Andalúziában előszeretettel fogyasztják a spárgát mindenhez. Készítenek belőle krémlevest, párolva adják húsokhoz és halakhoz, mártogatóst készítenek belőle friss zöldségekhez, omlettbe és salátába is teszik, serrano sonkába tekerik, sőt még a süteménybe is belesütik. Persze a spárga ott sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.
Itthon a spárga elképesztően drága: a fehérnek körülbelül 2800-3600 forint kilója, a zöld valamivel olcsóbb; 1200-2200 forint. Ezek az árak elég rémisztőek.
Amit én vettem, az a közeli Peruból repült az Auchan zöldséges szekciójába. Nyilván a hazaival kicsit még várni kell, de sajnos az ára nem lesz sokkal olcsóbb annak sem.
Közönséges spárga (Asparagus officinalis) Magyarországon
Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. Vetésterülete 400 hektárt ér el. A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a spárga termőterülete 1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett vissza. Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti. Forrás: Wikipédia
Fél kiló spárga 4 adaghoz elég, így körülbelül 3000 forintra jön ki az egész kaja. Szóval ez nem a leggazdaságosabb étel, viszont baromi finom.
Készüljön a ragu
- 35 dkg darált hús (sertéscomb, marhahús)
- 1 doboz rizstejszín (használhat sima főzőtejszínt is)
- 1-2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 csipet őrölt feketebors
- 2 teáskanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- só
- 3 evőkanál kókuszolaj
Először én mindig a húst készítem el, aztán amíg az hűl, megcsinálom a rizst és a spárgát. Hasonlóan kell elkészíteni, mint a pörköltet.
1. Vágja fel apró kockákra a hagymát és a fokhagymát, jól pirítsa meg a kókuszolajon, majd adja hozzá a darált húst.
2. Fehéredésig pörkölje a húst, adja hozzá az oregánót, kevergesse pár percig, majd adja hozzá a többi fűszert: először a sót, majd a borsot, aztán jöhet a gyömbér, szerecsendió, és a végén a kurkuma.
3. Rottyantsa össze az egészet, és adja hozzá a rizstejszínt. A végén még egyszer összefőzöm, leveszem a tűzhelyről, és fedő alatt pihentetem.
Rutinosabbak főzhetik egyszerre a rizst és a spárgát
- 1 bögre rizs (én jázminrizst használok, mert jó „tapadós”, de természetesen bármelyik megteszi)
- 2 bögre víz
- 1 csipet só (egyáltalán nem kötelező)
- 1 marék mazsola (opcionális)
1. A rizst alaposan megmosom, és egy lábosban jó magas hőfokon addig főzöm, amíg masszaszerű lesz a víz és rizs egyvelege. Leveszem a tűzről.
2. Ezután lefedem fedővel, és 10-15 percig hagyom, hadd szívja magába a rizs a vizet. Nagyon szerettem volna mazsolát is tenni a rakott spárgába, de sajnos épp kifogyott a készletem. Ha önnek van otthon, főzze meg a rizzsel együtt. Nagyon finom! Ja, és felejtse el az olajas átpirítást, meg a többi fölösleges macerát, ha a fentiek szerint készíti el, tökéletes eredményt fog kapni, letapadás nélkül.
Jöjjön a spárga
Fogjon egy zöldséghámozót, fektesse a konyhapultra a spárgát, és kezdje el lehámozni a külsejét. A tetejét nem kell hámozni, viszont érdemes igen alaposan megmosni, oda az élvezet, ha homok marad benne.
Óvatosan fogja meg a spárgát a feje (teteje) alatt körülbelül 2 centivel, és így pucolja meg. A vastagabb, fás végét csak simán törje le. Egyszerű nagyon, adni fogja magát, ott törik, ahol fás. Ezután mossa le, és mehet is a vízbe:
- 500 g spárga
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
Tegyen kevés vizet, sót és nádcukrot egy magas, vékony lábosba, és forralja fel a vizet. Amikor a víz forr, tegye bele a spárgákat, a fejük lógjon ki, annak elég, ha csak gőzölődik. Fedje le, vegye felére a hőmérsékletet, és lefedve párolja 6 (!) percig. Ezután gyorsan vegye ki a vízből a spárgákat, hogy ne főjjön ki az íze, és ne essen szét! Ha ez túl sok macera, egyszerűen főzze meg őket, fejkilógatás nélkül.
Már csak a rétegezés van hátra
Oszlassa el a tepsiben a rizst, arra jöhet a hús, és a végén a spárgák. A tetejére tehet rizstejszínt vagy tejfölt, és reszelt sajtot. Én füstölt és sima sajtot is reszeltem a tetejére, nagyon gazdag íze lett.
A sütőt melegítse elő, és 170 fokon süsse 30 percig (vagy addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején). Ha meg tudja várni, hogy kihűljön, szépen lehet szeletelni.