Keksz a Mikulásnak

Mégsem járja, hogy a Mikulás mindig csak ad, de sohasem kap semmit. Ez a jó kis csokis, áfonyás keksz most neki szól, ki lehet tenni kis tányérkában a csízmák mellé, aztán izgatottan figyelni, elfogyott-e. (De tessék aztán gondoskodni róla, hogy elfogyjon, nehogy a gyerek egy életre belerokkanjon, hogy a Mikulásnak nem tetszett az ő ajándéka!!!)

2013. nov 005
Piszke

Ahol Mikulásos mese már nincsen, ott még körítés sem kell mellé, egyszerűen csak megsütni, aztán benyomni, magában, vagy kávé, tea, tej kísérőjeként. Aki szereti a tőzegáfonyás dogokat, kipróbálhatja ezt a kicsit felnőttesebb receptet is.

Hozzávalók: (kb. 40-50 db kekszhez, mérettől függően)

20 dkg vaj 
18 dkg cukor 
1 tojás 
2 ek. tejföl 
30 dkg liszt 
5 dkg kakaó 
10 dkg aszalt tőzegáfonya 
5 dkg mini csokicsepp vagy étcsokoládé apróra vágva 
nagy csipet só 
barna nádcukor a kekszek megszórásához

1. A lisztet és a sót átszitáljuk, és belekeverjük a csokicseppeket és az áfonyát.

2. A cukrot és a szobahőmérsékletű vajat kézi robotgéppel a legnagyobb fokozaton habosra keverjük.

3. Hozzáadjuk tojást és a tejfölt, majd alacsony sebességen fokozatosan a lisztkeveréket, és kézzel gyorsan homogén tésztává gyúrjuk.

4. 25-30 cm hosszú, 4x6 cm-es oldalú hasábbá formázzuk (vagy hengerré, mindegy), barna nádcukorba forgatjuk, és hűtőben, folpackba csavarva minimum 2 órát pihentetjük, de akár egy éjjel is nyugodtan állhat.

5. A pihentetés után éles késsel fél centi vékony téglalapokra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A kekszek ekkor még puhák, óvatosan rácsra szedjük és kihűtjük.

2013. nov 047
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Mustra