Szaloncukorteszt: ellenségeinknek sem kívánjuk

Ahogyan az már lenni szokott, idén is kipróbáltuk, mit tudnak a szaloncukrok, hogy önnek egyszerűbb dolga legyen, melyiket aggatja a karácsonyfára. Ja persze, aggatni bármelyiket lehet íztől függetlenül, mi viszont azt is megmondjuk, melyik az, amelyik nem csak dísznek jó. 

Mivel az elmúlt években a marcipános és zselés szaloncukrokat már végigkóstoltuk, sőt azt is megmutattuk, hogyan készítsen házilag marcipánost, meg diómarcipánost és ropogós mogyorós tejcsokisat. Az idei koncepció az volt: csokis töltelékűeket tesztelünk.

01-szaloncukor-131209-IMG 2807

Sajnos ez az elképzelés már az első boltban szertefoszlott, ugyanis olyan kevés "csak" csokis ízesítésű cukrot kapni (nem is értjük miért), hogy egy kicsit változtatnunk kellett az eredeti ötleten. Így kapott helyet a kóstolón, rumos-csokis, a rumos-kakós, a marcipános-csokis és sima csokis töltelékű szaloncukor. Egy kakukktojás is volt, a Tesco méregdrága saját márkás: Tesco Finest szilvakrémmel töltött marcipános szaloncukrát is kipróbáltuk. 

Ezúttal is nagyon lemaradtak a saját márkás termékek (ahogyan a csokipudingoknál is), viszont kiderült, ez nem véletlen, három helyen is valószínűleg tökéletesen ugyanazt árulják, ez az értékelésekben is tükröződik: minimális ponteltéréssel ezt a hármat hozta ki a tesztcsapat az utolsó három helyre.

11. helyezett: Penny saját márkás, rumos-kakaós

Kicsit szomorúan konstatáltuk, hogy az eddig extra teljesítményt nyújtó Penny szaloncukra az utolsó helyen végzett. Mondjuk ha azt vesszük, hogy ez volt a legolcsóbb szaloncukor a kóstolón, akkor annyira már nem is kell csodálkozni ezen az eredményen. Tényleg sajnáljuk, de ettől még nem fogunk meghátrálni, ez a szaloncukor ehetetlen. Egyébként dísznek még jó is lehet!

IMG 2617

„Rettenetesen tömény, megállapíthatatlan aromájú, iszonyatosan édes.” „Tapad minden egyes fogamhoz külön-külön, és olyan, mintha soha nem fogyna el. Borzasztó, és örökké tart.” „Ha ez nem mérgező, akkor mákunk van. Sajnos ki kellett köpnöm. Nincs rá jobb szó, undorító. Messzire kerüljék, emberi fogyasztásra alkalmatlan.” „Ez ránézésre is rossz, ízre borzasztó. Szívem szerint ezt most azonnal betiltatnám. Tényleg nem tudom miért és honnan és melyik összetevő váltja ki ezt belőlem, de ha röviden kéne leírnom milyen íze van, akkor a borzasztó mellett talán a naftalin molyirtó lenne a másik jelző.”

10. helyezett: Spar saját márkás, rumos-kakaós

Az a gyanúnk, hogy ezek a saját márkás szaloncukrok mind egy gyártótól származnak, ugyanis a legtöbb csomagolása megegyezik. Sajnos az, hogy mi az összetételük csak itt a Sparosnál és Auchanosnál derült ki, mivel ezeknél volt csak feltüntetve az átlátszó csomagoláson. (Erről talál fotót a galériában.) Összetevők: fondan, kakaós étbevonó massza 20%, kakaópor 16%, növényi zsír, sovány tejpor, szójaliszt(??), zsírszegény kakaópor 3%, szójalecitin, tartósítószer. Attól függetlenül, hogy ilyen sok benne a kakaópor, ízre nem győzte meg a zsűrit.

IMG 2622

„Hidrogénezett növényi zsírok, aroma, gyilkosan szar. Ezt is kiköptem” „Sült gesztenye, hulladék útóíz.” „Itt is van valami mellékíz, ránézésre sem túl bizalomgerjesztő. Viszont rátapad a szájpadlásomra és nem tudom lenyelni. Ha ezzel az ízzel a számban kell leélnem a nap hátralevő részét, sírva fakadok.”

