Ha a répatortát sikerrel abszolváltuk, itt egy újabb "zöldséges" süti, ahol úgysem jön majd rá senki, miből készült. Marsbéli Julitól kaptuk, náluk mindig nagy siker.
Ez Nigel Slater receptje, ami nálunk is beépült a repertoárba, mert mindenki imádja. A cékla ízét nem érezni rajta, viszont kellemesen szaftos lesz tőle a tészta, van benne nedvesség, jó ruganyos, harapnivaló állaga van. A céklapucoláshoz érdemes felvenni egy vékony gumikesztyűt, és akkor nem fogunk úgy kinézni, mint aki most mészárolta le a baromfiudvart.
Eredetileg créme fraiche-sel lenne illendő tálalni, ezt tejföl és tejszín keverékével helyettesítettük.
Hozzávalók:
200g 70%os csoki
250 g héjastul megfőzött, megpucolt, majd pürésített cékla
4 ek forró kávé, vagy erős tea, mi mindkét verziót kipróbáltuk
200g vaj
135g liszt
fél csomag sütőpor
3 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
5 tojás
190g cukor, akinek sok, tehet kevesebbet, de nem túl édes a torta
tejföl-tejszín keveréke, tálalni (vagy créme fraiche, ha van)
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokikat darabolva a vajjal együtt mikróban felolvasztjuk, habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a kávét is.
3. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat egyesével a már kicsit kihűlt a csokis keverékhez adjuk, szintén habverővel. Majd hozzákeverjük a céklapürét is.
4. A tojások fehérjét a cukorral külön edényben habbá verjük.
5. A száraz dolgokat egy harmadik edényben összekeverjük, azaz a lisztet, sütőport és a kakaót.
6. Először a száraz dolgokat keverjük a csokis-céklás masszához, majd óvatosan a tojáshabot is vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.
7. Egy kb. 28 cm-es kivajazott tortaformába öntjük és a sütőt rögtön levesszük 160 fokra, majd kb 40 percig sütjük. Ha kihűlt a tejfölös-tejszínes öntettel tálaljuk.