no

Narancsból lekvár? De még hogy!

Néhány évvel ezelőtt ráfeküdtem a narancslekvár projektre. Azért hívom projektnek, mert egyáltalán nem volt egyszerű. Receptet keresni hozzá persze könnyű, legalább százhúsz verziót kidob a google. Csak az volt a probléma, hogy az első kísérlet eredményével nem voltam elégedett. A másodikkal, a harmadikkal, és a negyedikkel sem. Velem párhuzamosan egy barátnőm is rákattant az ötletre, ő is kipróbált még három receptet. Az eredményeink a rémes és az oké között váltakoztak.

Aztán egyszer csak meglett a tökéletes. Sajnos mostanra már meg nem mondom, hogy az akkor gondosan felírt formulát így készen találtam valahol, vagy a sok más recept alapján én kísérleteztem ki, ha valaki ráismerne, hogy valahonnan származik, szóljon, és azonnal feltüntetjük a forrást is.

photo(15)
Dívány

A végeredmény azoknak fog izleni, akik a kicsit kesernyés, vékonyka héjdarabokat is tartalmazó narancslekvárra buknak. Én nagyon szeretem egy szelet pirítóssal is, de jó kiegészítője lehet sült húsoknak, sütiknek is.

Lehet cifrázni a fűszerezést, ha valakinek ahhoz van kedve. A fahéj/vanília/levendula/csillagánizs vonal az édességes jellegét emeli ki, ha csípős paprikát/koriandert/római köményt/kakukkfüvet teszünk hozzá, markánsabb eredményt kapunk, ekkor inkább húsok mellé passzol majd. Ha natúran hagyjuk, később bármelyik irányba indulhatunk.

Hozzávalók egy fél literes adaghoz:

5 nagy, szép héjú narancs (lehetőleg édes és nem túl magos)
2 citrom
2 decis pohár cukor (bocs, félúton bedöglött a mérlegem)
+2 narancs kifacsart leve, ennek a héját nem használjuk

Fűszerezhető: fahéj, csillagánizs, szegfűbors, koriander, római kömény, csilipaprika, kakukkfű, levendula, vanília stb

1. Először is, a narancsot, citromot készítsük elő. Egy nagyobb tálban sok vízzel (lepje el) forrázuk le, majd egy evőkanállal jó alaposan mozgassuk, forgassuk meg őket. Ezután folyó meleg víz alatt dörzsölgessük meg őket egy tiszta mosogatószivaccsal. Ez azért fontos, hogy a tartósság érdekében a héjukra kent viaszt és vegyi anyagokat eltávolítsuk. Ha valaki véletlenül kezeletlen héjú gyümölcshöz jutna, azt egyszerűen csak le kell öblíteni.

2. Most jön a macerás része. A megtisztított narancsokról (mínusz aminek csak a leve kell) egy éles késsel vágjuk le a narancssárga héjat, méghozzá minél vékonyabban, a fehér részből a lehető legkevesebb kerüljön rá. Nem kell minden miliméter héjat levagdosni, a fotókon is látszik, hogy az enyém milyen lett. Ha ezzel megvagyunk, a narancssárga héjakat gondosan tegyük félre, arra szükség lesz.

3. Ezután a narancsról egy második menetben vágjuk le a fehér részt. Ehhez nem csak azért jó az éles kés, mert gyorsabban fog menni, hanem azért is, mert így kevésbé fogjuk széttrancsírozni a gyümölcsöt. Ha megvagyunk, a levágott fehér részek mehetnek a kukába, azokra nem lesz szükség.

4. A teljesen pucér narancsokat keresztben kb. 1-1,5 centis karikákra vágjuk, azokat negyedeljük, ha vannak, a magokat kipiszkáljuk. A gyümölcs és kifolyó leve mehet egy fedeles lábosba.

1. narancs, 2. a vékony narancssárga héj levágása után, 3. a fehér rész levágása után, 4. a lábasban a felcsíkozott héjakkal
1. narancs, 2. a vékony narancssárga héj levágása után, 3. a fehér rész levágása után, 4. a lábasban a felcsíkozott héjakkalDívány

5. Most jönnek a félretett narancssárga héjak. Ezeket vékonyra, gyufaszálnyira vagdossuk, ehhez én annyiból szoktam kupacot építeni, amennyit még össze tudok fogni vágás közben, ez nekem kb 6-8 réteg. Ha megvan, a narancs tetejére szórjuk a lábosba.

6. A lábasba reszeljük a citromok héját, és beleöntjük a citromok levét is. Hozzáadjuk a kifacsart narancslevet is, lefedjük, és a tűzhely kis lángjára feltesszük. Megvárjuk míg felforr, az első rottyanás után minimumra vesszük alatta a hőt, és otthagyjuk.

7. Addig főzzük lefedve, míg a narancsok teljesen szét nem főnek, ez két-három óra. Ha elég masszív a lábosunk, nem nagyon kell kevergetni, nem fog leégni. Akkor jó, ha a gerezdeket elválasztó hártyák is teljesen eltűntek már.

8. Amikor a héjak kivételével homogén, hozzáadjuk a cukrot, és mostantól fedő nélkül, gyakran kevergetve főzzük. Közben a hűtőbe teszünk egy picike tányért. Akkor érte el a megfelelő állagot, ha a kistányérra tett, kicsit szétterített teáskanálnyi lekvár egy perc után (ez is a hűtőben értendő) megbillentés után nem folyik, csak rezeg.

Mogyoróvaj, narancslekvár - tiszta Amerika!
Mogyoróvaj, narancslekvár - tiszta Amerika!

9. Ekkor a szokásos menet jön: sterilizált üveg, sterilizált tető, steril merőkanál, lezárás után fejreállítás, majd dunsztban, lassan hűtjük ki.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra