Jéghideg meggyleves és a többiek

A hideg gyümölcsleves a magyar háziasszonyok és vendéglátóipar univerzális válasza a kánikulára. Érthető is: egyszerű, gyors, és ha nem nyomjuk tele liszttel, pudingporral, szükségtelenül sok cukorral és tejszínnel, még könnyű és frissítő is.

shutterstock 59072119

Mivel a fotózáshoz szánt lábasnyit - a kutya legnagyobb örömére és a gyerekek legnagyobb bánatára - a konyha kövére öntöttem, ezt a receptet most ügynökségi képpel illusztráltuk.

70 dkg meggy (vagy 2 üveges befőtt)
1 liter víz (vagy a befőttek leve+fél liter víz)
1 rúd fahéj
2-3 szegfűszeg
néhány evőkanál cukor
1 citrom héja
1 nagy pohár joghurt/kefír/tejföl

1. Tegyük fel a vizet a fahéjrúddal és a szegfűszeggel főni. Amíg ez forrdogál, maguzzuk ki a meggyet. Ha konzervből készül, azok felvizezett levében főzzük a fűszereket pár percig.

2. Néhány perc után mehet bele a meggy, és néhány evőkanál cukor. Én savanyúbbra szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése.

3. Ha a meggy egy picikét megpuhult - nem kell szétfőzni - reszeljük bele egy citrom héját. (A citrom előkezeléséről már szó volt)

4. Keverjünk el egy nagy pohár joghurtot/tejfölt/kefírt kézi habverővel néhány evőkanál lével. Ha sima, öntsük vissza a levesbe.

5. Hűtsük le, és meg is vagyunk. A hűtés leggyorsabb módja, ha a lábost a mosogatóban vagy a kádban hideg vízbe állítjuk, a vizet - főleg a mosogatóban, ahol kevesebb van belőle - érdemes cserélgetni. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe.

További kánikulai tippek:

kovászos uborka leves

spanyol gazpacho

lengyel hideg sörleves

öt különleges frissítő ital

kánikulai limonádékalauz

villámgyors házi jégkrémek

fagylaltok minden mennyiségben

húsevőknek is vállalható saláták

kovászos uborka

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek