Variációk szelídgesztenyére a pürén túl

Bárkit kérdezünk, mi készül a gesztenyéből, a válasz mindig az: gesztenyepüré. Ez teljesen érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy a fagyasztottan árult gesztenyemassza használatával elkerülhetjük a pucolást. De a gesztenye annyira finom, hogy néha megéri erőt venni magunkon, és venni a piacon szemes formájában (vagy burzsujoknak pucolva, egészben, fagyasztva).

Szelídgesztenye
Szelídgesztenye

Ne kerteljünk, a gesztenyepucolás nem leányálom. Számomra az alábbi két módszer működött eddig a legjobban. A gesztenye minőségétől függően, 1 kg héjas gesztenyéből 50-75 dkg pucoltat kapunk.

Az, hogy hogyan érdemes nekilátni a tisztításnak, attól függ, mit készítünk. A gesztenyét sütni és főzni szoktuk. Előbbitől szárazabb lesz, ez a jó módszer például töltelékek készítéséhez. Főzve krémesebb eredményt kapunk, ami jól passzol mindenhez, ahol pürésíteni kell. A főzést vonzóbbá teszi, hogy nem kell hozzá előre bevagdosni a héjakat, sőt, a megfőtt, még forró gesztenyét elég könnyű pucolni is. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy mindig csak keveset vegyünk ki a vízből, mert ha kihűl, megint megkeményedik.

A sütéshez mindenképpen már előre be kell vagdosni a héjat, különben hajlamos a sütőben szétrobbanni. Ha eléggé előre gondolkodunk, és a gesztenyét egy fél nappal korábban vízbe áztatjuk, a héja egész jól megpuhul, és máris sokkal könnyebb bevagdosni. Itt is fontos, hogy sütés után szedjük ki a gesztenyéket egy tálba, és azonnal fedjük le hideg vizes konyharuhával. Ha álltak pár percet a gőzben, sokkal könnyebb hámozni őket. Nagy mennyiséggel adagokban dolgozzunk, amíg pucolunk egy dózist, sülhet a következő. Ha sütés után sem jönne le a belső héj, pár percre forrásban lévő vízbe dobva őket javítható a helyzet.

Gombás, gesztenyés egytálétel/köret

KÖRETNEK:
egy hagyma
fél kg gomba, ha kerül nem csiperke, annál jobb
fél kg megfőzött, megpucolt egész gesztenye
kevés zsiradék (vaj, olaj, (kókusz)zsír, stb)
egy kupica vodka
friss petrezselyem, kakukkfű
só, bors
1-2 dl tejszín (opcionális)

EGYTÁLÉTELNEK

igény szerint bővíthető ropogósra sütött, csíkokra tördelt baconnel (a végén keverjük hozzá), megsült, felkockázott sütőtökkel, rámorzsolt fetasajttal, megpirított dióval, de akár puhaszemű mazsolával is.

A felkockázott hagymát kevés zsiradékon elindítjuk. Rádobjuk a gombát, sózzuk, a lángot nagyra vesszük, rádöntjük a vodkát, jól átforgatjuk vele míg elpárolog, aztán időnként kevergetve nagyjából átsütjük. Amikor már majdnem kész, hozzádobjuk a gesztenyéket is, ha kell, megint sózunk, most már finoman borsozhatunk is. Ha a gomba teljesen átsült, és a gesztenye is kapott egy kis színt, szórjuk meg a felaprított friss petrezselyemmel és kakukkfűvel, azzal már csak átforgatni kell. Ha szükségesnek érezzük, ráönthetünk valamennyi tejszínt is a végefelé.

Gesztenyekrémleves, Jamie Oliver receptje

kevés vaj
két hagyma, kockázva
1 gerezd fokhagyma
két szál angolzeller, feldarabolva
1 nagy krumpli, pucolva, kockázva
40 dkg főzött, pucolt gesztenye
1-1,2 liter zöldség alaplé (vagy bio kocka)
1 babérlevél
1,5-2 deci főzőtejszín

A vajon a hagymát, a fokhagymát és a zellert óvatosan puhára pároljuk, és közben kevergetjük, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a krumplit, 4 db kivételével a gesztenyéket, az alaplevet, a babérlevelet, sót, borsot, felforraljuk, és 30 percig kis lángon, lefedve főzzük. Ha a krumpli megpuhult, kihalásszuk a babérlevelet, és botmixerrel simára keverjük a levest. Hozzákeverjük a tejszínt, és ha kell, megint sózzuk. A félretett gesztenyéket a tányérban a leves tetejére morzsoljuk.

Gesztenyeszív

50 dkg natúr gesztenyemassza vagy főtt gesztenye simára turmixolva
rum
porcukor
étcsoki (minimum 51%)

A gesztenyéhez annyi rumot adunk, hogy kézzel gyúrható állaga legyen. Van, aki 10-10 dkg vajjal és darált keksszel teszi kiadósabbá, ha valakinek az eredeti túl minimál, szabad a pálya. A rumos masszát porcukorral édesítjük. Ha homogén, diónyi gombócokat formázunk és kicsit lehűtjük. A hideg gombócokat kézzel csepp alakúra lapítjuk, és az egyik felüket olvasztott étcsokiba mártjuk.  Sütőpapírra tesszük dermedni, régimódi kedvenc, imádom.

Gesztenyével töltött, baconbe tekert csirkemelltekercsek
Chili és Vanília házi gesztenyepüréje

Csokoládés gesztenyetorta

Oszd meg másokkal is!
Mustra