Így készítsen marcipános szaloncukrot

Pár nappal ezelőtt marcipános szaloncukrokat kóstoltunk, és bár az eredmény nem volt annyira lelombozó, mégis a több ezres szaloncukrok kerültek a rivaldafénybe. Ezért úgy döntöttünk, megcsináljuk a saját változatunkat. Az ötlet jónak bizonyult, alig maradt pár szem amit be tudtam csomagolni, a többi még „melegen” elfogyott.

A szaloncukrok elkészítésére nagyjából ezer forintot költöttem, és ezért még jó tíz szemmel több is lett belőle, mint amennyit a méregdrága, tesztnyertes csomagokban találunk.

412
divany

Nem csak azért jó házilag elkészíteni a szaloncukrot, mert olcsóbb mint a bolti, hanem így legalább tisztában van azzal, hogy mit aggat a karácsonyfára. Ami még pozitívum: bármilyen színbe csomagolhatja, így nem kell vadászni finom, és a karácsonyfa színéhez illő édesség után. Nem mondanám, hogy elképesztően macerás az elkészítése, de egy kicsit azért körülményes. Mondjuk azt soha nem gondoltam volna, hogy a töltelékhez vízen, mandulán és cukron kívül semmi másra nincsen szükség. De hát az is igaz, hogy eddig még nem is készítettem szaloncukrot...

Amire szüksége lesz a szaloncukorhoz

  • 200 gramm darált mandula (Az Aldiban vettük)
  • 100 gramm porcukor
  • pár csepp mandulaesszencia, vagy végszükség esetén aroma
  • néhány csepp víz
A mandulát a porcukrot és a mandulaaromát keverje össze és fokozatosan annyi vízzel csepegtessen bele, amennyit felvesz. Én körülbelül 4-6 centilitert használtam. A lényeg, hogy jó sűrű legyen a massza és az sem baj, ha a kezéhez tapad. Formáljon a keverékből egy kis cipót, csomagolja folpackba és tegye a hűtőbe/teraszra pár órára.
 
Amikor jól lehűlt, vegye ki a hűtőből az alapot és gyúrjon szaloncukor formákat belőle. Én lecsíptem egy cseresznye nagyságú darabot, majd gömböt formáztam belőle a két tenyerem között. Utána kicsit kukacszerűre formáztam, kicsit meglapogattam a tetejét és kész is volt a tökéletes szaloncukor forma. Miután az összeset elkészítettem, mindbe szúrtam egy fogpiszkálót, hogy majd annak segítségével tudjam a csokiba mártani a cukrokat.
 
A bevonót értelemszerűen csak akkor kezdje megcsinálni, miután már megformázta a kis szaloncukorbelsőket. Ellenkező esetben a csokoládé meg fog dermedni és már nem fogja tudni belemártani a mandulát.
 

A bevonóhoz

  • 2,5- 3,5 ek porcukor (ízlés szerint, én nem szeretem nagyon édesen ezért 2,5 kanál cukrot tettem bele)
  • 4 ek  sötét kakaópor
  • 1 ek kókuszzsír
  • 2 ek víz

Vagy: Olvasztott étcsokoládé (ez sokkal hamarabb dermed, mint a fenti massza)

Ha a saját bevonó mellett dönt, tegye egy nyeles lábasba a kakaóport, porcukrot, két evőkanál vizet és a kókuszzsírt, majd lassú tűzön folyamatos keverés mellett készítse el a csokikrémet. Ha nagyon sűrű a massza, kevés vízzel hígíthatja. (A galériában talál fotót arról, hogy az enyémnek milyen volt az állaga.) Fogja meg az egyik kezébe a lábast (ez azért kell, mert félre kell dönteni a lábast), a másik kezével a fogpiszkálóra szúrt édességet és mártsa bele a csokoládéba úgy, hogy az ellepje. Folytassa ezt a műveletet addig, amíg el nem fogynak a csupasz szaloncukik.

Sütőpapírra tegye a felszúrt csokis darabkákat és várja meg amíg a csokoládé megszilárdul. Ez akár több óra is lehet, segíthet a dolgon ha hűtőbe, mélyhűtőbe teszi. Miután a már meg tudja fogni anélkül a szaloncukrot, hogy tiszta csokoládé legyen az ujja, csomagolja be tetszés szerint. A galériában megnézheti, én hogyan csináltam.

Én ebből a mennyiségből 48 darab szaloncukrot tudtam formázni. Ez, körülbelül 10 darabbal több, mint amennyi a méregdrága Szamos vagy Stühmer dobozában van. Az íze verhetetlen és persze az ára sem utolsó szempont: nagyjából ezer forintból jött ki ez az adag. Igaz, hogy karácsonykor rengeteg pénzt kiad az ember, de a házi szaloncukor simán leveri bármelyik gyárit és csakis kizárólag mandulából és kakaóporból áll.

Tippek

  • Sajnos a fogpiszkáló miatt lesz egy apró lyuk a szaloncukron, ha ezt szeretné elkerülni, szilárdulás után a lukra is csöppentsen egy csepp csokit, és azt is dermessze meg
  • A marcipán színén is tud változtatni ha hozzáad egy kis meggylevet, ráadásul az íze is érdekesebb lesz tőle.
  • Nem kell feltétlenül étcsokival bevonni a szaloncukrot, nyugodtan használhat tejcsokit is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra