Pénteki süti: sütőben sült fánk

Kezdődik a farsang, és vele a fánkszezon. A klasszikus szalagos elkészítése se nagy ördöngösség, de ha nem rajongunk az olajban sült édességekért, akkor itt egy alternatíva: ez a sütőben sült fánk a megemelt élesztőmennyiségtől igazán pihe-puha, és nem kell utána szellőztetni sem. Ha pedig a lekvár önmagában már unalmas kísérő,  többféle mázzal is ízesíthető.

2013. dec 028
Piszke

Hozzávalók: (kb. 20-24 fánkhoz)

a tésztához: (minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű)

50 dkg liszt
4 ek. cukor
7 dkg puha vaj
2 csomag szárazélesztő (egyenként 500 gr liszthez való)
2 dl langyos tej
2 egész tojás

bevonáshoz:

10 dkg étcsokoládé
porcukor ribizli/málnadzsem
citromlé/narancslé/alkohol

1. A lisztet elkeverjük a cukorral és a porélesztővel.

2. A keverékbe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet és a két felvert tojást, majd összegyúrjuk a tésztát a kézi mixer dagasztókarja segítségével, a végén a puha vajat is hozzáadva. Öt perc alatt selymes, fényes, ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapnunk.

3. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb.1 óra), majd kézzel átgyúrjuk.

4. Enyhén lisztezett munkalapon fél centinél kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, és 8 cm átmérőjű - a közepüket pedig 4 cm átmérőjű - kiszúróval kiszaggattam.

5. Újabb 30 percnyi, langyos helyen, letakarva kelesztés után 190 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

6. Egy tábla csoki kb. a fánkok felére elég a bevonáshoz, a cukormázhoz a dzsemmel vagy kevés citromlével/narancslével/alkohollal keverjük sűrűre a porcukrot. A tészta egyáltalán nem édes, elbír ennyi plusz cukrot, de csak házi lekvárral eszegetve is szuper.

2013. dec 070
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Mustra