Pénteki süti: a tökéletes répatorta

[gickr.com] 44e39ad5-4745-09f4-35a9-99e644b156c8.gif

 Hamar elkészül, iszonyú sikeres, bármivel lehet variálni a hozzávalókat, akkor is isteni finom marad az alábbi recept szerint készülő répatorta. Az egyetlen hátránya az, hogy nagy mocskot hagy a konyhában, pláne, ha az ember nem egyedül sütöget, hanem a haverok is beszállnak, és mindenki mindent összevissza maszatol. Házibuliban, a céges kiránduláson és a szerkesztőségben is azonnal elpusztították a répatortát. 

A receptet egy szeptemberi szülinapi buli után könyörögtem el Ricsi barátomtól, aki a legnagyobb konyhatündér a környezetemben. A szülinapi bulin azonnal elfogyott a torta, azok sem tudtak ellenállni, akik paleóztak, vagy épp 90 napos diétán voltak. Ahogy megkaptam a receptet, azonnal megsütöttem a tortát, eddig talán úgy 6-8 répatortán vagyok túl eszerint a recept szerint.

Variáltam mandulaliszttel is a receptben írt fehér liszt helyett, illetve mivel a mazsolát sem a barátaim, sem a kollégáim nagy része nem szereti, vörös áfonyával helyettesítettem. Csak elsőre tűnik drágának, de mindenből egy kevés kell – a mandulalisztből is –, így én körülbelül 2000 forintból kihoztam (vörös áfonyával). A fehér cukor helyett barna nádcukrot használtam, de nem többet, mint amit a recept megkíván – szerintem tévhit, hogy a barna cukorból kétszer annyi kellene mint a fehérből. (Azt azért fontos megjegyezni, hogy a Lehel téri piacon vásárolok, nem a sarki bioboltban.)

Hozzávalók:

4 tojás
1.5 bögre liszt
1 bögre olaj (olívaolaj, de vaj is jó)
1,5 bögre cukor
2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliáscukor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál só
10-15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
10 dkg mazsola
50 dkg reszelt sárgarépa

Elkészítés:

1. A lisztet a sóval a fahéjjal és a sütőporral összekeverjük egy tálban.

2. A tojást, az olajat, a cukrot, a vaníliáscukrot egy másik tálban kikeverjük.

3. A két keveréket összekeverjük, és hozzáadjuk a diót, mazsolát és a répát.

4. Sütés: 50-55 perc (vagy ameddig ruganyos nem lesz) előmelegített sütőben, közepes lángon (kb 175-180 fok).

Ilyen a fehér liszttel készült répatorta
Ilyen a fehér liszttel készült répatortaHuszti Istvan

Opcionális: egy citrom héját lereszeljük (ezt bele lehet tenni a tésztába), majd a fél citrom levéhez fokozatosan porcukrot adagolunk, ameddig mázszerű állaga lesz. Ezt rá lehet kenni a torta tetejére, ha már kihűlt. Túrókrém, mascarpone krém is mehet rá.

A mandulalisztes verzió teljesen más állagú
A mandulalisztes verzió teljesen más állagúHuszti Istvan

Én nem szeretem a túl édes süteményeket, sohase kentem rá cukormázat, mandulát raktam a tetejére vagy az oldalára, és úgy is tökéletes volt. Nagyon hamar csak morzsák maradtak belőle. A szerkesztőségben is gyorsan elfogyott mindkét torta. Itt a mandulalisztes és a fehér lisztes répatortát versenyeztettem meg – több gluténérzékeny barátom is van, ezért a megvendégelésük bonyolult. A mandulalisztből készült sokak szerint finomabb, csak az állagára érkezett pár megjegyzés, ugyanis a szokványos szárazabb tészta helyett brownie szerű állagot ad a tortának a mandulaliszt, van, akinek ez előny, másnak inkább hátrány.

Oszd meg másokkal is!
Mustra