Császármorzsa, ahogy még sosem láttuk

Ezen a héten olyan egyszerűen elkészíthető ételeket mutatunk be, amelyek egészségesek, és nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek. Eddigi receptjeink: tökmagos csirkesütőtökkrémleves, a bruschetta, és a zabpelyhes keksz után most nézzünk még egy édességeket.

A gránátalma nagyon jól passzolt a császármorzsához. A gyerekek azért inkább lekvárral ették
A gránátalma nagyon jól passzolt a császármorzsához. A gyerekek azért inkább lekvárral ették

Ebben az írásban az elsőre elég bizarrnak tűnő, de aztán mégis ízletesnek bizonyuló kölesből készült császármorzsa elkészítését mutatjuk meg, ezúttal ebből a receptből indultunk ki. A köles nem tartalmaz glutént, így ez a recept jó lehet annak, aki szeretné csökkenteni étrendjében a glutén mennyiségét. Érzékenyeknek viszont nem felel meg, mert búzaliszt is van benne.

Amire szüksége lesz (3-4 nem túl nagy adag)

  • 80 g hántolt köles
  • 240 ml víz
  • egy csipet só
  • 120 g fehér (tönköly) búzaliszt
  • vaj vagy kókuszvaj a sütéshez
  • 40 g nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 200 ml tejföl

Öntse fel a kölest két és félszeres mennyiségű vízzel, tegyen hozzá egy csipet sót és nagyon kis lángon, fedő alatt főzze jó puhára. Ha nem nagyon vastag aljú a lábosa, tartsa szemmel, hogy ne kapjon oda az alja, mert akár ha csak a telefonját veszi fel, máris megtörténhet a baj. Ha puha a köles, tegye félre hűlni. Válassza szét a tojásokat, a fehérjéből verjen kemény habot.

Voltak kétségeink, lesz-e ebből császármorzsa, de tényleg lett
Voltak kétségeink, lesz-e ebből császármorzsa, de tényleg lett

Amikor a kölest kihűlt, adja hozzá a lisztet, a tejfölt, a citromok reszelt héját, a cukrot, a tojások sárgáját és végül óvatosan forgassa bele a fehérjéből készült kemény habot.

Nagy serpenyőben (rutinosok esetleg egyszerre kettőben) forrósítson vajat/kókuszvajat. Merje bele a masszát, ne legyen túl vastag, és mérsékelt, közepes lángon hagyja sülni két percig. Ezután egy fakanállal kezdje el a masszát szétdarabolni, ugyanúgy, mint a klasszikus császármorzsa esetében. Amikor már kis darabokra, morzsákra esett a tészta, folytonos kevergetés mellett pirítsa meg.

Tapasztalataink

Az étel elkészítésének ezúttal ketten álltunk neki. Először úgy véltük, a köles „puhítása” a legmacerásabb része az egész desszertnek. Meglehetősen "hirtelen természetű", hagyományos villanytűzhelyen, vékony aljú lábosban tettük fel főni, és hamar látszott, hogy kevergetés nélkül leég. Ezért aztán felváltva, körülbelül húsz percig kevergettük, amitől eléggé szétfőtt az egész.

De ezzel még nem volt vége, ki is kellett hűteni, mert csak hidegen (kézmelegen) lehet folytatni a munkálatokat. Amíg a köles hűlt, kemény habbá vertük a tojások fehérjét. Amikor a köles már annyira lehűlt, hogy biztosak voltunk abban, hogy nem főzi meg a tojást, hozzákevertük a többi hozzávalót, és igen elcsodálkoztunk, hogyan lesz ebből a palacsintatésztaszerű izéből császármorzsa?!

Ha nem is gyorsan, de tizenöt-húsz perc alatt már meg is volt az első adag kölesből készült császármorzsa. Mi felnőttek gránátalmával ettük, a gyerekek sárgabaracklekvárral. Nekünk ízlett, de egy rohanós napon biztosan nem állnánk neki az elkészítésének!

Összességében azt mondhatjuk, végül is tényleg lehet császármorzsát készíteni kölesből, de nem nyújt plusz élményt a hagyományos változathoz képest. Jó választás lehet ez a recept akkor, ha szeretnénk csökkenteni a glutén mennyiségét az étrendünkben, vagy egy kis változatosságra vágyunk.

Az Alapkonyha eheti receptjei a Sanofi közreműködésével készültek.

Tápanyagtartalom egy adagban  
Kalória: 645 Kcal
Fehérjetartalom: 14 g
Zsírtartalom: 38 g
Szénhidráttartalom: 56 g
Rosttartalom: 14 g
Vitaminok B1-vitamin, B6-vitamin
Ásványi anyagok cink, vas
Oszd meg másokkal is!
Mustra