Ezt ettük egy hétig

Tettünk egy próbát, és megpróbáltunk egy hétre előre vásárolni, és az ételeket a lehető legjobban előkészíteni. A cél az volt, hogy a hétvégi előkészületek után minimális napi munkával (max 15 perc) minden napra legyen ebédünk és uzsonnánk, méghozzá finom és egészséges. Ezt vittük magunkkal a munkahelyünkre. Tapasztalatainkat ide kattintva olvashatja, az ételek elkészítését pedig alább.

Hétfő

Csirkés burrito, epres/áfonyás turmix

Csirkés burrito

A tortillát már vasárnap lesütöttük, a nagyját le is fagyasztottuk, javasoljuk, hogy tegyen sütőpapírt a tortillák közé, mielőtt a mélyhűtőbe teszi.

Tortilla (12 db)

Hozzávalók: Fél kg liszt, só, víz

Mi a kevésbé melós, lisztes változatot készítettük el, de lehet kukoricalisztből is csinálni. 50 dkg lisztet öntünk egy tálba, adunk hozzá egy kiskanál sót és egy kevés olajat. Vizet melegítünk, és fokozatosan adagoljuk a liszthez, közben finoman gyúrjuk az alakuló tésztát. Ha már gyúrható állapotba került, letakarjuk egy konyharuhával, és 20 percig pihentetjük. Utána már csak ki kell nyújtani a tésztát, kb. 1 marékból lesz egy nagyobb tortilla, ezeket egyenként kisütjük olaj nélkül serpenyőben. Érdemes a tortillákat többször is megfordítani sütés közben.

Töltelék

Hozzávalók: csirkemell, pirított bab, tejföl vagy joghurt, fejessaláta, paradicsom, sajt

A pirított babot mi készen vettük, és csak megmelegítettük egy kis vízzel, de ha ön inkább házit enne, itt talál egy remek videót arról, hogy hogyan kell elkészíteni.

A csirkét felvágjuk kis darabokra, és megpirítjuk, mi mexikói fűszerkeverékkel ízesítettük. Fogunk egy tortillát, és az egyik oldalát megszórjuk apróra vágott salátadarabokkal, erre mehet pár kanál pirított bab, ebbe pár darab sült csirke, rá egy kis tejföl, apróra vágott paradicsom, esetleg sajt. A másik oldalát felhajtjuk, és kész is van.

Igazából egy darabbal is jól lehet lakni
Igazából egy darabbal is jól lehet lakni

Uzsonnára epret ettünk, napközben pedig áfonyás/epres turmixot ittunk.

Áfonyás/epres turmix

A gyümölcsöket a turmixgépbe rakjuk, felöntjük egy pohár narancslével, egy kanál tejet és egy kiskanál mézet teszünk hozzá, és kész is van.

Hétfőn egyetlen percet sem töltöttünk az étel formába hozatalával, frissentartó fóliában várta vasárnap óta, hogy az uzsonnás táskánkba kerüljön.

Kedd

Párizsias csirke bulgursalátával, banános-nutellás turmix, szeletelt zöldség

Párizsias csirke bulgursalátával

Hozzávalók:

1-2 kisebb szelet csirkemell
1 pohár bulgur
2 pohár forró víz
egy kígyóuborka fele
1 nagyobb fej lilahagyma 
1 csokor petrezselem és ugyanannyi kapor
2-3- db paradicsom
egy kis üveg sűrített paradicsom
1 db citrom leve
olívaolaj
só, bors
fejes saláta

A saláta elkészítése roppant egyszerű: a bulgurra öntsük rá a forrásban lévő sós vizet, fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk 2-3 percig állni. Két-három perc után fakanállal átgyúrjuk, majd visszatesszük rá a konyharuhát (kb. 10 perc kell, hogy megpuhuljon).
Amíg a bulgur pihen, a zöldségeket nagyon apróra felvágjuk, majd a bulgurt összekeverjük az olívaolajjal, a sűrített paradicsommal és a citromlével, sóval borssal ízesítjük. A végén mehetnek bele a felszeletelt zöldségek.
A csirkemellet lisztbe és tojásba  forgatjuk, és kevés olajban kisütjük.

A bulgursaláta önmagában is nagyon laktató
A bulgursaláta önmagában is nagyon laktató

Banános-nutellás turmix

Fél kiló banánt karikáztunk fel, ezeket 1 dl tejjel és két nagykanál nutellával turmixoltuk össze. Édesszájúak nyugodtan tegyenek bele több nutellát, mi pár szem eperrel tettük még finomabbá.

Kedden 15 percet dolgoztunk reggel - ennyi idő volt a csirke elkészítése, a bulgursaláta vasárnap óta a hűtőben várta a sorsát.

Szerda

Arab lepény zöldségekkel és főtt tojással, uzsonnára eper

Zöldséges arab lepény

Az arab lepényt készen vettük (hiperekben kapható), megkentük fokhagymás joghurttal, és azokkal a felszeletelt zöldségekkel töltöttük meg, amelyek még frissentartó dobozban is nehezen viselték a napok múlását. A főtt tojást fogyasztás előtt vágtuk fel, és raktuk bele a lepénybe.

Az arab lepény és a kis falatok, ezért érdemes apró frissentartó dobozt is beszerezni
Az arab lepény és a kis falatok, ezért érdemes apró frissentartó dobozt is beszerezni
Szerdán 5 percet töltöttünk a lepény megtöltésével.

Csütörtök

Saláta, saláta, saláta és egy kis főtt tojás

Itt már kezdtünk félni, hogy rajtunk marad a sok zöldség, úgyhogy salátanapot tartottunk. Aki nem akar diétás ételt enni ebédre, bátran egyen mellé valami pékárut, és/vagy egy szelet húst, mi lemondtunk róla.

Volt búzacsírasaláta, illetve saját ízlés szerint mindenféle saláta, de ide csak egy receptet írunk le, a legfinomabbét. Ahogy azt a megpróbáltatásainkat ismertető cikkben is írtuk, nagyon jó ötlet befőttesüvegben előre elkészíteni a salátákat, mert nagyon sokáig frissek maradnak így. Azt is írtuk viszont ugyanott, hogy ne dőljenek be az alulra az öntet, rá a saláta dumának - ez nálunk nem vált be.

Az alább látható salátát nagyon egyszerű elkészíteni. Viszonylag nagy darabokra vágott fejessalátához raktunk szeletelt retket és almát, ezeket fogyasztás előtt ráztuk össze. Az üveg alján látható öntet (amit ön tartson külön a fogyasztásig) úgy készült, hogy joghurtba csepegtettünk egy kiskanál citromlevet, majd sóval és fehérborssal ízesítettük. A tetejére zabpehely került, amit jól el kell keverni a dresszinggel, és adni neki pár percet, hogy átpuhuljon.

Elég összerázni fogyasztás előtt
Elég összerázni fogyasztás előtt
Csütörtökön egyetlen percet sem töltöttünk a konyhában az ebéd előkészítésével, ez a saláta még vasárnap készült.

Péntek

Szendvics és gránátalmás turmix

Az utolsó munkanapon már képtelenek lettünk volna megint csak egészséges dolgokat enni, van az a pont, amikor tényleg sírni akar az ember a saláta látványától. Úgyhogy szendvicset ettünk gazdagon, de olyat mindenki tud, úgyhogy ettől a recepttől megkíméljük önöket.

Viszont pénteken töltöttük a legtöbb időt az előkészítéssel: a szendvicsek összepakolása, és a turmix elkészítése több mint 15 percünkbe került.

Gránátalmás turmix

A felszeletelt gránátalmát sok banánnal és eperrel mixeltük össze, kevés tejet és narancslevet is tettünk a turmixba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek