Amikor az Auchan veri a Stühmert

Marcipános szaloncukrokat kóstoltunk, aztán a vakteszt után, ahogy ez már lenni szokott, megnéztük, melyiknek mennyi a fajlagos ára. Az első olyan termékteszt volt, ahol nem kellett könyörögni a kollégáknak, hogy szálljanak be a kóstolásba. Így történt, hogy kilencen gyűltünk össze a szerkesztőség konyhájában, hogy teletömjük magunkat a marcipános édességekkel.

szaloncukik3

A szaloncukrokat pontszámuk alapján csoportosítottuk. Jól látszik, hogy a lista elején két drága versenyző végzett, viszont a bronzérmet egy meglepetés-becsúszással elvitte az Auchan. Mindent összevetve, ha lehet választani, inkább a házi készítésűre szavaznánk. Az ugyanis nemcsak finom és adalékmentes, de még olcsó is. Erről egy későbbi cikkben olvashat majd bővebben is!

Szamos Csokoládé Műhely, 2168 forint, 380 gramm

Ez volt az egyetlen olyan szaloncukor, amelyiknek igazi, finom keserűcsoki volt a bevonata. A kollégák hasonló pontszámokat adtak, és a vélemények is nagyjából azonosak voltak: nem túl édes, ennek a legfinomabb a tölteléke, nincsen műíze. Igaz, hogy mandula csak 25 százalékban van benne, mégis ez lett a kóstoló nyertese. A csokoládéréteg kakómasszából, cukorból és kakaóvajból tevődik össze. Vannak benne emulgeálószerek, tartósítószer és nedvesítőszer is.

Milka, 1845 forint, 338 gramm

A tavalyi eredményhez képest eggyel feljebb csúszott a Milka a ranglétrán, persze az is igaz, hogy ebben a körben kizárólag marcipán ízesítésű desszerteket kóstoltunk. Ennek a cukornak a bevonata tejcsokis, szóval már ebben is eltér a megszokott ízektől. Ennek ellenére ez a termék végzett a második helyen. Az egyik tesztelő szerint, bár elmondása szerint nem szereti a marcipánt, ez teljesen rendben van. Jó a bevonata, és úgy vélte, a töltelék igazi marcipánból van. Ebben nem tévedett nagyon sokat: alpesi tejcsokoládé 35%, percipán-marcipán 65%. Egy másik kolléga is kedveli ezt a fajtát: „tejcsokissága ellenére ez a kedvencem, mert ennek a legfinomabb a marcipánja”. Persze volt olyan is, akinek nem ízlett annyira, túl gejlnek ítélte. Mondjuk azért ebben van valami, eléggé édes a cucc.

Erre figyeljen marcipános szaloncukor vásárlásánál

Marcipán, percipán: a marcipán mandulából, a percipán barackbélből készül. Létezik dióból készült marcipán is, ezt diómarcipánnak nevezik. Van még pisztáciamarcipán is, ezt értelemszerűen pisztáciából állítják elő.  

Auchan (kimért), 989 forint/kg

A legnagyobb meglepetés az Auchan saját márkás édessége volt, ami egy élelmiszer-kémiai csoda, a nagyon is meggyőző illúzió. Azt nem tudjuk, hogy a kókuszos vagy a rumos-diós idén finomabb lett-e (ugyanis a tavalyi teszten ezek csúnyán elbuktak), de a marcipánost bármikor szívesen majszolnánk. Hihetetlen, hogy ez a tavalyi teszten az utolsó helyen végzett! Talán az Auchan is olvassa a cikkeinket?! Mindenesetre köszönjük, hogy van idén finom és olcsó szaloncukor, még akkor is, ha ez a marcipán speciel mandulát sosem látott.

Íme a vélemények: „Gyerekkoromban a kertünkben voltak mandulafák, és soha nem bírtuk megjegyezni, hogy melyik az édes és melyik a keserű. Szóval többször kóstoltuk a keserűt is, és ennek a szaloncukornak a tölteléke nagyon hasonlít az igazi mandulának az ízéhez. Na, persze nem annyira keserű! Egyáltalán nem száj-összeragadósan édes, nagyon finom.” „A csoki gyengébb minőségű, a töltelék viszont nagyon finom, és se nem túl édes, se nem keserű. „Ízre oké, de nagyon gumis, emiatt nehéz lenyelni. A csokiborítást alig érezni.”

Egyenlő esélyekkel indultak
Egyenlő esélyekkel indultak

Az egyedüli lehangoló ebben a termékben az, hogy nagy valószínűség szerint egyáltalán nem tartalmaz mandulát. Ez olvasható a címkéjén: fondan (cukor, glükóz szirup, víz), kakaós étbevonó massza 20% (cukor, növényi zsír, – és ezzel a vesszővel be is fejeződik a mondat. Valószínű örök rejtély marad a lista vége, esetleg ha ön tudja, elküldhetné nekünk e-mailben!

Stühmer, 1990 forint, 350 gramm

Kibontva nincs kifejezetten szaloncukor kinézete, viszont elképesztően finom. Teljesen olyan az íze, mint egy nagyon jól sikerült, csokis-marcipános tortának. Pont emiatt ugrott be a Jetson család, akiknek a teljes ebédje egy kapszulába volt összezsugorítva. Kábé ez lehet a szaloncukrok marcipántortája. Trüffeles egy kicsit a belső vékony csokikrémréteg miatt, másnak éppen emiatt volt pudingos, viszont volt olyan is, aki kávé ízt vélt felfedezni benne. Elég nagy csalódás volt, hogy csak 20% mandula van benne és 16% kakaómassza.

Tibi, 1433 forint, 400 gramm

Míg a tavalyi teszten a Tibi dobogós volt, idén már nem illették a kóstolók ilyen jó pontszámokkal.

Kár, hogy elrontja az ízét a hihetetlen mennyiségű cukor, ráadásul kicsit Milka-koppintásnak tűnik, ez is tejcsokibevonós. Mandula-aroma íze van, nem rossz tejcsokival. Elég krémes a belseje, de semmi extrát nem lehet mondani róla. Aki szereti a semmilyen, de mégis édes cuccokat, ezt is kedvelni fogja. Viszont ahhoz egy kicsit drága, akkor inkább válassza az auchanost, az legalább még finom is. Persze akadt olyan elvetemült is, aki egy igazi svájci csokihoz hasonlította. Ezúton kérném a kollégát, aki ezt írta, ha olvassa cikket, azonnal dobjon egy e-mailt.

Előnye, hogy igazi marcipántöltelék van benne, ráadásul még kakaópor is.

Auchan, Linga Kft (csomagolt), 235 forint, 200 gramm

Ezt a terméket nem kímélték a srácok: „mű íz, túl édes, gagyi csoki, kissé páfrány ízű (?), hol a marcipán?, szörnyű utóíz”. Ennél többet talán nem is kell hozzáfűznöm. Talán még csak annyi, hogy mandulát még álmában sem látott, viszont cukrot, szójalisztet, növényi zsírt, kukoricakeményítőt, savóport, citromsavat, aromákat és tartósítószereket annál inkább. Jó, azért van benne jó is, a bevonó zsírszegény kakaóporból is készült.

Bonbonetti, 929 forint, 380 gramm

A Bonbonetti hozta a tavalyi formáját, még mindig borzasztó íze van. Nagyon-nagyon édes, gagyi a tölteléke, azonnal feltapad a szájpadlásra, és még csíp is. Már-már vetekszik a sorban következővel, ami ugye az utolsó helyen végzett. Azért itt nem árt megjegyezni, a Bonbonetti legújabb reklámszövegét: „Ha a világ tökéletes lenne, nem lenne szükség csokira ". Ez igazán klassz szlogen, bár mi úgy véljük, a csokira szükség van a tökéletes világhoz, csak nem pont ilyenre...

Tesco (kimért), 999 forint/kg

Az illata egészen kellemes, és ezzel ki is fogyott a jótulajdonságokból. Egyöntetű vélemény született arról, hogy a teszkós saját márkás ehetetlen, nagyon édes cukormassza, émelyítő és műízű. Szerettük volna megtudni, hogy mit is tartalmaz ez a valami pontosan, de sajnos erre nem derült fény. Mivel a kasszánál mérték le a súlyát, esélyünk sem volt arra, hogy leolvashassuk valahonnan az összetevőit. Természetesen azért nem sírunk annyira, hiszen dísznek sem vennénk meg, mert amellett, hogy rémes, mégcsak nem is szép.

Itt már szabad a gazda
Itt már szabad a gazda

.

Gyártó Ár/kiszerelés(forint) Fajlagos ár (forint) Súly (gramm) Pont
Szamos Csokoládé Műhely 2168 5705 380 32,5
Milka 1845 5458 338 30
Auchan (kimért) 239 989 242 29
Stühmer 1990 5658 350 27,5
Tibi 1433 3582 400 24,5
Auchan, Linga Kft (csomagolt) 235 1175 200 20,5
Bonbonetti 929 2444 380 19,5
Tesco (kimért) 165 999 165 14,5
Oszd meg másokkal is!
Mustra