no

Készítsen ön is különböző sajtokat, otthon

Háromféle tejből készítettünk diós gomolyasajtot: háziból, Tescós saját márkásból és a Mizo teljes tejéből. És, hogy fokozzuk a dolgot, füstölt sajtot is csináltunk. Ja, nem a kertben házilag összeeszkábált kis viskóban, nem-nem! Bent a konyhában viszonylag egyszerű módon. Az eredményért olvasson tovább.

187

Amire szüksége lesz

  • 1,5 liter nyers házi, termelői tej (piacon, üzletben vagy automatákból is lehet venni egyre több helyen)
  • 0,5 dl 10 %-os ecet
  • pár szem dió (Ne tegyen bele sokat, mert akkor ön is sajtos diót fog készíteni, mint én.)
  • egy teáskanál só (opcionális, de kevesebbet nem éri meg beletenni)
Ebből a mennyiségből körülbelül egy 13-14 dekás extrafinom, jó száraz, trappista jellegű sajtot kaptunk. Elkészíteni roppant egyszerű, íme:
 
Öntse egy teflon lábasba a tejet, és alacsony hőmérsékleten kezdje el főzni. Amikor elkezd gyöngyözni, tegye bele a sót, és várja meg míg elkezd rotyogni a tej. Ezután tegye bele a diót, és már öntheti is fel az ecettel.
Kevergesse meg, vegye le a tűzhelyről és várjon 5-6 percet (itt már ne keverje).
 
Amíg a tűzhelyen melegszik a tej, nem kell folyamatosan keverni. Elég ha ránéz 5 percenként, és akkor kever rajta egyet. Sajnos az elkerülhetetlen, hogy kicsit ne tapadjon le a tej, de ettől még semmi baja nem lesz a sajtnak. Nyilván azért azt ne várja meg, hogy leégjen! Ha tényleg közepes hőmérsékleten főzi fel, nem lesz vele baj.
 
Tegyen egy szűrőbe gézlapot vagy textilpelenkát, és öntse bele a forró darabos tejet, majd csavarja össze jó szorosan az anyagot, és jól nyomkodja ki a savót a sajtból. Ez egy kicsit macerás, mert még forró a savó, és így elég nehéz kipréselni a sajtból, de segítségképpen használhat egy vizes palackot, klopfolót, vagy bármilyen nehezéket, ami éppen a kezébe kerül, és nyomkodhatja azzal is az anyagot.
 
Amikor minden folyadékot kipréselt a sajtból, hagyja a textilben, és további pár percig (5-10) tegyen rá nehezéket.
 
Ezután tegye egy tálba, takarja le úgy, hogy tudjon lélegezni a sajt (mi egy tiszta konyharuhával fedtük le), és amikor kihűlt már fogyaszthatja is.
 
Ha nem szeretné, hogy nagyon száraz legyen a sajt, kösse a textilt egy fakanálra, lógassa fel a csap fölé vagy egy lábasba, és hagyja így pár óráig. Néha nyomkodja össze a sajtot, hogy összeálljon.
 
Ennyit költöttünk: ezt a 13-14 dekás darabka sajtot, körülbelül 370 forintból készítettük.
 
185

Sajt Mizo tejből

Ebből a mennyiségből körülbelül egy 24-25 dekás sajtot kaptunk, az íze nyers sajtra hasonlít, az állaga elég jó, száraz. Szerencsére nem lett gumis, inkább kicsit túrós az állaga.

Mivel csak literes kiszerelésben lehet hozzájutni, így két literből készült a sajt. Ugyanúgy jártam el mint az előzőnél, csak 0,7 dl ecetet öntöttem bele.

Sokkal fehérebb lett mint a házi tejből készült sajt színe, és annál gumisabb lett az állaga. Egyébként már akkor látszódott, hogy más lesz amikor az ecetet beleöntöttük, és a savó elvált a tejtől. Sokkal apróbb darabos lett a savó felszínén úszkáló cucc, olyan grízes. Nem voltak szép egyberagadt darabok. Emiatt kinyomkodni is sokkal nehezebb volt belőle a folyadékot, jobban össze kellett tekerni a gézt, és erősebben préselni.

Ennyit költöttünk: ezt a 24-25 dekás sajtot, körülbelül 700 forintból készítettük.

Sajt Tescós tejből

Persze, ez is két literből készült, és az előzőhöz hasonlóan ez is jókora darab lett: 23-24 dkg. Az íze semleges, kicsit gumis és darabos, a színe kicsivel sötétebb, mint a mizósé.

Sajnos ez a sajt elég nehezen állt össze, és emiatt egy kis része kárba is veszett: beleragadt a gézbe, illetve pár apró túrószerű darabka nem tapadt hozzá a többihez, hiába próbáltuk. Vágni meglepően jól lehet ha már állt pár órát, de sajnos nem ad olyan ízorgiát, mint amire számítottunk. Sebaj, legalább ez is kiderült.

Ennyit költöttünk: ezt a 23-24 dekás darabot körülbelül 600 forintból készítettük.

Füstölt sajt

A mizós sajtot kettévágtuk és az egyik felét megfüstöltük tealevélen és csillagánizson. Az íze kicsit szokatlan, nem annyira hasonlít a megszokott füstös ízhez, de természetesen eltér a sima, egyszerű változatétól. Érdemes megpróbálni akkor is, ha húst szeretne füstölni otthon.

Szerezze be a következőket

  • kicsi marék tealevél (én Earl Gray Classicot használtam)
  • 2 összetört csillagánizs
  • egy marék cukor (lehet barna is)
  • párolóbetét/szűrű/szita/rács
  • vastag alufólia
  • fedő a lábashoz

Így induljon neki:  Béleljen ki jó vastagon (mi 6 réteget tettünk) alufóliával egy fedeles lábast, szórja az alufóliára a cukrot, tea-levelet, ánizst, és kezdje el melegíteni közepes hőmérsékleten. Amikor elkezd füstölni, tegye a sajtot valamiben (párolóbetét, szita, rács, stb) a füst fölé, a lényeg, hogy ne érjen az edény aljához. Jó alaposan fedje le, hogy a füst ne jöjjön ki. Fontos, hogy ha nem fedőt használ, akkor pár réteg alufóliával fedje le a lábast, és körben nyomkodja jól le, hogy a füst bent maradjon. A füstön körülbelül 6-8 percig kell hagyni a sajtot. És ennyi.

Ennyivel sötétebb színe lett a megfüstölt darabnak
Ennyivel sötétebb színe lett a megfüstölt darabnak

Összegzés

Mindenkinek a házi tejből készült sajt ízlett a legjobban, az volt a legjobban szeletelhető, legszebb színű, és állagra is az volt a legjobb. Próbálja ki megéri! Ja, anyagilag sajnos nyilván nem, fajlagosan ez lett a legdrágább. Valószínű mi is csak akkor fogunk újra sajtot gyártani, amikor a vidéki ismerősök hoznak jó sok házi tejet normális áron. Akkor viszont sokat.

A hiperes tejekből nem igazán sikerült finomat kreálnunk, jó, persze lehet ízesíteni sokféleképpen, hátha attól jobb lesz. Mivel a teszkós és a mizó ára is nagyjából megegyezik a házi tej árával, nem kérdés melyiket választanám legközelebb.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra