Forró csoki variációk keményvonalasoknak és kibiceknek

Új szerzőt avatunk az Alapkonyhán, rutinos csokirajongóknak nem lesz ismeretlen Doki, alias Doctor Pepper, a csakapuffin blog szerzője. Mivel mással debütálhatna ilyen havas, téli hidegben, mint három forrócsokirecepttel.

A télben az egyik legjobb dolog a forró csoki, ami forró és csoki, és még véletlenül sem kakaó. Otthon is könnyű elkészíteni, csak jóminőségű alapanyagokra van szükség és pár percre.

Ha pedig a sima forró csoki már unalmas, akkor lehet az ízesítést variálni, szerencsére a csoki jó csapatjátékos, bátran kísérletezhetünk a különféle ízekkel. A fűszerek közül a vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, chili, - karácsonyimádóknak a mézeskalácsfűszer is bármikor bevethető, bátrabbak a bazsalikommal és a rozmaringgal is próbálkozhatnak. Az étcsoki mellett nagyon finom forró csokit lehet készíteni fehér csokiból is, ebben az esetben nyugodtan csökkenthetjük a plusz cukormennyiséget.

forrocsoki 1

Az alkohol is jó partnere a forró csokinak: rummal, whisky-vel, amarettoval is kombinálhatjuk, és nagyon finom a forró csoki akkor is, ha narancs vagy citromhéjjal ízesítjük. (Ezt úgy érdemes, hogy a felmelegített cukros-vizes-citrusos tejet leszűrjük, mielőtt a csokit hozzáadnánk.)

A keményvonalas

Kezdjük az alap, tömény forró csokival, ami tényleg csak hardcore csokirajongóknak ajánlott, nekik is szülői felügyelet mellett:

Hozzávalók:
3,5 dl víz
100 g étcsokoládé (kb. 60 %-os)
35 g cukor
15 g kakaópor (cukrozatlan)

Egy kis lábasban közepes lángon addig melegítjük a vizet és a cukrot, míg a cukor meg nem olvad. Ekkor beletesszük az étcsokikockákat és a kakaóport és ha a csoki is felolvadt, akkor kis bögrékbe adagoljuk, majd felvert tejszínnel díszítjük.

Ebből 1 dl bőven elég. Mivel tényleg nagyon tömény, nagyobb mennyiség elfogyasztásához komoly csokoládétréningre és előképzettségre van szükség, no meg utána 2-3 szigetkörre.

A tejes

Ha kicsit könnyebb, tejes forró csokit szeretnénk, akkor Pierre Hermé, francia cukrászisten klasszikus forró csokiját ajánljuk:

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
4,5 dl tej (lehetőleg zsírosabb, pl. 2,8 %-os)
0,5 dl víz
4,5 dkg cukor (de inkább kevesebb)

A tejet, a vizet és a cukrot egy kislábasban addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha megtörtént, akkor hozzáadjuk a csokikockákat és addig kevergetjük, míg az is teljesen elolvad benne.

És a hordozható

Végül pedig mutatunk egy trendi verziót is, ami nemcsak jópofa, hanem celofánba csomagolva és radiátortól távol tartva ajándékba is adható, vagy munkahelyre, utazásra is magunkkal vihetjük, elvégre sosem lehet tudni, hol tör ránk éppen a csillapíthatatlan forró csoki vágy.

forrocsoki 2

Hozzávalók kb. 10 db narancsos forró csoki pálcikához:
10 dkg étcsokoládé
1 narancs reszelt héja
szilikon bonbonforma
jégkrémpálcika/hurkapálcika

Az étcsoki ⅔ részét egy kis lábasban közepes lángon (vagy gőz fölött, vagy mikróban) folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a narancs reszelt héját és a maradék csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad benne. Ha kész, a szilikon bonbonforma mélyedéseibe kanalazzuk a narancsos csokit, hűtőbe tesszük, majd kb 5-10 perc múlva, mikor már kezd dermedni a csoki, akkor beleszúrjuk a pálcikákat a bonbonokba és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. 30 perc). Kipattintjuk a formából a pálcikákat és kész is vagyunk. 1-1,5 dl forró tejbe állítjuk a pálcikákat és olvadásig kevergetjük. Sima étcsokiból, vagy más fűszerrel is működik.

Doktor Pepper

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek