Süssön ön bejglit, ha jót akar!

Lassan ideje nekiugrani a bejglikészítésnek. A legtöbben mindig ugyanazt sütik, diósat és mákosat, nálunk is készül mindkettő, sőt, az első adag már nagyjából el is fogyott. Ha ezen a hagyományos vonalon maradna, ajánljuk ezt a diós és mákos bejglit, amit már bemutattunk, ez a bejgli recept már bizonyított, idén sem változtattunk rajta.

bejgli2
Koncz Andrea

De mihez kezdjen, aki már nagyon unja a diós-mákos párost? Hát variáljon. Az újdonság nálunk idén a gesztenyés volt. Mivel a gesztenye önmagában kicsit unalmas ízű, kétféle alkohol, és alkoholba áztatott aszalt gyümölcs is került bele.

Szétrepedés ellen (nálam) nincs biztos recept, az szokott segíteni, ha a töltelék teljesen hideg, és ha a feltekert rúd el tud tölteni néhány órát hidegben (hűtőben, vagy az erkélyen). És persze a megszurkálás se maradjon el közvetlenül sütés előtt.

Hozzávalók:

Tészta, két rúdnyi:
25 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin megolvasztva,de nem forrón
1 dkg élesztő/fél tasak szárított
1 dl 20 százalékos tejszín
1 púpozott evőkanál cukor
1 evőkanál rum
1 tojás sárgája
csipet só
Plusz 1 tojás megkenni, ezt szét kell választani

Töltelék

50 dkg natúr gesztenye (fagyasztott), csak gesztenye legyen benne, cukor, tejszínaroma, stb ne
25dkg porcukor
5 dkg vaníliás cukor
1 marék aszalt áfonya
1 marék aszalt meggy
rum, izlés szerint
narancslikőr, narancsesszencia, jó sűrű narancslekvár vagy kandírozott narancshéjak apróra vágva

bejgli1
Koncz Andrea

1. Az áfonyát és a meggyet egy deci forró tea és egy deci rum keverékébe beáztatjuk, ennek jót tesz, ha legalább egy órát tud állni a lében.

2.. Mivel a mákossal és a dióssal ellentétben ezt a tölteléket nem kell főzni, érdemes a tésztával kezdeni. A hozzávalókból (mínusz az utolsó tojás, amivel majd lekenjük) kézzel vagy robotgéppel sima tésztát dagasztunk, akkor jó, ha már nem ragad.

3. A tésztát lefedve félretesszük egy fél órára kelni.

4. A töltelékhez egy nagy tálba reszeljük a kiolvasztott gesztenyét (esetleg eleve reszelve fagyasztottat veszünk), vagy a tömböket krumplinyomóval széttrancsírozzuk. Hozzáadjuk a cukrokat, elkeverjük.

5. Turmixgépben (vagy botmixerrel) a megpuhult áfonyát és meggyet néhány evőkanál áztatólével együtt egy kicsit szétcsapatjuk, nem cél, hogy teljesen homogén legyen. Az így kapott alkohoholos gyümölcskeveréket is a gesztenyéhez keverjük, alaposan összeforgatjuk.

6. A keveréket megkóstoljuk, és elkezdjük további rummal és narancslikőrrel (vagy más, intenzíven narancsízű) hozzávalóval dúsítani. Annyi mehet bele, hogy azért a massza maradjon viszonylag szilárd, kanalazható.

7. Ha a töltelék is megvan, a tésztát elfelezzük, egy rúdhoz körülbelül A4-es méretre nyújtjuk a tésztát.

8. A tölteléket úgy kenjük rá, hogy a két rövid oldalán a szélétől körülbelül két centit, az egyik hosszabbik oldalon pedig három centit üresen hagyunk.

9. A két rövid oldalon az üres szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd elkezdjük feltekerni, attól a hosszabbik oldaltól, ahol nem hagytunk margót. Ha megvan, az illesztéssel lefele sütőpapíros tepsire fektetjük.

10. Lekenjük tojás sárgájával, és hidegre tesszük száradni.

11. Amikor a sárgája rászáradt, lekenjük tojás fehérjével is, majd újra a hidegbe száműzzük, itt nyugodtan eltölthet akár egy éjszakát is. A kenéshez használt sárgáját és a fehérjét összeöntjük, és félretesszük!

12. Amikor sütni készülünk, a sütőt 175 fokra melegítjük, a bejglit lekenjük tojással (az összeöntött, félretett adaggal), majd a tetejét hústűvel óvatosan, de alaposan, egészen az aljáig végigszurkáljuk körülbelül 10-15 helyen.

13. Körülbelül 40 perc alatt sül meg, a szeleteléssel várják meg, amíg kihűl.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek