Vegán rakott krumpli? És tényleg!

Sokan élnek abban az alapvető tévhitben, hogy aki vegán, annak bizonyos gyerekkori kedvenc ízeket örökre el kell felednie, pedig – ahogy húsevő barátaim hangoztatják gyakran – „semmi sem ér fel egy jó kis szalámis zsemlével/roppanós virslivel/párizsis szendviccsel/kolbászos rakottkrumplival.”

Éppen ezért mikor legutóbb Magyarországon voltam, úgy döntöttem, meglepem őket: balatoni mini-szabink előtt elugrottam egy nagyobb bioboltba, és jól bevásároltam mindenféle vegán felvágottakból – volt mortadella, szalámi, virsli, és kolbász is, mind-mind gabonahúsból, istenien fűszerezve, gusztán becsomagolva, bármiféle fura adalék nélkül.

Balatoni nyaralásunk során mindannyian ámulva kémlelték, ahogy szaláminak látszó tárgyakat pakolok a zsemlémre reggeli közben. Utolsó napra már csak a kolbász maradt meg, és mivel előző este a kertben sütögettünk, volt vagy egy tucat héjában sült krumplink is, úgyhogy több se kellett, összedobtam egy full vegán rakottkrumplit.

IMG 1482
Steiner Kristóf

Bár a társaság nagyrésze még csak nem is vegetáriánus, mintegy tíz perc alatt semmisült meg – sőt, talán még sokat is mondtam.

Hozzávalók:

10-12 nagy szem krumpli – parázson alufóliában, vagy a sütőben, nagyjából 45 perc alatt puhára sütve, majd karikákra vágva

1 kocka (kábé 300 gramm) tofu, felnegyedelve, majd vékony szeletekre vágva

3 fej vöröshagyma, meghámozva, vékonyan felkarikázva

1 csomag gabonakolbász, szeletekre vágva, ha nincs, használható helyette szárított paradicsom

Olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, pirospaprika

1 konzerv kókuszkrém (ha drága, vagy ha nincs, a „pótszer” otthon is könnyedén elkészíthető: 200 gramm kókuszreszeléket finom porrá őrlök a kávédarálómban, majd összekutyulom 2 deci vízzel és 1 deci olívaolajjal)

Vegánkodjunk!

1. A sütőt 190 fokra melegítem, majd összedobom a szószt: a kókusztejet egy keverőtálba, vagy csészébe töltöm, belepréselem a fokhagymát, sózom, borsozom, és beleszórok egy evőkanálnyi pirospaprikát.

2. Előkapok egy nagyjából 30X30-as tepsit, és alaposan meglocsolom olívaolajjal, meghintem sóval, borssal, és pirospaprikával, majd – mintha kirakóst játszanék – végigpakolom őket a krumpliszeletekkel, majd ezeket is kissé megsózom-borsozom-paprikázom.

3. Jöhet rá egy réteg tofu, pár lötyi olívaolaj, majd a hagymakarikák következnek, végül a gabonakolbász a soros. Ha egy réteg megvan mindenből, gálánsan rálocsolom az öntet felét úgy, hogy mindenhol érje, és ameddig van alapanyagom, ismétlen a rétegezést – nekem maximum kettő szokott kijönni, de nem is kell több igazából. A legfelső kolbászkarika-réteget különös műgonddal rendezgetem el, majd ráborítom a maradék öntetet.

4. Nyomás be a sütőbe, ahol mintegy fél óra alatt összeérnek az ízek. Mennyei összhangban van a kovászosuborkával, uborkasalátával, és enyhén ecetes paradicsomsalátával is. Ha pedig nagyon hiányozna a tejföl mellé, megfejelem néhány kanál szójajoghurttal, vagy ha épp nincs, a konzerv kókuszkrém tetején felgyúlemlett sűrű, fehér pasztát kanalazom ki, és keverem ki egy csepp ecettel, citromlével, sóval, borssal, és egy gerezd zúzott fokhagymával.

IMG 1481
Steiner Kristóf

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek