no

Virágzik a bodza, jöhet a szörp!

Kezd virágozni a bodza, itt az ideje a bodzaszörpnek is. Mivel a szörpöket nagyjából ugyanúgy kell csinálni, arra gondoltam, egy füst alatt kipróbálom a citromfűszörpöt is, úgyis tele van vele a kert.

bodza

Új módszert vezettem be a bodzához, mert egy barátunknál ittunk a múlt héten, és annyira finom volt az övé, hogy úgy gondoltam, átveszem a receptjét. Szilvi azt is elmondta, hogy ha citromfűből is csinálok italt, érdemes melllé más fűszernövényeket is tenni, ő mentát és zsályát szokott. Ha már, akkor viszont mellédobtam még két ágacska levendulát is. Ez utóbbi határozottan felnőttszörp lett, a citromfű ízét sokkal kevésbé érezni benne, mint a mentát és a zsályát.

Első lépés a cukorszirup

Mielőtt nekilátnánk a növényeket gyűjtögetni, csinálni kell egy cukorszirupot. Ez nálam úgy nézett ki, hogy liter vizenként fél kg cukrot számoltam, és ezeket főztem össze, de van, akik 1:1 módszerrel dolgozik, de tudok olyanról is, aki viszont csak 25 dkg cukrot tesz egy liter vízhez.

A vizet felforraltam, és miközben folyamatosan kevertem, lassan beleszórtam a cukrot. Addig kevertem, míg elolvadt, aztán erősen forraltam pár percig. Amikor ez megvolt, lefedtem, és félretettem, hogy lehűljön. Ebben a receptben fontos, hogy a cukorszirup tényleg hideg legyen majd, amikor belekerülnek a virágok, különben erjedésnek indulhat később, ami hasmenést okoz. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, betettem a hűtőbe még egy-két órára.

A bodzavirágok

Keressenek nem tetves bokrokat, olyan helyről, ahol lehetőleg nincs nagy autóforgalom, és jobb a magasabban fekvő, kevésbé poros ágakról gyűjteni. Amikor a bodzát szedjük, érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebb virágport rázzunk ki a tányérokból. Vagyis nem tépjük, hanem finoman, ollóval vágjuk. Ehhez természetesen három kéz kéne, eggyel lehúzzuk az ágat, a másikkal levágjuk a virágot, a harmadikkal meg alátartjuk a tálat. Segítő híján én próbáltam úgy helyezkedni, hogy a levágott virágok az edénybe pottyanjanak.

Aggódósok a virágtányérokat óvatosan megmoshatják, de ezzel távozik belőle az íz egy része is. Bevallom, én nem mosom. A szedés után félre szoktam tenni egy időre, hogy ha esetleg került bele pici bogár, az kimászhasson.

A fűszernövények

A levágott fűszernövényeket a bodzával ellentétben jó alaposan lemostam, kiráztam, és szétterítettem a konyhapulton, hogy kicsit leszáradhasson. A citromfüvet még virágzás előtt a legjobb szedni.

A citromfűszörp alapanyagait eltakaró kölyökkutya
A citromfűszörp alapanyagait eltakaró kölyökkutya

A szörp

2 liter víz
1 kg cukor (fele nálam nádcukor volt, ettől lett sötétebb)
A bodzához: 1 kezeletlen héjú citrom, megmosva, felkarikázva, 1 lime, ugyanígy
A bodzához: 1 nagy tál bodzavirág, kb 20-25 tányér, a vastag zöld szárról levagdosva
A citromfüveshez: egy jó nagy csokor citromfű, 2 szép ág menta, 3 levél zsálya, 2 ág levendula

Ha megvannak az alapanyagok, jöhet a szörp. Én a cukorszirupot kettévettem, és innen párhuzamosan haladtam tovább. Nem feleztem, a bodza jóval több lett, mint a citromfű.

1. A hideg cukorszirupba belenyomkodtam a bodzát/fűszernövényeket. Annyi növény kell bele, hogy szinte kitöltse az egész szirupot. A bodzaszörpbe belekarikáztam egy megmosott, kezeletlen héjú (bio) citromot és lime-ot is. Elkevertem, lefedtem, és visszatettem a hűtőbe.

2. A szörpnek már 1 nap ácsorgás után is íze lesz (a bodzának intenzívebb, mint a zöldfűszeresnek), de jó hagyni ázni két napig. Ha türelmesek, akár 3-4 napig is állhat, naponta egyszer keverjék át.

3. Amikor úgy érzik, eleget ázott, jöhet a leszűrés. Nagyon-nagyon sűrű szitán vagy tiszta, mosószert, öblítőt nem látott textilen kell átengedni. Kis mennyiségnél jó a papír teafilter is.

4. Ha nem túl sok készült, azonnali fogyasztásra, készen is van, üvegben mehet a hűtőbe.

5. Ha sokat csináltak, és el fogják tenni, a szűrés után forralják fel, rotyogtassák pár percig (mondjuk 8-10), töltsék steril üvegekbe (steril üveg, steril kupak, steril merőkanál, steril tölcsér), lezárás után állítsák fejre pár percre, aztán jó sok takaró alatt dunsztolják ki.

bodza2

Érdemes belőle valamennyit tartalékolni, mert hamarosan jönnek a bodzás-gyümölcsös édességek, de mire az eper-málna igazán jó és megfizethető lesz, a bodza már elvirágzik, úgyhogy marad a szörp.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek