Kiflifelfújt, ami kenyérből is jó

Ez az édesség az elsők között volt, amivel elkezdtem annak idején konyhatündéri pályafutásomat. Nagyjából ennyire futotta akkoriban tőlem, de azóta is megmaradt nagy kedvencnek, hiszen öt perc alatt összeállítható, akár pontos méricskélés nélkül is készíthető és kitűnő kísérője lehet egy kiadós levesnek. A legnagyobb előnye pedig, hogy elronthatatlan, ezt garantálom.

kifli2kicsi
Katuci

Az ízesítést kedvünk szerint variálhatjuk, csak hogy néhány példát említsek: narancsos-fahéjas, mazsolás-citromos, diós-lekváros és az egyik kedvencünk, amikor a lent olvasható felfújt tetejére még kerül néhány szelet őszibarack befőtt. Tessék kísérletezni a család nagy örömére!

Ugyanez nagyobbra kockázott szikkadt kenyérrel is működik.

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg szikkadt kifli (kb. 3 darab) vagy kenyér
3 tojás
4 dl tej
5 dkg cukor (lehetőleg nádcukor)
½ rúd vanília kikapart magjai
2 dl baracklekvár
2-3 dkg vaj
5 dkg felaprított csokoládé

1. A tojásokat simára keverjük a cukorral, a vaníliával és a tejjel.

2. A kifliket egy centis karikákra vágjuk, beáztatjuk néhány percre a tojásos-tejes keverékbe. Közben kivajazzuk a sütőformánkat (én 15x20 cm-eset használtam, de tehetjük kerek formába, vagy egy adagos felfújtformákba is).

3. A kifli felét elegyengetjük az edény alján, rákanalazzuk a lekvár felét, és szétszórjuk rajta a csokoládé felét is.

4. Befedjük a maradék kiflivel, ha marad a tejes áztató léből, azt is ráöntjük. Végül jöhet a lekvár, a csokoládé másik fele és a maradék vaj felkockázva a tetejére.

5. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

kifli1kicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek