Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Crumble és cobbler, a két desszert, ami nélkül szinte nincs angolszász szakácskönyv, magazin és tv-műsor. Mindig felbukkan, mert könnyű elkészíteni, nehéz elrontani, sokféleképpen variálható és ráadásul még finom is. Mivel friss gyümölccsel az igazi, tökéletes nyári desszert. Előre elkészíthető, jól szállítható, úgyhogy lehet vele tarolni a nyári bulikban. Forrón, langyosan és hidegen is kiváló mindkettő.

Mindkét desszertnek az a lényege, hogy sok friss gyümölcs karamellizálódik a saját levében és némi cukor társaságában, a tetejére pedig nem túl édes, kívül picit ropogós tészta kerül. Az amerikai cobblernél kicsit sűrűbb a tészta, az angol kuzinnál, a crumble-nál morzsásabb.

Akkor a legjobb, ha savanykás gyümölcsökkel készül, így a meggy, a szilva, a barackok és az alma is szuper alapanyag és piros bogyós gyümölcsökkel is süthetjük, az még soha nem ártott semminek, de banán és körte is gyakran kerül bele. Ha tovább szeretnénk variálni, akkor szórhatunk a friss gyümölcs közé aszaltat is, vagy akár diót, mandulát, mogyorót is és egy kis rum, vagy pl. narancslikőr is jól passzol a gyümölcsökhöz.

A fűszerek közül a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg a leggyakoribb partner, de bátrabbak próbálkozhatnak a rozmaring (pl. barackkal) és a bazsalikom (pl. málnával) vagy akár a koriander (pl. szilvával) bevetésével is. Ha pedig aggódnánk, hogy túl kevés a kalória, tejszínhabbal vagy fagyival még segíthetünk rajta tálaláskor.

Íme egy nyári és egy kora őszi recept, amit ízlés szerint variálhatunk.

Duplabarackos cobbler:

Hozzávalók a gyümölcsös réteghez:

200 g sárgabarack/nektarin
300 g őszibarack
2 evőkanál (barna) cukor

A tésztához:

250 g liszt
1 csomag sütőpor
50 g cukor
100 g hideg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín

cobbler

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és előkészítünk egy kb. 25-28 cm átmérőjű pitesütőformát.

2. A barackokat kimagozzuk, az őszibarackot meg is hámozzuk ,és az összes gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk, és a pitesütőformába szórjuk. Megszórjuk a gyümölcsöt 2 evőkanál barna cukorral.

3. Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást.

4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt, és jól elkeverjük (kézzel, vagy kanállal).

5. A ragacsos masszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni, és úgy ráhelyezni a gyümölcsre, úgy, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket.

6. Sütőbe toljuk és 40-45 percig sütjük.

Almás-körtés crumble

Hozzávalók:

2 db körte
1 db alma
2 evőkanál citromlé
1,5 evőkanál porcukor
2 teáskanál narancslikőr (elhagyható)

A morzsához:

50 g liszt
40 g hideg vaj
40 g zabpehely
30 g mandulaforgács
40 g cukor

crumble

1. A körtéket és az almát meghámozzuk és felkockázzuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van).

2. A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk, hogy morzsás állaga legyen. A gyümölcsök tetejére szórjuk, úgy, hogy nagyjából befedje a gyümölcsöket.

3. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).

Oszd meg másokkal is!
Mustra