A tescós saját márkás narancslé simán alázza a drágábbakat

A százszázalékos narancslevekben sem tartósítószer, sem hozzáadott cukor nem lehet, kizárólag narancs-sűrítmény és víz. Amiben eltérés lehet, az az ízük: némelyik savanyúbb, vagy éppen kesernyésebb. Utóbbi amiatt lehetséges, hogy ezekbe az üdítőkbe az egész gyümölcsöt feldarabolják a lé elkészítéséhez.

SAM 4068
Divany.hu

A megmérettetést a Tesco saját márkás terméke nyerte, őt követte a Lidl, az Aldi és a Spar narancsleve. Úgy látszik leáldozóban van a szuperdrága üdítők csillaga, most már tényleg nem ciki az olcsóbb csomagolásút venni.

Happy Day Orange, 1 liter, 359 forint

Zs., aki amúgy nagyon szereti a Happy Day narancslevét, a vakteszten így vélekedett kedvencéről: „Elég savas, ebből nem jó sokat inni, mert biztosan savat csinál, viszont legalább nem édes”. Illata egyáltalán nincs, viszont fura mellékíze van. Azért még így is beverekedte magát a középmezőnybe.

Sun Grown Orange Juice Pure, 1liter, 289 forint

Nagyon érdekes vélemények születtek ennek a narancslének az ízéről. Volt, aki az utóízét a paradicsomléhez,  más a mandarinéhoz hasonlította. Kétségtelen, az utóíze savanykás és kesernyés, kicsit olyan, mintha lenne benne pár adalékanyag, de erről nem találtunk semmilyen infót a dobozon (és persze, akkor nem is hívhatnák száz százalékos narancslének). Mindenesetre nagyon fura, rikító sárga színe van.

Vitafit Orangensaft, 1,5 liter, 449 forint

Ez volt a legsűrűbb ital a kóstolón, nagyon lágy, és nincs utóíze. M. szerint enyhén savanykás, de ez nem azt jelenti, hogy rossz, sőt! „Ha ez nem frissen facsart narancs, akkor tuti, hogy nem venném meg, mert annyira hasonlít az eredetihez, hogy ezt biztosan csak úgy lehet elérni, ha tele van mindenféle adalékanyaggal” – állított fel bonyolult összeesküvés-elméletet, de ezt el kellett vessük. Az előírások szerint egy 100 százalékos narancslé kizárólag gyümölcssűrítményt tartalmazhat, és ezt nyilván ellenőrzik is rendszeresen az arra hivatott szervek.

Pure Fruits, 1 liter, 299 forint

Az Aldiban lőttük a dobogó harmadik helyén végzett Pure Fruits narancslevet. Sokkal jobb helyen végzett, mint gondoltuk, és szerencsére az ára is elfogadható. Kicsit kesernyés az íze, olyan, mintha grapefruitot is tartalmazna. Egyáltalán nincs mellékíze, jó sűrű, finom az illata, és nem marta a gyomrunkat. Ár-érték arányban nagyon jó választás!

Tesco Orange Juice – a győztes, 2 liter, 649 forint

„Na, végre! Egy igazi finom narancslé!” - mondta azonnal K. Mindenki egyetértett vele, és hiába jártunk a kóstoló vége felé, ebből mindenki repetázott kicsit. Nagyon sűrű, pont  ilyennek kellene lennie az összes narancslének, ráadásul nem is mar, nem savas, és még narancsillata van. Olyan, mint az igazi, frissen facsart narancslé.

Spar Orange, 1 liter, 369 forint

A színe olyan, mintha kicsit fel lenne vizezve, az íze viszont eléggé hasonlít a valódi frissen facsart narancsléhez. Csak fél ponttal maradt le a dobogóról, viszont a saját márkásak közül ez a narancslé a legdrágább, ami azért az vicces, mert így egy tízessel a drága kategóriás Happy Day árára is rátesz.

SAM 4071
Divany.hu

S-Budget Orange, 1 liter, 269 forint

A kóstoló utolsó helyezettjéről túl sok jót nem lehet elmondani, főleg, hogy nem annyira olcsó, mint amennyire rossz. Már a színe is olyan, mintha narancssárga vízfestékkel színezték volna, az íze leginkább olcsó szörpre emlékeztet, és nagyon édes. Ennek nem sok köze van a 100 százalékos gyümölcsléhez (ízre legalábbis), hiába a felirat a dobozán – nekünk nem jött be.

Pfanner Orange 1 liter, 474 forint

Kinézetre elég vizesnek tűnik és egyértelműen konzerv ízű, annyira, hogy simán felfedezhető benne a tartósító- és édesítőszer íze, ha nincs is benne, akkor is. Mindenesetre nagyon fura mellékíze van, senkinek sem ízlett. De még ennél is volt rosszabb, mégpedig az eggyel alább minősített tesója, ami pedig teljesen bio is. Érdekes, hogy amikor narancslevet vásárolunk, mindig sóvárogva lessük a Pfanner dobozát, mert hát ugye, annyira drága, és ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Na, ezentúl ez nem fordulhat elő…

Pfanner Orange Bio, 1 liter, 906 forint

Ennél is különböző megítélések születtek: „Romlott a szaga." "Olyan, mintha nyári kánikulában kint felejtették volna a napon.” „Élesztőszaga van és nagyon édes. Talán édesítő van benne??” Erős csalódást okozott, amikor felfedtem, hogy ez bizony a bio narancslé – utolsó előtti helyen végzett.

Hohes C, 1 liter, 429 forint

Nagyon érdekes, hogy az ország egyik kedvenc narancsleve ilyen csúfos helyen végzett a vakteszten. Az íze kicsit mandarinos, kesernyés, és ennél is előjött a paradicsomos illat (wtf?). Kicsit olyan, mintha fel lenne vizezve, és a színe is elég műnek néz ki. Az utolsók között végzett a megmérettetésen.

Cappy Orange, 1 liter, 309 forint

Édeskés, savanyú utóízzel, és enyhe illattal. Nagyon átlagos, de egyáltalán nem rossz frissítő, amolyan "jó is, meg nem is". Nem rossz, de a jó nem ilyen.

Sweet Valley Orangensaft, 1 liter, 269 forint

„Ez egy álnarancslé” – bukott ki J.-ből felháborodva, és ennél jobban nem is lehetett volna összefoglalni ezt az italt. Színre és sűrűségre nagyon hasonlít az igazi narancsléhez, mégis, se íze, se bűze, felejthető darab. A két Pfanner között megérdemelt helyén van a sorban. Legfeljebb annyi írható a javára, hogy mindössze 269 forintba kerül egy dobozzal.

Alley Orange Juice, 1 liter, 259 forint

Ennek az üdítőnek volt legkevésbé illata, és nagyon-nagyon édes is. Az egyik kóstoló szerint olyan, mint a gyerekkorunkban fogyasztott, összenyomható alumíniumtasakos SIÓ üdítő volt, és ebben van némi igazság… Elég savas, nagyon csípős mellékíze van, és kicsit kesernyés is.

Narancslé neve (100%) Mennyiség (liter) Ár (forint) Fajlagos ár (egy liter) Pont
Tesco  Orange Juice 2 649 324,5 20,5
Vitafit Orangensaft (Lidl) 1,5 449 299 19
Pure Fruits (Aldi) 1 299 299 16,5
Spar Orange 1 369 369 16
Happy Day Orange 1 359 359 14
Cappy Orange 1 309 309 13
Sun Grown Pure Orange Juice (Tesco) 1 289 289 12
Alley Orange Juice (Auchan) 1 259 259 12
Hohes C narancs 1 429 429 10
Pfanner Orange
1 474 474 9
Sweet Valley Orangensaft (Aldi) 1 269 269 8
Pfanner Orange Bio 1 906 906 6
S-Budget Orange 1 269 269 5
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek