Három kaja, tíz perc alatt, a világ körül

A "nincs időm főzni" magyarra fordítva azt jelenti, hogy "nincs kedvem főzni", de ezzel nincs is semmi gond, mind vagyunk így néha. Például költözés során, mint mi. Az elmúlt napjainkat dobozrengetegek nyomasztó árnyékában töltöttük, így aztán nem sok energiám volt konyhatündérkedni. Ennek ellenére úgy döntöttem: ideje rácáfolni arra a tévhitre, hogy ha az embernek összesen tíz percet kívánkozik a konyhában tölteni, akkor zéró esélye van vacsorát készíteni.

Az inspiráció egy múltheti esküvő volt, ahol az érkezőket egy noddle stand fogadta - erre pedig autentikus kínai szószt és friss zöldségeket kanalazhattak maguknak a vendégek. Arra gondoltam: főzök egy nagy adag noodle-t - ami Ázsia válasza a tésztára, tojásmentesen készül, és általában kevesebb szénhidrát és több protein van benne, mint az olasz durumtésztákban -, és készítek hozzá háromféle szószt.

20130929 160249
Steiner Kristóf

Mivel a noodles még a "pasta"-nál is rövidebb alatt fő meg, ezért nyers feltétekkel tálaltam: amíg megpuhul a tészta, fel is szeleteltem a zöldségeket. Tízperces meló a konyhában - végtelen utazás a világ körül az asztalnál.

Hozzávalók: (4 személyre)

400 gramm noodles

Ázsia boltban, hipermarketek nemzetközi polcain bujkál, van belőle spenótos, sütőtökös, paradicsomos, meg persze sima is. Mindegyiken fel van tüntetve a főzési instrukció és idő, rendszerint forró vízbe kell dobni, és 3 perc alatt készre fő. Überlusta napokra van olyan noodles is, amit csak meleg vízbe kell tenni, és magától megpuhul pár perc alatt. Bármily bizarrul hangzik, én már próbáltam, és tanúsíthatom, működik.

20130929 162132
Steiner Kristóf

Amíg felforr a víz és megfő a noodles, jöhetnek a feltétek...

Hamis spagetti

Olívaolaj
só és bors
1 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
Egy marék magozott marék fekete olívabogyó
Egy marék friss bazsalikom cafatokra tépkedve

20130929 162257
Steiner Kristóf

1. A paradicsomokat félbevágom, és a sajtreszelő nagylukú oldalán egy tálba reszelem a belsejét, míg csak a héj marad a kezemben.

2. Ezt sózom, borsozom, belepréselek egy fokhagymát, meglocsolom olívaolajjal, és egyszerűen beledobálom az olívabogyókat, majd körbepakolom a bazsalikomcafatokkal.

A hamis Versace táska az Ecserin kispista ehhez az olasz tésztafogás hamisításhoz képest.

Kókusztejes-mogyorós curry

Olívaolaj
3 evőkanál kókuszkrém, kókusztej, vagy porrá őrölt kókuszreszelék fél csésze vízzel elkeverve
só és bors
1 nagyobb salátacukkini
1 csésze fagyasztott zöldborsó a csap alatt kiolvasztva, de amúgy konzerv is jó
1 marék sósmogyoró
1/2 citrom
1 evőkanál curry por vagy zöld curry paszta
1 ujjhegynyi gyömbér, vagy 1 kiskanál szárított gyömbérpor
1 kaliforniai paprika
pár csepp szójaszósz

20130929 163120
Steiner Kristóf

1. A kókuszkrémet egy kis tálba pakolom, sózom és borsozom, belepréselem a citrom levét, belereszelem a gyömbért, és beleszórom a curry port. Mehet bele pár löttyintésnyi olívaolaj is. Alaposan összekeverem, majd a tetejére csepegtetem a szójaszószt.

2. Mellé egy kistányérra halmozom a vékony szeletekre vágott cukkinit - mert a közhiedelemmel ellentétben nyersen is finom, a paprikát, és megszórom a sós mogyoróval.

3. Mellépakolom a zöldborsót is - mindenki annyit pakol a curry krémre, amennyit kíván. Namasté.

"Sarki kínais", "kici ciposz" noodles friss zöldségekkel

4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál szójaszósz
1 szem paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál csili szósz, vagy pár csepp Tabasco, vagy egy csipet szárított csili
2 szál sárgarépa
2 szál újhagyma
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál tökmag

20130929 162620
Steiner Kristóf

1. A paradicsommal az olasz tészta-imitációhoz hasonlóan járok el, majd a pink pépbe öntöm a szójaszószt, olívaolajat, belepréselem a fokhagymát, és mehet bele a csili szósz is. Egyébként - ha még van - neki is jót tesz egy kis friss gyömbér reszelék.

2. A kistányérra mehet a vékony karikákra vágott sárgarépa és újhagyma, mellé meg a szezámmag és tökmag - szórja mindenki kedvére.

20130929 160447
Steiner Kristóf
Oszd meg másokkal is!
Mustra