Skandináv tökéletesség a tányéron

Ne ijedjenek meg a hozzávalók hosszú listájától, semmi ördöngősség nincs ennek a menünek az elkészítésében. A receptek a skandináv szakácskönyvemből származnak, és így együtt megmutatják, milyen zseniális tud lenni egy ilyen északi menü. A mártást semmiképpen ne hagyják ki a sztoriból, legalább olyan fontos, mint maga a hal.

Nagyon skandináv, nagyon jó
Nagyon skandináv, nagyon jóKoncz Andrea

Sőt, kezdjék azzal, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek! A halpogácsához bármilyen halat használhatnak, felolvasztott mirelit is jó, a lényeg, hogy legyen nyers.

Hozzávalók, 4 nagy adaghoz

A mártás:

1 ek apróra kockázott csemegeuborka
1 tk apróra vágott kapribogyó
2 dl majonéz
3 ek tejföl
1 tk dijoni mustár
1 tk currypor
2 ek finomra vágott snidling
2 ek finomra vágott friss tárkony (ha megoldhatatlan, akkor petrezselyem)
2 ek reszelt sárgarépa
1 ek citromlé
só, bors

A halpogácsa

60 dkg fehér húsú halfilé
2 szál újhagyma vékonyra karikázva
2 tojás
1 dl főzőtejszín
2 ek finomra vágott friss tárkony (szükség esetén szárított)
3 ek finomra vágott petrezselyem
fél citrom leve
2 púpozott evőkanál liszt

A sütéshez:

3 dkg vaj
olaj

A köret:

1 kg aprószemű krumpli egészben megfőzve
5 dkg vaj
4 ek finomra vágott kapor

halpogi
Koncz Andrea

Elkészítés:

1. A mártással kezdjük: egy tálban keverje össze a majonézt az apróra vágott uborkával és kaprival, adja hozzá a többi hozzávalót, alaposan keverje el. Végül sózza, borsozza, és tálalásig tegye a hűtőbe.

2. Jöhet a halpogácsa: A halfiléket éles késsel vágja apró darabkákra, a kemény húsú halakkal sokkal könnyebb dolga lesz, mint a mállósakkal.

3. A feldarabolt halhoz adja hozzá az újhagymát, az elkevert tojásokat, a tejszínt, a zöldfűszereket és a citromlevet, az egészet óvatosan, de alaposan keverje össze. Most mehet bele a liszt, 2 tk só és szűk 1 tk bors. Ezzel is keverje el.

4. Készítsen elő két nagy, lapos edényt, az egyikben sül majd a hal, a másikban a krumpli. A krumpli alá dobja az 5 dkg vajat, a halpogácsák alá pedig a vaj+olaj keveréket, nem kell sok, nem bő olajban sül.

5. A megfőtt egész krumplikat kezdje el közepes lángon pirítani a vajon, a cél az, hogy mire a halpogácsák is kisülnek, aranybarnára piruljon. Ha elkészült, tálalás előtt szórja meg a felaprított kaporral.

6. A halas masszából a keze és egy evőkanál segítségével formázzon pingponglabdányi adagokat, tegye a serpenyőbe, ott a kanállal enyhén lapítsa el. Oldalanként 4-4 percre van szükségük közepes lángon.

halpogi3
Koncz Andrea

A tálalás értelemszerű: halpogácsák, krumpli, mártás, és ha van, egy adag semleges zöldsaláta is jól passzol hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra