Pénteki süti: francia epres lepény

Végre itt a megfizethető ÉS finom eper, úgyhogy eheti pénteki sütink egy egyszerű, de nagyon epres, nagyon finom édesség, a rusztikus kategóriából: az epres galette. Már csak azt kellene tisztáznunk, mi is az a galette. Ez egy francia süteményféleség, aminek az a lényege, hogy a nyers, vékonyra nyújtott tészta közepére halmozzuk a gyümölcsöket/egyéb töltelékeket, amire aztán ráhajtjuk a széleken a meghagyott peremet és így sütjük meg a süteményt.

galette §4

Nagy előnye, hogy nem kell hozzá sok minden, a töltelék sokféleképpen variálható és ha kihűlt, biztonságosan szállítható, így akár piknikre, kerti partira is magunkkal vihetjük a hétvégén.

A megadott mennyiségből 1 nagyobb vagy 2 kisebb lepény jön ki, de készíthetünk akár egyszemélyes miniadagokat is, kicsit több idő, de aztán nem kell bajlódni a felvagdosással.

Hozzávalók:

220 g liszt 
170 g hideg vaj
1 csipetnyi só
20 g cukor
4 evőkanál hideg víz
350 g eper
4 evőkanál eper/meggylekvár

1 tojás a lekenéshez
(barna)cukor - akár el is hagyható

galette 01

1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a csipetnyi sót, a cukrot, 3-4 evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük fél-1 órára.

2. Kicsumázzuk, megmossuk és felszeleteljük az epret.

3. Előkészítünk egy tepsit, és sütőpapírral béleljük ki. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. Ha letelt az idő, elővesszük a hűtőből a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. 28-30 centi átmérőjű kört vágunk belőle (pl. egy nagyobb tányért körberajzolunk).

5. A tésztát megkenjük a lekvárral, úgy, hogy a szélén 2-3 cm-t üresen hagyunk. A lekvárra ráfektetjük az eperszeleteket, majd enyhén megszórjuk barnacukorral. A tészta szélét felhajtjuk, lekenjük tojással, és sütőbe toljuk 25-30 percre.

Ha tetszik ez a fajta sütemény, érdemes más töltelékkel is próbálkozni. A füge-narancs párosítás  például személyes kedvencem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra