Furagyümölcs-kalauz: gránátalma

Mivel imádom a gránátalmát de untam már a mindenfelé spriccelő, ruhából kiszedhetetlen piros foltokat, kénytelen voltam kitalálni egy olyan technikát amivel egyszerűen és gyorsan hozzájuthatok a vörös szemekhez. Tucatnyi bejegyzést, videót találtam az interneten, de egyik sem volt tökéletes. Sokan esküsznek például a víz alatt pucolásra, aminek előnye, hogy a mag a tál aljára süllyed, a fehér részek meg a tetején úsznak. Csakhogy közben az egész pult is mindig vízben úszik valahogy. Sok-sok kísérletezés után számos módszer keresztezéséből született az alábbi megoldás.

A legjobb, hogy egy hegyes végű éles kés elég a projekthez, és mielőtt nekiesne a gyümölcsnek, nézze meg a galériában, hogyan csináljuk.

Eszik vagy isszák?

A gránátalma belsejében, ahogy az a galériában is látszik, rengeteg magocska bújik meg, ezek körül találjuk a gyümölcs húsát. A kis piros gömböket a közepükben lévő maggal együtt fogyasztják. Íze a gyümölcs érettségétől függően a savanyútól az édesig terjedhet, nálunk általában enyhén savanykás darabokat lehet kifogni. A magok ropognak, de nincs bántó ízük. Leggyakrabban mifelénk saláta tetejére szórva találkozunk vele.

A gránátalma levét a narancshoz, citromhoz hasonlóan ki is lehet préselni, ekkor például limonádéba, salátaöntetekbe is használható. Készítenek belőle sűrítményt, lekvárt, szörpöt, likőrt, bort és ecetet is.

Hívei szerint jó szív-és keringési rendelleneségekkel szemben, csontritkulásra, depresszióra és a gyulladásos megbetegedésekre, sőt állítólag fogyasztásával a Candida gomba elterjedése is megakadályozható. Rengeteg antioxidáns található benne, káliumban, kalciumban és C-vitaminban is gazdag. Ebből a gyümölcsből készítik izmos cukrozást követően a híres Grenadine szirupot is, amelyet előszeretettel használnak mindenféle koktélok, salátaöntetek, mártások alapanyagaként.  

A gránátalma eredete

A gránátalma (grenadin) őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma itt-ott Közép-Európában is megél, Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. Spanyolország déli részén elhelyezkedő Granada is erről a gyümölcsről kapta a nevét. Hihetetlen de igaz, a gyümölcs héja és leve, évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, héját Indiában sárga és fekete színű fonal színezéséhez használják. A gránátalma a benne található sok apró kis magnak köszönhetően a termékenység és szerelem egyik jelképe, amelyet az ókori mitológia szerint Aphroditének köszönhetünk. Forrás: Wikipédia.hu

Hol vegyük?

Hazánkban is egyre elterjetebb ez a gyümölcs, így már a hiperben, szuperben, sarki zöldségesnél is beszerezhető. Ára méretétől, és a beszerzési helytől függően változik. Általában 300-600 forint között adnak egy darabot, az ennél olcsóbb változatok nagy valószínűség szerint nem ízletesek, vagy éppen belül már rohadnak. Csak azt vegye meg, amelyik héját nem tudja benyomni az ujjaival. A választásnál nem fontos, hogy precíz gömb alakja legyen, és az is elhanyagolható, hogy mennyire piros a színe a héjnak.

Receptek gránátalmával:

Avokádó gránátalmával

Egy avokádó húsát vájja ki egy evőkanállal, keverje össze 1,5 dl tejföllel, egy evőkanál olívaolajjal, zúzott fokhagymával és sóval. Kenje pritósra a krémet és a tetejére szórjon gránátalmamagokat.

Gránátalmás sajtsaláta

Tegyen a tálkába egy marék rukkolát, kétszer ennyi friss spenótlevelet (vagy összetépkedett zöldsalátát, madársalátát, stb), tegyen rá kevés olívaolajat. Szórja rá egy gránátalma magjait, és tetszés szerint választott sajtokat, a karakteres ízű sajtok nagyon jók hozzá, például parmezánforgácsok. Kockázzon bele egy édes almát. Öntse le a salátát joghurtos mentaszósszal. A mentaszószt könnyedén elkészítheti, 5-6 mentalevélből, natúr joghurtból, tejfölből és egy teáskanál citromléből. Az öntet hozzávalóit botmixerrel turmixolja össze.

Kacsamell gránátalmaszósszal

Vágja fel a kacsamellet szeletekre és sózza, borsozza. Kevés kókuszolajon (oliván, vajon, stb) addig párolja amíg puha nem lesz a hús, majd a fedőt levéve még süsse pár percig, de ne vigye túlzásba, mert kiszárad. Az állaga a főtt marha+meggyszósz kombóra hajaz, ha ez nem vonzó, süsse egészben rozéra (a pác nélkül) így.

A szószhoz olvasszon meg öt deka vajat, és adjon hozzá egy deci vörösbort. Főzze el a felét, tegyen bele egy kis vaníliát, és a gránátalmamagokat, ha nagyon savanyú, édesítse kevés mézzel. Lassan sűrítse be és tálalásnál öntse a húsra. Köretnek saláta, krumpli, rizs, kuszkusz is jó mellé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra