no

Pénteki süti: gyors banánkenyér

A szezonban előbb-utóbb mindenki konyhájában szomorkodik egy-két ottfelejtett, érett banán, ami turmixba is tökéletes, de 15 perc alatt sütialappá lényegülhet, és akkor már csak meg kell várni, hogy megsüljön és kihűljön.

Ez az alapdarab jól variálható, a mandula helyettesíthető benne dióval vagy mogyoróval, elbír 5 dekányi lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöt a csoki helyett, lehet a tetejére magvakat szórni, citromos vagy narancsos mázat készíteni, a lisztből 3 dekányit kakaóporral helyettesíteni, ha pedig karácsonyillatra vágyunk megdobható mézeskalács fűszerkeverékkel (1 teáskanál), vagy fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ízlés szerint.

2013. nov 175(1)
Piszke

Ha pedig adunk mellé kevés alig cukrozott mascarponét vagy lágyan felvert hideg tejszínhabot, kis csokiszószt, pár szelet friss banánt, máris elegáns desszertet varázsoltunk a szimpla kis banánkenyérből...

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj
15 dkg (nád)cukor
2 egész tojás, kettéválasztva 
25 dkg banánpüré érett banánból
fél citrom leve
10 dkg darált mandula
20 dkg liszt
1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliáscukor
5 dkg csokicsepp vagy apróra vágott étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a hozzávalókat kimérjük és előkészítjük, egy 20 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk.

2. A vajat, tojássárgákat és a cukrot 5 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük.

3. Habbá verjük a tojásfehérjét. 

4. A banánt a citromlével pürésítjük.

5. A vajas keverékhez szitáljuk a lisztet, a darált mandulát, elkeverjük, hozzáadjuk a banánpürét, a csokit, a vaníliát, majd a legvégén 3 részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot.

6. 45 percig a középső rácson sütjük, majd alufóliával lazán takarjuk, további 15 perc után a sütőt elzárjuk, de még 20 percig bennhagyjuk. A formából kivéve, rácson hűtjük ki, csak teljes kihűlés után szeleteljük.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra