Pénteki süti: citromos, almás, vaníliás

Citrom-alma-vanília triója a világ legegyszerűbben készíthető süteményében: két részletben minden hozzávalót összekeverünk – és ha van egy normál méretű evőkanalunk, akkor ehhez a sütihez még mérleg sem kell. (1csapott evőkanál cukor 2 dkg, 1 evőkanál liszt 2 dkg).

A citrom helyett használhatunk meyer citromot (hiper-szuperekben a citromok közé keveredve keressük, kisebb, kerekebb és picit narancssárgább a többinél - nagyon finom!), narancsot vagy mandarint a recepthez. Ekkor a krémhez megadott cukormennyiséget lehet csökkenteni 2 dekával; az almát helyettesíthetjük körtével vagy más gyümölccsel – itt gránátalmával és mandarinnal készült.

2013. dec 045
Piszke

Kapcsos formában csak akkor készítsük, ha teljesen üzembiztos, és nem szivárog sehol, mert a krém teljesen folyékony kezdetben. A krém hozzávalóit épp csak simára kell keverni, hogy ne kerüljön bele sok levegőbuborék, mert azok sütés közben a felszínre jönnek és lyukacsos felületet eredményeznek, de ha így járunk mégis - és nem tetszik -, tálalás előtt jöhet rá kevés porcukor, szeletelt mandula, durvára vágott csonthéjas is.

Hozzávalók: (20x20-as vagy 20-23 cm átmérőjű kerek fém vagy kerámiaformához)

tészta:

12 dkg liszt
2 ek. cukor
10 dkg vaj
csipet só

krém:

12 dkg cukor
3 ek. liszt
3 tojás
fél rúd vanília kikapart magja/1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
2 citrom lereszelt héja
1 dl citromlé
2 db édes fajtájú alma

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

2. A vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt megolvasztjuk (langyos legyen csak), és egy villával hozzákeverjük az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz és liszthez.

3. A keveréket sütőpapírral bélelt formába szórjuk, és egyenletesen elnyomkodjuk az alján. 20 perc alatt a sütő alsó harmadába tett rácson aranyszínűre sütjük.

4. Míg a tészta sül, a lisztet és a cukrot elkeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Az almákat nyolcba vágjuk, kimagozzuk.

5. A sütőből kivett tésztán elrendezzük az almaszeleteket, majd óvatosan ráöntjük az – ekkor még teljesen folyós – krémalapot (az almák ilyenkor el akarnak úszkálni, de tegyünk közöttük rendet), és 160 fokra levett sütőben 18-20 percig sütjük.

6. Még melegen ecsettel kevés baracklekvárt kenhetünk a tetejére, ettől a sült almák is szép fényt kapnak. Teljes kihűlés után éles késsel szeleteljük.

2013. dec 018
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek