Az igazi túrógombóc úgy reng, mint egy brazil táncosnő feneke

Számtalanszor készítettem már el ezt az édességet, de valahogy soha nem lett az igazi. De milyen az az igazi? A kérdés jogos!

Egyszer egy étteremben olyan túrógombócot ettem, amit azóta sem tudott senki überelni, na, és persze én sem. Hogy miért? Mert az puha volt, elképesztően könnyed, habos, légies, kocsonyásan remegett. Ahogy egy barátom fogalmazta meg: a jó túrógombóc olyan, mint egy brazil táncos csaj segge, csak rezeg és rezeg, és közben ennivaló.

gomboc

Tegnap viszont eszembe jutott, hogy egy barátnőm apukája, Ferenczi István elismert mesterszakács, és neki biztosan van egy tuti receptje. Volt. Szuperkönnyű és nagyon finom.

Hozzávalók

  • egy kiló félzsíros túró
  • öt tojás, szétválasztva
  • 12-13 dkg búzadara (ez körülbelül 6-7 púpozott evőkanál gríz)
  • egy csipet só

Így készítettem el

Összetörtem a túrót, hozzáadtam a grízt, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Jól összekevertem a hozzávalókat, a fehérjét jó kemény habbá vertem és óvatosan a masszához forgattam. Ezután két órát pihentettem a hűtőben (egy óra az a minimum, amikor a gríz már eléggé megszívta magát).

Felforraltam a vizet, és vizes kézzel gombócokat formáltam. Amikor a víz már lobogott, picit visszavettem a hőből, és beletettem a túrógombócokat. Pár percig főztem őket azután, hogy feljöttek a víz tetejére. Ezután lehet pirított zsemlemorzsába forgatni, én nem tettem, mert jobban kedvelem natúr formában.

Aki szeretné, a zsemlemorzsát kevés vajon/olajon pirítsa meg, közben érdemes folyamatosan kevergetni, mert ha otthagyjuk, egy része leég, másik része meg nyers marad.

Epertöntet

  • 250 g eper (mirelit is lehet)
  • egy fél citrom leve
  • 2 evőkanál méz (nyilvan lehet több is)/porcukor

A legegyszerűbb az öntetet elkészíteni. Az epreket jól meg kell mosni, kicsumázni, és pépesre törni egy kézimixerrel. Ezután mehet bele a citrom leve. Esetleg lehet bele mézet/porcukrot is tenni, hogy ne legyen nagyon savanyú, bár ez elhagyható.

Egy kis gyümölcs a közepébe?

Ha van kedvük cifrázni, nyomjanak egy nagyobb darab almát/banánt a gombóc közepébe, és úgy főzze meg. Ez egy kicsit komplikált, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradozást.

Ön hogyan készíti a túrógombócot? Ossza meg velünk a Dívány Facebook oldalán.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra