Fura zöldség kalauz

Mi fán terem a Pak choi, az articsóka vagy az okra? Eszik vagy isszák? Kalauz a piacokon fellelhető fura képződményekhez - hátha nyaralás közben valami újdonsággal próbálkoznátok.

136523919
Horticultural Art - Fred Michel

Maki Stevenson

A japánok is esznek fura zöldségeket.

Bár alapvetően a szezonális és helyi zöldségek, gyümölcsök felhasználásának híve vagyok, rajongok az egzotikus receptekért, alapanyagokért is. Imádom a thai konyhát például és ott elég nagy felületet kapok a gyakorlásra. Az ismeretlen, fura alapanyagokhoz ugyanúgy fel kell nőni, mint a spenóthoz. Nyitottság és utánajárás nélkül sok szuper ajtó zárva marad. Amíg nem ismertem például a koriandert, addig egy szokatlan szagú petrezselyem volt számomra. Az első kóstolás nem volt teljesen ínyemre, mostanra viszont már elképzelni sem tudom az életem nélküle.

Valahogy így vagyok a következő három alapanyaggal is. A pak choi-hoz a legkönnyebb hozzájutni, és talán ez váltja ki a legkevesebb ellenérzést. Én is ezt használom leggyakrabban. Az articsókát is sokan ismerik, de annál kevesebben próbálták már. Felejtsük el a konzerv változatát, érdemes kipróbálni a friss verziót, még akkor is, ha egy olyan növényről van szó, aminek csak kb. a tizedét-huszadát tudjuk felhasználni. Az okrával pedig most barátkozom.

Pak choi, vagy kínai bordáskel

A káposztafélék családjába tartozó pak choi, vagy bordáskel (vagy bok-csoj) Közép-Kelet-Ázsiából származik. A kínai kellel ellentétben csak lassan tette be a lábát más kontinensekre, de mára már eléggé elterjedt.

pakchoi



Legtöbbször csak megpirítom és fokhagymával, gyömbérrel és szójaszósszal ízesítem, de sok érdekes recept is használja.

Receptek

Gyömbéres pak choi
Pak choi saláta
Tejes bárány, endívia, töltött pak choi
Citromos sült csirke pak choi-jal
Lazac gyömbérszárral és pak choi-jal (angolul)
Szezámos pak choi (angolul)
Sült csirkefalatok pak choi-jal (angolul)

Articsóka

Ez a fészkes virágzatú növény főleg a francia és az olasz konyhában népszerű, de a magyar konyha számára sem ismeretlen. Virágának külső leveleinek húsos alsó részét és az articsóka szívnek nevezett belső, zsenge részt fogyasztjuk. Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme. Leveleit gyógyászati célokra is használják, serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.

134026229
Henry Donald

Az articsóka tisztítása

Vásárláskor fontos, hogy friss, jó minőségű articsókát vegyünk. Bár nem látjuk a belsejét, ha a külseje száraz, biztos, hogy nem találunk benne ehető részt.
Itt találtok egy videót, amely bemutatja az articsóka tisztítását (angolul).

1) Szedjük le a külső leveleket, majd a virág tövénél vágjuk le róla a szárat.
2) Közvetlenül a fej fölött vágjuk le a középen lévő puha, hegyes levélcsúcsot (így láthatóvá válnak a hajas rostszálak).
3) Kiskanállal vájjuk ki a „hajas fejet”. Figyeljünk, hogy ne maradjanak benne rostszálak.

Receptek

Sült articsóka koktélparadicsommal
Morzsával töltött articsóka
Articsóka saláta
Articsókás báránysült édesköménnyel, citrommal és fehérborral
Bárányfilé pirított bébiarticsókával
Garnéla articsókával és paprika rizottóval
rozmaringos csirkecombok birssel és articsókával
Articsókás panzanella
Petrezselymes-articsókás kacsamell
Articsókapüré
Töltött articsóka

Okra

Afrikában és Ázsiában őshonos, a mályvafélék családjába tartozó zöldség. Érdekesség, hogy virága csupán egy napig virít. Alapvetően a termését használják főzéshez, de magját pörkölve kávépótlóként is ismerik, íze jobb a cikóriánál. Főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak, Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo, a bolgároknál givecs néven levesként fogyasztják. Az elvirágzás után 4-5 nappal kezdik el leszedni. Egy idő után a terméshéjban egyre több rost képződik, és ragadós lesz. Vásárláskor 8-10 cm-es daraboknál nem vegyünk nagyobbat, mert az arra utal, hogy későn szedték le.

okra


Receptek

Vegyes wokos szabdzsi
Okra curry
Görög okra
Burgonyás okra indiai módra
Fűszeres okra

Beszerzési helyek:

Nagycsarnok (articsóka, pak choi)
Szép kis India (okra)
Oyadelikat (okra)
Ázsia Bt. (a receptekhez írt különleges fűszerek beszerzéséhez)

Felhasznált irodalom:

www.terebess.hu
www.hazipatika.hu
www.edenkert.hu
www.wikipedia.hu
Szakácsok könyve

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlécre kattintva.

Alapkonyha wiki

A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.
Oszd meg másokkal is!
Mustra