Egy helyen gyártják a saját márkás szaloncukrokat?

Fény derült a titokra, az Aldis a Sparos és talán a Pennys is egy helyről származik: a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft termékei.

9. helyezett: Aldi saját márkás, rumos-kakaós

Nahát! A csokoládé pontosan megegyezik a Sparos összetevőkkel, sőt, ez az egyik kóstolónak fel is tűnt, hogy már érezte ezt az ízt korábban. A csomagolóanyaga is megegyezik, ennél többet most mit jártassuk a szánkat, nemde?

Ebből a zöldeket válogattuk ki, az a csokis
Ebből a zöldeket válogattuk ki, az a csokis

„Ilyet soha többet nem akarok érezni. Küzdelem volt nem kiköpni.” „Valami gesztenyés, ami sütőporba megy át.” „Na, ez sem embernek való, tuti, hogy ez kifejezetten ártalmas. Akkor se vigye haza senki, ha fizetnek érte, nem éri meg! Egyszerűen nem bírtam lenyelni, sajnálom.” „Szinte biztos vagyok benne, hogy ilyet már ettem ma. Tök ugyanilyen volt valamelyik, és már akkor is rossz volt.” „Felismerhetetlen ízű, a cukor rostos a fogam alatt.”

8. helyezett: Microse, Csengettyű kakaós-rumos

Holtversenyben kapott 8 pontot az Auchanossal egyetemben. Többen panaszkodtak arra, hogy édes és mellékíze van, a csomagolása viszont szép narancssárga. Valószínűleg ennyi jót tudunk róla mondani. Ja, azt muszáj megemlítenünk, hogy az olcsók közül ez a legdrágább, úgyhogy csomagolás ide, csomagolás oda, nem tudjuk ajánlani ezt a terméket.

Ebben egészen elképesztő dolgok vannak az alap dolgokon kívül, figyeljen csak: kukoricakeményítő, szőlőcukor, kukoricapehely, szójaliszt, kókuszreszelék, eperpor. Már ez egészen elgondolkodtató.

IMG 2609

„Igen érdekes termék. Fűrészpor van benne, rummal és cukorral édesítve.” „Sportszelet, túl édes.” „Borzalom, enyhe gyümölcsízzel.” „Ennek van valami mellékíze, de nem tudom teljes bizonyossággal megmondani, hogy ez direkt, vagy csak benne maradt valami előzmény gyártógépezetben.” „Ehetetlenül édes, tömény.”

7. helyezett: Auchan saját márkás, rumos-kakaós

És igen, itt van még egy saját márkás a sorban, ennek a gyártója a Vikingo Fővállalkozó Kft., szóval ez nem a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft terméke. Mondjuk simán lehetne az övék is, már ami a kommenteket illeti:

IMG 2625
„Bűn édes és nagyon tömény, a cukor mennyisége felülírja az esetleges aromákat.” „Nahát, ez a sport szelet nagyon tré változata szaloncukorban. Szemcsés az állaga, elég kellemetlen, ami kár, mert amúgy szeretem ezt a rumos vonalat.” „Totális semmilyenség, kispolgári gesztenye, krumplival keverve.” „Ez is durva cukorsokk, nagyon mű rumos ízzel.” „Egy kicsit olyan az íze, mintha kissé már avas Sport szeletet ennék, csak sokkal édesebb.”

6. helyezett: Vadász, csokoládés-alkoholos-meggyes

Igen, tudjuk, hogy ez is kicsit eltér a többitől a meggyel és az alkohollal, de az alkoholt egyikünk sem utasítja vissza, a meggyet meg elnézzük neki. Legalább van benne csokoládé is... Khm, na, 10 pontot kapott, ami a többi pontszámot nézve nem különösebben rossz, az ára alapján viszont sokkal jobbra számítanánk: 3384 forint kilója. Megosztotta a kóstolókat, talán még ajánlani is merjük!

IMG 2611
„Ez egyáltalán nem rossz. A külső csokiburok egy picit túl masszív, a belseje kicsit túl édes, de a jószándék félreérthetetlen.” „Massziv csokibevonó, túl sok, töltelék nem kap hangsúlyt, helyette mindent betölt a tortabevonó, pálmaolajjal.” „Tetszik a hullámminta. Egyébként semmi különös.” „A csokibevonó nagyon-nagyon vastag. Gyakorlatilag ez egy bevonó némi töltelékkel. Érzem, ahogy rohad a fogam.” „Egyszerűen csak rossz.”

5. helyezett: Kézműves szaloncukor, csokoládés

A középmezőnyt azonnal a kézművessel nyitjuk, kicsit szomorúak lettünk, hogy nem lett dobogós. Többen tippeltek arra mi lehet benne, az ízéből sajnos kevesen jöttek rá.

Persze, kíváncsiak voltunk, hogy mik az alkotói, de ezt sajnos nem tudtuk meg, ugyanis azt mondták a bolti alkalmazottak: titok kitől jön a szaloncukor és nekik nincs semmilyen infójuk az összetétellel kapcsolatban. Ez nem valami bizalomgerjesztő és gyanítjuk, egy kicsit illegális is. Na mindegy, árban a Stühmert, a Milkát és a Szamost is veri (ezek mind előbb végeztek), kár, hogy csak árban. Ja, igen, a legdrágább szaloncukor a teszten!

IMG 2619

„Jól nézett ki, annál nagyobb a csalódás. Szépen temperált burok, viszont étbevonó íz, a töltelék savanyú csoki.” „Drága hatást keltő, kakóvajas felhangok, nem túl édes, teljesen vállalható.” „A mogyorós tölteléktől kicsit könnyedebb hatása van, és valahogy nem is annyira ipari a benyomása róla az embernek.” „Szépen csillog, és nem gejl.” „Lehet rajta érezni, hogy ebben vannak fűszerek(??) Mármint nem az a mellékíz mint az előzőeknél, hanem mintha lenne benne szándékosság. Mindegy, valami más benne, de még nem az igazi.” „Tömény, de nem túl édes, bonbonos dobozba való inkább.”

4. helyezett: Szamos cukor nélküli szaloncukor, csokoládékrémmel töltött

Íme a dobogó bronzérmese. Nem gondoltuk volna, hogy a cukor nélküli szaloncukor ennyire finom lesz, voltak kifogásaink az édesítőszert illetően, de minden kétségünk szertefoszlott ezzel kapcsolatban amikor megkóstoltuk. És nem csak, hogy finom, de maga a csokoládé is nagyon dizájnos. A csomagolása teljesen egyszerű, ami szintén meggyőzött minket. Kedveljük az effajta dolgokat! Külön pozitívum, hogy az édesítőszer maltitból, kakaóvajból, teljes tejporból, kakaómasszából és természetes vanília aromából ered. Jár a bónusz pont!

IMG 2604

„Ez is marcipános, a kevésbé bántó fajtából. Belül kicsit nugátos massza, számomra felejthető, de nem kellemetlen élmény.” „Csoki-marcipán, de csak az érződik, hogy édes, és ez nem tesz jót neki.” „Lehet, hogy egy szaloncukornál ez mindegy, de ez az egyetlen, ami még dizájnos is, egy kedves kis narancssárga csík fut végig a felszínén. A töltelék el van találva, nem túl tömény, a bevonó sem túl vastag - ez a legjobb a merítésből.” „Legalább ez nem édes. Igaz, hogy így íze sincs sok, de van benne lehetőség.” „A marcipán és a tejcsokoládé ugyan gejl együtt, de ebből ennék még egyet.”

3. helyezett: Milka, csokoládékrémes

Ugyanannyi pontot kapott a Milka is, mint az előző versenyző, ezen nem is csodálkoztunk, hiszen ki az aki ne szeretné a Milkát?!

IMG 2613

„Tejcsokis belül is, kívül is. Kompromisszummentes szaloncukor, egyszerűen finom.” „Az aroma kiüti a csokoládét.” „Nutella állag, nem lehet rájönni mi ez, de ismerem az ízt, ami azonban értelmezhetetlen, de legalább nem túl édes.” „Ennek is van egy sajátos utóíze, és elég unalmas is.” „A csokikrém állaga pont jó benne, a bevonó is finom.”

2. helyezett: Szamos, csokoládékrémmel töltött

Az ezüstérmet is a Szamos zsebelte be, tényleg finom ez a szaloncukruk, még ha a kommentekből ez nem is derül ki, a gyűjtött pontjaiból látszik (bár még mindig csak a középmezőnynél vagyunk!). Jó a csokibevonója és puha a tölteléke.

IMG 2605

„Marcipános rétegben valami értelmezhetetlen kenőcs. A külseje viszont finom tejcsoki. Mivel nem szeretem a marcipánt, ez nem az én világom.” „Túl édes, összeragadt tőle a szám.” „Baromi édes a tejes bevonója és talán ez inkább marcipános csokikrémmel? Egyébként nem rossz.” „Ebből képes lennék akár kettőt is enni. Alapvetően túl édes, de a csokoládékrém kicsit ellensúlyozza a marcipánt.” „Első érzésre ez is töménynek tűnik, de a tetején pont van benne egy adag nugátszerű krém, ettől pedig mégis jó lesz az összhatása.”

1. helyezett: Stühmer, csokoládés trüffel

Az aranyérmes versenyző az összes kóstolót meggyőzte! Egy negatív minősítés sem érkezett erre a termékre. Egy nüansznyi problémánk van csak vele: a csomagolópapírja fekete alapon arany mintás, ez leginkább sírkőre emlékeztet minket, de semmiképpen sem ad karácsonyi hangulatot. Fura, hogy miért pont ebben a színben pompázik, sokkal inkább lehetne a karácsonyfa éke, ha a dobozán lévő sötét mályvás színt kapta volna a „ruhája”. Ezt leszámítva tökéletes szaloncukor, reméljük önnek is lesz lehetősége megkóstolni!

IMG 2615

„Ez finom, keserű csokis. Aki szereti az édeset ezt utálni fogja.” „A krém nagyon finom benne, csak folyik baromira. A bevonó lehetne sokkal vékonyabb.” „Túl vastag a csokoládé korpusz, de legalább csokoládé és nem bevonó.” „Csokikrém, végre nem túl édes, nem is rossz.” „Étcsokis burokban komoly csokikrém. Fajsúlyos versenyző a minőségi fajtából.” „Nem tetszik a túl szögletes formája, viszont úgy tűnik, mintha minőségi csoki lenne benne, és nem is annyira gejl.”

Bónusz: Tesco szilva

Nagyon örültünk, hogy végre a Tesco is fel tudott zárkózni a jobb eredményt elért termékekhez, már régóta vártuk ezt a pillanatot. Csak így tovább!

IMG 2606
„Nyúlós marcipánkrém, szilvaízzel. Még mindig utálom a marcipánt, de végül is nem tudom kizárni, hogy másnak ez finom.” „A gyümölcsössége jó lenne, ha nem lenne ennyire édes.” „Először 5 pontot akartam adni, de elrontotta a hatást egy furcsa utóíz, ami kb. fél perc után jött elő. Azért finom, és az összes közül ennek volt a legérdekesebb íze.” „Nyomokban marcipán, ipari lekvárral keverve, gejl.” „Ez lehetne jó, de nem az. Szétesik, puha és az íze sem győzött meg.”

Összegzés

 
Terméknév (gramm) Ár Fajlagos ár Pont (25-ből) Itt vettük
Stühmer (350) 1899 5426 19 Tesco
Szamos (350) 1949 5569 15,5 Tesco
Milka (350) 1699 4854 15 Auchan
Szamos cukor nélküli szaloncukor (350) 1949 5569 15 Tesco
Kézműves szaloncukor 399 5700 14,5 Édeni Édességek, Szentendre
Vadász (380) 1286 3384 10 Auchan
Auchan saját márkás (1000) 749 749 8 Auchan
Microse (400) 599 1497,5 8 Auchan
Aldi saját márkás (400) 399 997,5 5 Aldi
Spar saját márkás (1000) 799 799 4 Interspar
Penny saját márkás (1000) 749 749 3 Penny
Ha a Tesco Finest részt vett volna a megmérettetésen, az ötödik helyen végzett volna a kóstolón, 12 termékből. Ez azért szép teljesítmény, főleg ha azt nézzük, a saját márkások mennyire alul maradtak ezen a teszten.
Tesco Finest szilva (340) 1999 5879 11 Tesco
 
Kellemes karácsonyt kívánunk!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek