no

A Saltimbocca magyarul azt jelenti: ugorj a számba

Az osztrák főzőiskolában tanult fogások közül már megmutattuk a papírcsomagban sült halat, most pedig jöjjön egy újabb, egyszerűségében jó recept, a Saltimbocca. A név azt jelenti, ugorj a számba, amiből nem nehéz kitalálni, hogy falatnyi méretűre készített kajáról van szó.

gongy
Dívány

Ehhez is csak néhány alapanyag szükséges, emiatt viszont fontos, hogy azok legyenek jó minőségűek. Az olaszok egyik kedvelt ételét annyira egyszerű elkészíteni, hogy csak na, viszont látványos és finom fogás, így egy ünnepi vacsora része is lehet. Köretnek pedig egy jó kis rizottót ajánlunk.

Saltimbocca hozzávalók:

vékonyra szelt, kisebb borjúcomb darabok
friss zsályalevél
érlelt, szárított sonka vékony szeletekben
egy kevés fehérbor

1. A húsra rá kell tenni a zsályalevelet, majd a sonkával körbetekerni.

2. Ezzel kész is az előkészítés.

3. Ezután olajon mindkét oldalát át kell sütni, majd a bort a serpenyőbe öntve 8-10 percig párolni. Voilá, ennyi.

Köretnek rókagombás rizottó

Hozzávalók:

gomba

36 dkg kerek szemű rizottó rizs (pl arborio)
rókagomba
hagyma
2,5 dl száraz fehérbor
7,5 dl alaplé
vaj/olaj
parmezán
só, bors

1. A hagymát felvágjuk, majd vajon/olajon megpirítjuk.

2. Hozzátesszük a rizst (ha kevesebben vagyunk, mint 6, fejenként 6 dekával számoljunk, és vegyük vissza a folyadék mennyiségét is) átforgatjuk, megvárjuk, míg kifehéredik.

3. Ezután hozzáöntünk 2,5 deci fehérbort, és folyamatosan kevergetve főzzük, míg el nem párolog, és fel nem itta az egészet.

4. Ekkor jöhet az alaplé, egyszerre mindig csak 1-2 merőkanálnyi, az utántöltéssel meg kell várni, amíg azt is felszívta.

5. Ha már elfőtte rizs majdnem a teljes folyadékot, mehet rá a parmezán ( fejenként 1 deka elég), és az élvezet kedvéért egy kevés vaj.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek