Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek

Nem vagyok nagy híve a húsos kaják vega változatainak - ha húsos kaját akarok enni, akkor eszem azt -, erre is szívesebben mondanám, hogy vöröslencse pogácsa, vagy valami, de hát ez ránézésre annyira fasírt, hogy egyszerűen nem lehet rá mást mondani. A fűszerezése szabad pálya, nyugodtan tegyenek bele bármit a konyhaszekrényből, nem kell ragaszkodni az én változatomhoz. A lényeg, hogy legyen elég karakteres.

vöröslencsefasírt3

Ami jó benne: a vöröslencse áztatás nélkül is gyorsan megfő, és a fasírt masszáját lehet nyersen is kóstolgatni, elég sós-e, amire a nyers disznóhúsnál ritkán van gusztusom. A végeredmény tökéletesen boldoggá tette a totálisan húsevő fogyasztókat is, a kisebbik lányom pedig (aki végignézte, hogyan készült), bejelentette, hogy imádja az ilyen husit.

Frissen tehát hibátlan, másnaposan egy jogurtos/tejfölös mártogatós már nem árt mellé, addigra a cukkini nedvességtartalmát a többi cucc nagyjából felszívja.

Hozzávalók

25 dkg vöröslencse, kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzve.
egy fél közepes cukkini lereszelve
1 tojás
1 hagyma és 2 gerezd fokhagyma szétturmixolva
2 tk pirospaprika
1 tk római kömény
1/2 tk koriandermag
1/2 tk  görögszénamag (fenugreek)
1,5 ek olivaolaj
4 ek zsemlemorzsa+még valamennyi a beleforgatáshoz
só, bors

vöröslencsefasírt2

1. A lencsét kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben fedő alatt puhára főztem. Akkor van kész, ha az összes vizet felszívta, de azért kóstolással ellenőrizzék, megpuhult-e. Átlátszó fedős lábossal könnyebb, akkor nem kell folyton nyitogatni, és kiengedni a gőzt.

2. Amíg főtt, lereszeltem a cukkinit (a sajtreszelőn), összeturmixoltam a meghámozott hagymát és fokhagymát. Mozsárban összetörtem a fűszereket.

3. Amikor megfőtt a lencse, összekevertem a lereszelt, és picit kinyomkodott cukkinivel, aztán ment bele az összeturmixolt fokhagyma-hagyma, a fűszerek, az olivaolaj és az elkevert tojás is. Annyi zsemlemorzsát tettem bele, hogy éppen összeálljon formázhatóra, de még lágy maradjon.

4. Félretettem egy fél órára.

5. Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, amíg melegedett, a masszából lapos pogácsákat formáztam, azokat zsemlemorzsába forgattam, olivaolajjal meglocsoltam. Sütőpapíros tepsire pakoltam, ezzel a mennyiséggel pont teleraktam a sütő saját, lapos tepsijét.

6. Légkeverésen sütöttem, körülbelül 20-25 percig.

vöröslencsefasírt1

Salátával és Doki karamellizált újkrumplijával ettük, ez utóbbit az eredeti recepthez képest édeskrumplival turbóztam.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek