Pénteki süti: könnyű citromos kocka

Eheti sütink könnyű, citromos, és még bazsalikomos is. Nem tévedés, bazsalikomos. Ha valaki kóstolta már, tudja, hogy jó páros, ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni. Óvatos duhajok első nekifutásra felezhetik a bazsalikom-mennyiséget, hogy csak halványan érződjön, aztán majd legközelebb lehet duplázni, vagy még tovább vadulni.

citromos bazsalikomos

Hozzávalók:

Az alaptésztához:
10 dkg liszt
3 dkg cukor
csipet só
7 dkg hideg vaj

1 tojás sárgája

A tetejére:

15 dkg cukor
2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
6 dkg liszt
3 db tojás
1 dl facsart citromlé
10 levél bazsalikom

Citrom és bazsalikom: meglepően jók együtt
Citrom és bazsalikom: meglepően jók együtt

1. Az 1 dl citromlevet felforraljuk, levesszük a tűzről, beledobjuk a bazsalikomleveleket, és állni hagyjuk, minimum 20 percig.

2. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy 20 x 20 cm-es sütőformát

3. A tésztához a hozzávalókat elmorzsoljuk (cukor, liszt, vaj, só), összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, és a sütőformába nyomkodjuk, majd betoljuk a sütőbe és aranybarnára sütjük. (nálam ez kb 15-20 perc volt). Ha kész, gyorsan ráöntjük a tojássárgáját, ezt jól magába szívja és akkor a felső réteg nem fogja nagyon átáztatni a tésztát.

4. Amíg sül a tészta, összeállítjuk a tetejét. A bazsalikomos citromlevet leszűrjük. A cukrot a tojásokkal és a citromlével habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és a lisztet, elkeverjük, és amikor megsült az alap, és már ráöntöttük a tojássárgáját, akkor ezt is ráborítjuk, és még újabb nagyjából 20 percig sütjük.

Ha ízlett a bazsalikomos édesség, akkor érdemes kipróbálni ezt a fehér csokis habot is:

Oszd meg másokkal is!
Mustra