Falafel, tahini, pita, házilag

A falafelt még az is szereti, aki viszolyog a hús nélküli ételektől. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy egy totálisan húsfaló ismerősömmel megszeretettem a falafelt. Jó, kicsit füllentenem kellett hozzá, de megérte.

Az történt, hogy Párizsban betértünk egy arab gyorskajáldába, és mivel én jobban ismertem ezeket az ételeket megkért, hogy válasszak neki valami húsosat. Választottam. Mikor az egészet jóízűen befalta elárultam, hogy ebben egy gramm hús sem volt. Meglepődött, de azóta sem veti meg ezt a kaját.

Szóval ezzel csak azt szerettem volna elmondani, ha jól van megfűszerezve a falafel, még az is szívesen megeszi, aki egyébként hidegrázást kap a „kecskekajától”.

Először a tahinit, vagyis a szezámpasztát kell elkészíteni. Ez a legegyszerűbb az egészben, és rendkívül pénztárcakímélő is. Hogy miért? Mert a legtöbb gyári kiszerelésért simán elkérnek minimum 1000 forintot, a házilag elkészített pedig körülbelül 300 forintból kihozható. És persze a háziban nincsen semmilyen tartósítószer, vagy adalékanyag.

  • 100 g szezámmag
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • víz
  • nyugodtan adhat hozzá fokhagymát is, én nem tettem, mert a falafelben volt bőven

Így kezdjen neki

Tegye a szezámmagot egy teflonserpenyőbe, és közepes hőmérsékleten pirítsa meg. Vigyázzon, hogy ne legyen túl meleg a tűzhely, mert nagyon gyorsan oda tud égni a szezám, és megkeseredik. A legjobb, ha sűrűn megrázza a serpenyőt miközben pirítja. Az egész nem több pár percnél, szóval nem kell sokat bíbelődni vele.

Amikor enyhén megpirult a mag, tegye félre amíg kihűl. Ügyeljen arra, hogy ha a serpenyőben hagyta, még ilyenkor is le tud égni, szóval néha rázogassa meg. Vagy öntse át egy másik edénybe, és így várja meg, míg kihűl.

Amikor a szezámmag langyos, már elkezdheti darálni. A legjobb a kávédaráló, de ha kicsivel nagyobb pengéjű darálót használ, még az is simán megteszi, emiatt ne aggódjon. Adjon a ledarált szezámhoz 3 evőkanál olívaolajat, és még egyszer turmixolja össze az egészet. Ezután öntse egy tálba, adja hozzá a citrom levét, és annyi vizet, hogy krémes legyen. Ezzel meg is vagyunk, fedje le, tegye be a hűtőbe, és már jöhet is a falafel.

Az igazi falafelben nincs tojás

A falafelnek semmi köze nincsen a csicseriborsó-fasírthoz, vagyis csak annyi, hogy mindkettőnek csicseriborsó az alapanyaga. Az eredeti (ízraeli) recept szerint a következők vannak benne:

  • 1 bögre csicseriborsó (nem konzerv!)
  • 1 kis fej aprított vöröshagyma
  • 1/2 csokor aprított petrezselyem
  • 5 gerezd aprított fokhagyma
  • 1,5 evőkanál só
  • 2 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál csilipor (cayenne bors)
  • 1 teáskanál kardamom
  • 1 evőkanál liszt

Ezt annyival módosítottam, hogy a különböző fűszerek beszerzése helyett fűszerkeverékkel dolgoztam, Garam Masalat és Tikka Masalát használtam. Igaz, utóbbiban van szegfűszeg amit a recept nem ír, de ez egyáltalán nem érezhető ki az ételből. Mind a kettőből egy-egy evőkanálnyit tettem bele.

Összerakni egyszerű, kisütni macerás

1. Áztassa a csicseriborsót minimum 12 órára négy-ötszörös mennyiségû hideg vízbe, majd szűrje le, és szárítsa meg teljesen. Így kezdődik a legegyszerűbb része a projektnek.

2. A száraz borsót tegye aprítóba az összes összetevővel együtt, és darálja durvára, öntse egy jól zárható edénybe, és pihentesse a masszát a hűtőben addig, amíg elkészíti a pitát. A hűtő nagyon fontos, ha nem így cselekszik, szét fog esni sütés közben a falafel.

Az elronthatatlan pita receptje

Én négy pitát készítettem, ha ön többet szeretne, duplázza, triplázza meg az adagot.

  • 250 g félfogós liszt (vagy bármilyen búzaliszt)
  • 4 csipet só
  • 1/4 kocka friss élesztő (12,5 gramm)
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 140 ml meleg (nem forró!) víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
1. Először is: mérje ki a lisztet, és öntse egy nagy keverőtálba. (Azért fontos, hogy nagy legyen a tál, mert jól meg fog keli a tészta, és kell neki a hely.)
 
2. Egy másik edényben keverje el a sót, cukrot, olívaolajat, vizet, és morzsolja bele az élesztőt (én kézzel csomómentsere kevertem).
 
3. Csináljon egy mélyedést a liszt közepébe, öntse bele az élesztős vizet, majd kezdje el gyúrni a tésztát. Ezt a folyamatot ne is hagyja abba legalább 10 percig - ha a keze elfáradt a gyúrástól - csak csapkodja a tál aljához a tésztát.
 
4. Innen már csak ennyi dolga: formázzon cipót a tésztából, locsolja meg olívaolajjal, fedje le a tálat alufóliával és egy konyharuhával, és legalább másfél óráig kelessze a tésztát.
 
5. Amikor a tészta szépen megdagadt, tegye ki vastagon lisztezett nyújtódeszkára/asztalra, és formázzon belőle kisebb gombócokat.
 
6. Takarja le őket nedves ruhával, és további 15-20 percig pihentesse.
 
7. Amíg a tészta pihen, melegítse elő a sütőt, a rácsot és tepsit 250 fokon.
 

8. A pihentetés után kézzel formázza meg a cipókat pita formára (lapos, kerek), és tegye a lisztezett felével a forró tepsire. (Persze lehet sodrófával is bíbelődni, ha van hozzá kedve, de szerintem sokkal menőbben néz ki a szabályos, gyári kinézetű pitánál.)
 
9. Süsse körülbelül 3-5 percig. Ha szeretné, hogy mind a két oldalán barnuljon a tészta, 3 perc után fordítsa meg a pitát a tepsiben. Miután a sütőből kivette a pitákat, takarja le nedves ruhával, hogy ne száradjanak ki, amíg sül a falafel.

És jöhet a falafel próbasütése

Vegye elő a hűtőből a tálat amiben a falafelmassza van, formázza kedvére, és süsse ki. Melegítse fel az olajat, annyi olaj kell, hogy félig lepje majd el a falafeleket. Kísérletképpen egy darabot tegyen bele. Várja meg, hogy megsüljön, kóstolja meg, és ha szükséges, ízesítse tovább a még ki nem sütött masszát. Ha mindent rendben talál, süsse ki a falafeleket.

Mi van ha a falafel szétesik sütés közben?

Elvileg ha betartja a fent leírt szabályokat ez nem fordulhat elő, de ha mégis, íme: keverjen csicseriborsólisztet, vagy rizslisztet a masszához, és próbálkozzon így a sütéssel. Ha még ezek után is szétesne, keverjen bele egy tojást, így már nem lesz igaz falafel, viszont az íze még így is finom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra