Pénteki süti: citromkrémes piskótatekercs

A klasszikus angol főzött citromkrém, a lemon curd nagyon sokféleképpen használható fel: tortákba, pohárdesszertekbe, kekszek töltelékeként. Mi most egy egyszerű piskótatekercsbe töltöttük: a savanykás citromkrém a puha piskótával verhetetlen párost alkot! A másik nagy előnye ennek a desszertnek, hogy fél óra alatt össze lehet dobni.

Piskótatekercs1
Ötvös Zsuzsanna

Mi most hagyományos citrom helyett Meyer citromot használtunk. A Meyer citrom január-februárban érik, ilyenkor találkozhatunk vele a hipermarketekben, zöldségeseknél. A héja nagyon vékony és sima, inkább narancssárgásban hajló sárga, az íze pedig fűszeresebb, mint a hagyományos citromé. A krém természetesen hagyományos citromból, sőt narancsból is elkészíthető.

A legjobb lenne kezeletlen héjú citrusokat használni, ha ez nem megoldható, próbáljunk meg levadászni csak viasszal kezelt darabokat (a bio citromok ilyenek szoktak lenni, de egész gyakran ki lehet fogni nem biot is a német szuperekben). A citrusfélék előkészítéséről bővebben itt.

Hozzávalók:

Piskóta:

4 egész tojás
4 ek. liszt
4 ek. cukor
2 ek. víz
1 kk. sütőpor

Citromkrém:

2 egész tojás
2 kezeletlen citrom leve és héja
80 g porcukor
80 g vaj
(opcionális: fél lap zselatin, ettől picit szeletelhetőbb lesz, de nélküle is jó)

porcukor megszórni

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabhoz keverjük óvatosan a tojássárgákat és a vizet. Végül a liszt és sütőpor keverékét két részletben a tojáshabba szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük kb. 1 cm vastagon, és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10-12 perc).

2. A frissen kisült piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszatesszük a sütőpapírra és azzal együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

3. A citromkrémhez a citromok héját lereszeljük, és a levüket kifacsarjuk. Az egész tojásokat a cukorral kézi habverő segítségével kihabosítjuk. Hozzáadjuk a citromok héját és levét is. Ha használunk zselatint, hideg vízbe beáztatjuk.

4. A citromos-tojásos masszát vízfürdő fölött, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Amennyiben van maghőmérőnk, ez 80°C körül fog bekövetkezni. Mikor bevonja a kanál hátát, levesszük a gőzről, és feloldjuk benne a kicsavart fél zselatinlapot.   Öt perc után belekeverjük a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezalatt a vaj miatt kicsit még szilárdul.

5. A feltekert piskótát kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a kihűlt citromkrémmel. Feltekerjük, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a piskótatekercs tetejét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek