Bazsalikom pesztó házilag

Vegyen egy nagy cserepes bazsalikomot, egy kevés fenyőmagot, sajtot, olívaolajat és már kész is a házi pesztó. Ami sokkal finomabb, mint a bolti üveges, és bónuszként még tovább el is áll.

Ahogy az ilyen, csak pár alapanyagból álló kajáknál lenni szokott, az igazán jó genovai pesztóhoz is jó alapanyagokra van szükség. Tehát nem érdemes nekiállni sansa olivaolajból, zacskós, előre reszelve árult kamuparmezánból.

pesztó1

Mert ugye nagyon fontos, hogy pesztóból csak a minőségit szabad megvenni! Én is próbálkoztam már az összes saját márkással, de valahogy egyiknek sem volt igazán jó íze. Nyilván az alapanyagok miatt, gondolom a jóárasított sajátmárkásokba nem tudják beletenni mindazt, ami igazán kéne.

Azon, hogy a pesto genovese-be parmezán, pecorino vagy mindkettő kell, még az olasz mammák is képesek órákig vitatkozni, úgyhogy járjanak el kedvük szerint.

Ezekre lesz szüksége

  • egy nagy csokor bazsalikom
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 evőkanál reszelt pecorino sajt
  • kis marék fenyőmag
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csipet só

Így a legegyszerűbb elkészíteni

1. Mossa át a bazsalikomot folyó hideg víz alatt, majd konyhai papírtörlőn szárítsa meg a leveleket. Nem kell teljesen száraznak lennie a bazsalikomnak, de ne is csurogjon róla a víz, mert úgy könnyebben megromlik majd. Sokat segít ha a száránál fogva csuklóból ránt rajta párat mielőtt lefekteti a papírlapra.

2. Tépkedje le a szárakról a leveleket és tegye a turmixgépbe, vagy a botmixer magas falú keverőtáljába. Ezután adja hozzá a fokhagymát, a sajtokat, fenyőmagot, és öntse a tetejére az olajat.

pesztó2

3. Ne a legmagasabb fokozaton zúzza össze a hozzávalókat, és ne is folyamatosan mixeljen. Ütemesen nyomkodja a gombot addig, amíg kicsit darabos, kicsit pépes lesz a pesztó. A végén ízesítse sóval ha szükséges.

Fenyőmag kell, vagy nem kell?

A fenyőmagot nem csak az íze miatt teszik az eredeti olasz pesztóba. A hagyományos recept szerint hatalmas mozsárban kell összezúzni a hozzávalókat, és a levet amit a bazsalikom ereszt, tökéletesen szívja magába a fenyőmag. A sajttal elkeverve meg jó pépes állagot kölcsönöz a szósznak, tehát nem érdemes kihagyni ha pesztót készít.

Alternatív pesztók

A zöld (és minden) pesztó is olyan műfaj, amit bátran lehet variálni. Ezekkel persze ez már nem lesz igazi pesto genovese, de ez az élvezeti értékükből mit sem von le.

A bazsalikom helyett ki lehet próbálni rukkolával, újhagyma zöldjével, snidlinggel, szezonban medvehagymával, esetleg bazsalikom-lestyán-petrezselyemzöld keverékével, és így tovább.

A fenyőmag helyett pedig szinte bármilyen olajos mag szóbakerülhet: mandula, kesudió, mogyoró, dió, de akár napraforgómag, tökmag, de még szezámmag is.

Szinte bármihez tálalhatja

Olaszországban leginkább tésztákra teszik, de pizzákon is remek ízesítő, húsokat lehet benne pácolni, mártogatóst is lehet belőle készíteni egy kis tejföllel/joghurttal összekeverve, jó kísérője a sült halaknak, a mozzarellagömböknek is.

Így tárolja

Hűtőben jól lefedve eláll legalább 2 hétig, iilyenkor nem árt ha extra olívaolajat önt a tetejére tartósításként, de a legjobb módszer lefagyasztani kis adagokban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra