Alles schön, alles super!

A német sertéssült ( Schweinebraten) is annyi verzióban készül, ahány házban sütik. Végigböngésztünk vagy ötven, állítólag szupertuti receptet, az egyikhez a római tál hiányzott, a másiknak a fűszerezése volt fura, végül aztán ráböktünk egyre, és nekiláttunk. Ha eddig voltak félelmei, lehet-e nagy darab sertéshúst egyben omlósra sütni, próbálja ki ezt, zseniális lett!

DSCN3660
Tuna Judit

Igazi kihívás előtt álltam amikor kitaláltuk a kolléganőmmel, hogy  Schweinebratent kellene készíteni. A feladatot még tetézte az is, hogy római tál híján egy sütőzacskós receptet választottunk, és hát ugye a múltkori teszt során ezen egyszer már elvéreztem. Na, ha eddig nem is preferáltam a sütőzacskó használatát, most elismerem: tényleg nagyon hálás dolog, amikor egy ilyen jó vaskos húst kell omlóssá varázsolni.

Elindultam megvenni a tőkehúst, de már az első akadályban elbuktam: sertéscomb, tarja, vagy karaj az ideális ennek az ételnek az elkészítéséhez? Mivel a "hagyományos" comb borzasztóan zsíros volt, a tarja szintén, a karaj meg nagyon száraz, végül a frikandóra esett a választásom.

Mi a frikandó?

A sertéscomb több részből áll, és ezek az izmok az állat mozgását hivatottak szolgálni, ezért elmondható, hogy a sertéscomb részei sovány húsnak számítanak. Ha hártyára bontanák, miután lefejtették a külső oldalát borító szalonnát és bőrt, akkor a comb hátsó felén található henger alakú hús a frikandó oldalhúsa. Forrás: magyarsertes.hu

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés frikandó
  • bors
  • fél zacskó borókabogyó (opcionális, az eredeti recept szerint nem kell)
  • 1 lapos evőkanál szódabikarbóna (elhagyható, én hiszek abban, hogy omlósabb lesz vele a hús)
  • 1 evőkanál méz
  • 10 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj (Használhat olívaolajat is, de szerintem a sertés és az olíva egyáltalán nem passzol egymáshoz.)
  • 2,5 dl jó minőségű német világos sör
  • 1 darab nagy alakú sütőzacskó

Roppant egyszerű elkészíteni:

1. A húst jól megmostam, megszárítottam és beírdaltam (elég mélyen, hogy a fűszerek ne csak a felszínen legyenek).

2. Jól beledörzsöltem sóval, borsal, szódabikarbónával és olajjal, majd egy serpenyőben jó magas hőmérsékleten fehéredésig pirítottam mindkét oldalát.

3. Mikor kivettem az edényből, a bevágásokba fokhagymát és borókabogyót töltöttem, és így tettem a sütőzacskóba, amibe az előzőleg elkevert pácot már beleöntöttem.

4. 170 fokon sütöttem így 50-60 percet, majd a sütőzacskóból kivéve még 10-15 percig pirítottam ugyanezen a hőfokon. A pirítás közben aláöntöttem a sört, ami a sütőzacskóban volt.

DSCN3665

Dinsztelt fehérkáposzta

Mivel nem vagyok sörivó, arra gondoltam, hogy a káposztához fel fogom használni a maradék sört, mert kiönteni azért fájt volna. Soha nem készítettem párolt káposztát sörrel, így hát nagyon kíváncsi voltam az eredményre.

  • egy közepes fej káposzta
  • 2 dl sör
  • 2-3 ek nádcukor
  • köménymag
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
A fehér káposzta külső leveleit leszedtem, négybe vágtam a káposztát, kiszedtem a torzsáját (arra nincsen szükség), és jó vékonyra felszeleteltem a leveleket. Adtam hozzá két teáskanál sót és egy kávéskanál őrölt köményt. Egy magasabb falú serpenyőben a nádcukrot karamellizáltam, hozzáadtam az olajat, majd a káposztát. Addig pirítottam amíg a káposzta kicsit odakapott, majd felöntöttem a sörrel. Ezután alacsony hőmérsékleten pároltam, amíg megpuhult.
Vigyázat! A túl sok sörtől keserű lehet a káposzta, ha nem szereti ezt a jellegzetes ízt, vizet is adjon a káposztához, ne csak sört!
 
A végeredmény tökéletes lett, tényleg csak ajánlani tudom ezt a receptet.
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek