Zsenge spárga és a többiek

Gyors szerkesztőségi körkérdésünkből kiderült, nem a mi családunk volt az egyetlen, aki elbambulta a pünkösdi hosszú hétvégét - és a bevásárlást. Így aztán a hétfői grillezés mellé már csak abból lett köret, ami még itthon volt. A semmiből valami tipikus esete, vegáknak akár egytálként, elszánt húsevőknek köretként.

shutterstock 133148468

Hozzávalók

1 csomag zsenge (!) fehér vagy zöld spárga
2-3 szál újhagyma
3 nagy fej gomba
2 szem krumpli, héjában megfőzve (vagy pár szem újkrumpli)
só, bors,
1 tk marokkói (vagy más) fűszerkeverék
1,5-2 dl tejszín
fél csokor petrezselyem
opcionális: 2-3 marék friss spenót, ha lett volna, tettem volna bele

1. Az újhagymát felkarikáztam, a gombát feleztem és szeleteltem, nem kell nagyon vékonyra.

2. Egy széles, masszív edényben 1-2 evőkanál vajat/olajat melegítettem, kis-közepes lángon elkezdtem benne fonnyasztani a hagymát és a gombát, sóztam, borsoztam, fűszereztem.

3. Eközben a spárgát előkészítettem. Ha fehér, hámozzuk, ha zöld nem kell. Jó alaposan, többször bő vízben megmostam, hogy ne maradjon homokos. Amikor megpucoltam, 4-5 centis darabkákra tördeltem, az utolsó, alja felőli darabot eldobtam, az már fás. (Ha hagyjuk neki, a spárga ott törik, ahol kell, és ha tényleg zsenge, ez a fehérre is igaz). Fontos, hogy ne spóroljunk, ha fás, szálas darabok maradnak benne, tökrevágja az élményt.

4. Mire a spárgával végeztem, a gomba nagyjából meg is pirult. Ekkor mellédobtam a spárgadarabokat is, és néha-néha átkeverve még 5 percig pároltam.

5.Hozzádobtam a felkockázott főtt krumplit.

6. Ráöntöttem a tejszínt, és abban is rotyogtattam még pár percig, amíg kicsit besűrűsödött.

7. Amikor már elzártam alatta a tűzhelyet, beleszórtam a felaprított petrezselymet, és ha lett volna, ekkor kevertem volna hozzá a zsenge spenótleveleket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra