9 érdekes tény a túrórudiról

Mivel a környékünkön kb. két gasztroesemény van egy évben, egészen felvillanyozott a meghívás, gondoltam, most aztán bepótolok minden kihagyott rendezvényt és megspórolt utazást, kerül amibe kerül, én elmegyek ebbe a gyárba. Akkor is, ha innen nézve a világ végén van. Nyilván egy alufelnigyártó-üzembe nem mentem volna, de a túró rudi gyárba? Hát hogyne már. Főleg, hogy 10-ből legalább 4 olvasóm a túró rudi torták miatt szeret. Már csak miattatok is el kellett mennem erre a tanulmányútra, így erőt vettem magamon, és tényleg átszeltem az országot ezért a túráért

A túrórudi 45 éve, 1968 óta létezik. Ennek a szép, közepesen kerek évfordulónak az örömére kivételesen ellátogathattunk a gyárba (időnként tényleg megéri gasztrobloggernek lenni!), és megnézhettük, hogy készül a túró rudi.

rudi0
Pöttyös

Kicsit olyan volt, mint kecskére káposztát bízni, de a gyártás túlerőben volt, jóllaktunk, és a rudiból is bőven maradt, pedig nem hittük volna, hogy van annyi túró rudi, amit ne bírnánk megenni. Most legalább már tudjuk, hogy van annyi. Sőt, sokkal több is. Sőt, azt is tudjuk, hogy ha csak átmenetileg is, de el lehet jutni addig a pontig, amikor az ember már nem szeretne több rudit enni.

A 45 éves évforduló örömére 4+5 érdekesség a túró rudi gyártásáról.

1. 1954-ben tejipari szakemberek moszkvai tanulmányútjukról hazatérve kezdtek dolgozni az édes, enyhén citromos, csokiba mártott túrós édességen. A termékfejlesztéssel Mandeville Rudolfot és csapatát bízták meg, a nevét mégsem innen kapta az édesség.

2. Eleinte ugyanis túró mignon volt a neve, de szerencsére hamar rájöttek, hogy frappánsabb lenne a Túró Rudi név. Ez az új név azonban nem tetszett mindenkinek. A Hírlapkiadó Vállalat reklámfelelőse például erkölcstelennek találta, ezért egy ideig emiatt nem is volt hajlandó közölni a túró rudi hirdetéseket.

3. Az ötlet után 12 évvel kezdődött el a gyártás. Az üzem kezdetben Erzsébetvárosban volt és csak később telepítették át Nyíregyházára, majd mai helyére, Mátészalkára.

4. A csomagolás eleinte kézzel készült, és a szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarták a papírt, ez a csavaros forma aztán eltűnt, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a '80-as években bevezették a fémfóliát, az ezredfordulón pedig rákerült a nyitócsík a csomagolásra.

993914 10151503458352765 1639186285 n
Doctor Pepper

5. A '70-es évek közepén naponta 36 000 Túró Rudit gyártottak, a csomagológépek automatizációjának köszönhetően a '90-es évek elején már 300 000 darab készült egy nap, manapság pedig 68000 darabot gyártanak óránként.

6. Az elmúlt 45 évben összesen 5 milliárd túró rudi készült, ami nemhogy gombócból, de rudiból is sok. Rengeteg. Van már guru, bonbon és magából a rudiból is sok-sok ízvariáció, de természetesen a klasszikus, a töltelék nélküli, étcsokis túró rudi a legsikeresebb.

7. Kizárólag magyar tej felhasználásával készül, mely óriási tartálykocsikban érkezik minden nap a gyárba, majd szigorú minőségi ellenőrzést követően kerül a tejfeldolgozó üzembe.

8. 240 ember kel és fekszik a túró rudival nap mint nap, ennyien dolgoznak váltott műszakokban a mátészalkai üzemben. A legrégebbi dolgozó majdnem a kezdetek óta ott van, 42 éve részese a túró rudi gyártásnak.

993612 10151503458662765 1145157423 n
Doctor Pepper

9. Hiába sztár nálunk a túró rudi, külföldön a próbálkozások ellenére sem aratott nagy sikert. A külföldiek ugyanis viszolyognak attól, hogy a sajtközeli túrót édesen, ráadásul csokiba mártva fogyasszák.

A gyárlátogatás liveblogja itt. További képek pedig itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra