Természetes, bio, E-mentes - így verik át

Képzelje el az alábbi helyzetet: szokásos bevásárlókörútja során az üzlet polcain keres valamit, amiből aztán kétféle verziót is talál. Az egyik csomagoláson a szokásos dolgokat találja, mint a termék neve, kiszerelése, összetevők, tápérték, a másikat viszont egy logó is díszíti, amin a Természetes alapanyagokból készült felirat olvasható. Úgy gondolja, mivel mindenhol azt olvasta, hogy amúgy is nagyon sok káros összetevőt töm magába, és csak kicsivel kerül többe, utóbbit választja.

De vajon mekkora az esélye, hogy átverték? Honnan tudjuk, hogy egészséges is az, amire az van ráírva, hogy természetes? És egyáltalán, honnan tudjuk, hogy mi az, ami természetes?

Megenné az ételt, aminek ezek az összetevői?  

Víz (75%),

Cukrok (12%) (glucose (48%), fructose (40%), sucrose (2%), maltose (<1%)),

Keményítő (5%),

Rost e460 (3%),

Aminosavak (<1%) (glutamic acid (19%), aspartic acid (16%), histidine (11%), leucine (7%), lysine (5%), phenylalanine (4%), arginine (4%), valine (4%), alanine (4%), serine (4%), glycine (3%), threonine (3%), isoleucine (3%), proline (3%), tryptophan (1%), cystine (1%), tyrosine (1%), methionine (1%)),

Zsírsavak (1%) (palmitic acid (30%), omega-6 fatty acid: linoleic acid (14%), omega-3 fatty acid: linolenic acid (8%), oleic acid (7%), palmitoleic acid (3%), stearic acid (2%), lauric acid (1%), myristic acid (1%), capric acid (<1%)),

Hamu (<1%), phytosterols, e515, oxalic acid, e300, e306 (tocopherol), phylloquinone, thiamin, 

Színezékek: (yellow-orange e101 (riboflavin), yellow-brown e160a),

Aromák: (3-methylbut-1-yl ethanoate, 2-methylbutyl ethanoate, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutyl-1-ol, 2-hydroxy-3-methylethyl butanoate, 3-methylbutanal, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, pentyl acetate), 1510,

Természeres érést segítő szer (ethene gas).

Étvágygerjesztő? Szívesen megenné? Hát, ez egy (bio) banán összetevőinek a listája volt, a kémia nyelvére lefordítva.

Ugyanannak a kérdésnek a két oldala következik, két megközelítésben, két mém segítségével.

Mitől lesz valami természetes?

Egészen egyszerűen hangzik: az, ami kizárólag a természetben előforduló anyagokat és összetevők tartalmaz. Ezek viszont nem feltétlenül jelentenek jót, gondoljunk csak például a pálinkára, ami ugyan kizárólag gyümölcsből készül, mégsem mondhatnánk különösebben egészségesnek. Vagy, mondjuk a gyilkos galócára, ami kifogástalanul természetes, de ha megesszük, belehalunk.

De leszámítva az ilyen triviális példákat, attól, hogy egy termék csomagolásán az szerepel, hogy természetes, még nem biztos, hogy az jobb választás, mint a másik, amin nem szerepel.

Hasonlóra szeretett volna rávilágítani az Only Organic szervezet is, ami The Natural Effect címmel posztolt egy videót. Ebben azt mutatják meg, hogy milyen könnyen manipulálhatóak vagyunk a vásárlás során: gyanakvás nélkül elhisszük valamiről, hogy egészséges csak azért, mert a "Természetes alapanyagokból készült" logó is rajta van a csomagolásán, pláne, ha mellédobják még egy pajta képét is.

A videó azt a marketingszakembert mutatja be, aki elmagyarázza nekünk, milyen csodálatosan megy az üzlet, amióta kitalálták a "természetes" cimkét. Amióta erre rájöttek, még a szemetet is simán el tudják adni, hiszen a hatályos szabályok értelmében gyakorlatilag bármire ráírhatják, hogy természetes. Sőt, ha veszel egy kukoricát (100%-ban természetes) és egy gombaölőszert (100%-ban természetes), és ezeket összerakod, az máris 200%ban természetes! Szermaradványok, szélsőséges mértékben feldolgozott termék, sebaj, ráírjuk, hogy természetes, és máris dübörögnek majd az eladások.

Azzal viccelődik, hogy a müziszeletben olyan hosszú és bonyolult nevű összetevők vannak, amelyek nevét nem tudja kimondani, de nem csak ő, de még a gyártó cég munkatársai sem, de ez nem gond, mert ráteszik a természetes feliratot, és máris minden jó lesz.

Csakhogy, a hosszúnevű dolog is lehet természetes!

És itt van a kérdés másik oldala. James Kennedy kémiatanár blogján teszi közzé grafikáit, melyeken megmutatja, mi szerepelne az egyes gyümölcsökön és más ételeken, mint például a tojáson, ha kötelező lenne feltüntetni az összetevőlistát. Láthatjuk, hogy egy kiviben vagy maracujában is (lenti képünkön) mennyi gyanúsnak tűnő kémiai összetevő található, holott semmi másról nem beszélünk, mint egy gyümölcsről.

Így festene a kivi és a maracuja csomagolása, ha fel kéne tüntetni rajtuk az összetevőket.
Így festene a kivi és a maracuja csomagolása, ha fel kéne tüntetni rajtuk az összetevőket.James Kennedy

Vagyis, amikor elborzadunk az E-n, meg a hosszú és bonyolult nevű összetevőkön, valójában igen gyakran fogalmunk sincs róla, min borzadunk el.

Mi a megoldás?

A videót készítő Only Organic természetesen azt javasolja, hogy ha valakinek tényleg fontos az egészsége, a bio vagy organikus jelzővel ellátott ételeket keresse. Egy nem is olyan régi cikkünkben már írtunk a bio termékekről, akkor az alábbi módon definiáltuk őket: az ökológia gazdálkodásból származó termékek – mert a biót így hívják valójában - mindig olyan összetevőkből állnak, amelyeket a legtermészetesebb úton termeltek és gyártottak. Bónusz még, hogy a biogazdálkodóknak fontos a fenntarthatóság, vagyis olyan formában működtetik a gazdaságukat, hogy az a szűken és tágan vett környezettel harmóniában létezzen, s szerencsére ezt egyre több tudatos fogyasztó is díjazza.

Ez a termelési és gyártási mód munkaigényesebb, és ezért drágább is, ráadásul a konvencionális gazdálkodáshoz képest sokkal kiszámíthatatlanabb a minőség és a mennyiség, mert a külső tényezőknek sokkal jobban ki van téve a termelés, hiszen például egy kártevő megjelenésekor nem lehet csak úgy a kamrában lévő vegyszerhez nyúlni, és egy csapásra megoldani a helyzetet.

De a bio sem mindig egészséges

Mielőtt azonban mindenki úgy döntene, ezentúl csak a bio cuccokat veszi, és akkor egyből minden jó lesz, érdemes annak is szentelni egy gondolatot, hogy attól, hogy valami bio, még nem lesz szükségszerűen egészséges. Mert az ugyan fél siker, ha nincsenek benne antibiotikum-maradványok, hormonok és permetezőszerek maradványai, de nem egész siker. Egy vagyonért kapni a boltokban olyan bio gyümölcsleveket (is), amelyek egy csomó hozzáadott cukorral készültek, vagy olyan bio sütikét, amiben ugyan bio a fehérliszt, a cukor és a csokoládé, de attól ez még nem változik egyből salátává.

Tehát lehet egy bio tojás, saláta, narancs vagy hús egészségesebb, mint a nagyüzemi, de minél inkább haladunk a feldolgozott termékek irányába, nagy valószínűséggel annál kevésbé lesz egészséges az adott termék, akár bio, akár nem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra