no

Paradicsomleves, betűtészta és cukor nélkül

Ha már minden hétre jutott lecsó, a caprese és egyéb paradicsomos saláták sokadszorra unalmasak, házi ketchup és szárított paradicsom is készült bőven, de még mindig van az idei paradicsomból, akkor (meg egyébként is) főzzünk levest belőle.

paradicsomleves
Doctor Pepper

No, nem a jó öreg menzákról ismert édes, betűtésztás verzióra gondolunk, abból egy életre eleget ettünk gyerekkorunkban, akár akartuk, akár nem. Helyette egy mediterrán, bazsalikomos krémlevest ajánlunk, ami még azoknak is ízleni fog, akik egyébként ki nem állhatják a klasszikus verziót.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
2 db közepes méretű krumpli
8 db paradicsom
6-8 levél bazsalikom
só, bors
kifli/ baguette
reszelt sajt (pl. gouda)

1. A hagymákat apróra vágjuk, és egy nagyobb lábasban az olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy másik lábasban vizet forralunk, ha felforrt, belerakjuk a paradicsomokat 2-3 percre, majd kivesszük, és könnyedén lehúzzuk a héjukat.

2. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és a hagymán megpirítjuk.

3. A paradicsomokat felkockázzuk és a lábasba öntjük, felöntjük 7-8 dl vízzel és felforraljuk. Bazsalikommal, (1-2 kiskanál) sóval, borssal fűszerezzük és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli teljesen megpuhul, és a paradicsom is szétfő.

4. Közben elkészítjük a levesbetétet: karikákra vágjuk a kifli(ke)t, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és reszelt sajtot szórunk a tetejére. 200 fokos sütőben 5-8 perc alatt megpirítjuk, majd kivesszük a sütőből, és picit hűlni hagyjuk.

paradicsomleves 2
Doctor Pepper

5. Ha a paradicsom és a krumpli is teljesen puhára főtt, turmixgéppel pürésítjük a levest. Szükség esetén átszűrjük, sózzuk, borsozzuk.

Ha ez ízlett, érdemes kipróbálni az olasz klasszikust, a pappa al pomodorot is.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra