Medvehagymás, lazacos tészta

Ilyenkor gyakran jön a késztetés, hogy valamit kezdeni szeretnénk a medvehagymával, ha már úgyis csak egy hónapig van szezonja. Én legjobban akkor szeretem, ha az ízét nem ütjük agyon hosszas sütés-főzéssel. Ez a tésztaétel a tavaszi Marsbéli egyik slágere lett idén. Tagadhatatlanul belecsúszik a luxuskategóriába, különösen ha elmondom, hogy lazacot legutóbb csak 4800 forintos kilónkénti áron találtunk a Lehelen. Ez elég húzós, pláne, hogy előtte még a méregdrága halasnál sem volt több 4 ezernél. Remélem hamarosan visszamegy az ára a normális tartományba.

medvehagymas teszta lazaccal

Ami viszont mégiscsak emészthetővé teszi a történetet: ha otthon főzzük, személyenként elég egy-egy 10-15 dekás halszelettel számolni, és a medvehagyma csokra is kikapható most a piacon 100-200 forint között.

1 db 500gos spagetti v linguine v valamilyen szélesebb, nem lukas tészta
2 nagy csomag medvehagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 citrom
parmezán
olívaolaj
só+bors
4 szelet bőrös lazac

1. a sütőt előmelegítjük 200 fokra

2. A lazacokat olívaolajjal bekent tepsire tesszük sózzuk, borsozzuk, felül is meglocsoljuk olívaolajjal és vastagságtól függően legfeljebb 15 percig sütjük, amíg átsül.

3. Közben nagy serpenyőben olívaolajat melegítünk, a megmosott medvehagymák fehér szárrészét beledobjuk, mellédobjuk a vékony karikákra vágott fokhagymaszeleteket. Amikor serceg és még nem barnul a fokhagyma, el is zárjuk, belereszeljük a megmosott citrom héját.

4. A tésztát al dente-re főzzük, és forrón beleöntjük a medvehagymás serpenyőbe, hozzákeverjük a nagyobb darabokra felvágott medvehagymaleveleket is.

5. Összeforgatjuk, mehet bele az egész, vagy fél citrom leve is ízlés szerint, még egy kis olívaolaj, só+bors.

6. Amikor kész a lazac, kivesszük a sütőből. Én megpróbáltam még serpenyőben rápirítani a bőrére, ami elég keserves dolog, mivel nagyon serceg-spriccel, a bőr hajlamos elválni a hústól, szóval, ha valaki feladja, megértem. Ha jól beolajoztuk a tepsit és bőrével lefelé van rajta a lazac és picit tovább sütjük, akkor is megpirul az alja, de a hús kiszárad, szóval ez nem olyan elegáns.

7. Tálaláskor a medvetésztára jókora parmezánkupacot szórunk, a tetejére megy a lazac és kész!

Virágzó medvehagymamező
Virágzó medvehagymamező
Oszd meg másokkal is!
Mustra