Pénteki süti: durváncsokis rumos-diós pöffetegek

Sokan beindították már a karácsony-visszaszámlálót, és ez a durván csokis kekszféle is a karácsonyhoz kapcsolódik: az USA déli részén éppolyan elmaradhatatlan karácsonyi sütemény, mint nálunk a beigli, bár eredetileg nem csokis, hanem melasszal és karácsonyi fűszerekkel készül. Ha tényleg pénteken sül, ne számítsunk rá, hogy a szombat reggeli pohár tej mellé akár egy darab is maradni fog...

b 085
Piszke

Hozzávalók: (kb 18-22 darab)

100 gr jó minőségű étcsoki (legalább 60%-os kakaótartalmú)
2 dkg vaj
1 tojás
3 dkg cukor
1 ek. rum
3 tk rumaroma
6 dkg dió megpirítva, ledarálva
3,5 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
negyed kk. só

kristálycukor és porcukor a hempergetéshez

1.A vajat és a csokit a mikróban közepes fokozaton, 20 másodpercenként megkeverve összeolvasztjuk.

2.A cukrot, a rumot, a rumaromát és a tojást habosra keverjük (mint a piskótatésztát), és a csokihoz adjuk.

3. A darált diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, és belekeverjük a tésztába. A massza nagyon lágy, két órát kell pihennie a hűtőben.

4.Egy teáskanál segítségével dióméretű gömböcöket veszünk a kemény masszából, vizes kézzel szabályos gömbbé formázzuk, majd egy mély tálkában kristálycukorba, azután pedig porcukorba forgatjuk. A porcukornak vastagon kell beburkolnia, ez kell a havas külsőhöz. A tésztában minimális cukor van, ennyi kell is még, hogy elég édes legyen.

5. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10, maximum 12 percig sütjük (belül puhának kell maradnia), rácsra szedve hűtjük ki.

Vigyázat! Ha a tésztánk nem elég hideg, akkor a pöffetegek helyett lelapult, kekszszerű sütiket kapunk, ezek könnyebben ki is száradnak sütés közben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra