Hóvégi receptek 2. - Az igazán olcsó kaják

Az igazán olcsó ételek mind előfordultak a menzán. Sóska- és spenótfőzelék, kapros tökfőzelék és sárgaborsófőzelék, azaz betonfőzelék. A legtöbb ember négyből legalább hármat utál, én mindegyiket szeretem. Télen tartok itthon sárgaborsót és a szalonnabőrkéket sem dobom el, hanem gyűjtöm, így minden van itthon egy jó főzeléknyi adaghoz.

stockfresh 396466 bread-slice-with-dollar-sign sizeM

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

Krumpliból is 5-6 féle ételt tudok főzni, de senkit sem fárasztanék a paprikás krumplival és magyaros ételekkel, erről már volt szó. Nyáron szezonális zöldségekből főzök, rengeteg főzeléket eszünk, és persze, ha elindul a lecsó-szezon, hetente legalább egyszer asztalra kerül,a lecsóreceptek sokféleségéről már korábban írtunk, a cikkben középtájon keressétek.

Vannak ennél különlegesebb, azonban olcsó, bejáratott kedvenceink is, amik jól jönnek, ha éppen feszesebb a családi büdzsé.

A hóvégi menütervezésnél mindig érdemes odafigyelni arra, minek van szezonja éppen, és abból olcsón bevásárolni. Egy kiló paprika vagy paradicsom szezonban, piacon simán lehet 200 forint, szezonon kívül meg egy ezres vagy még több, és még az íze sem olyan.

Indiai palak paneer görög csavarral

A paneer elkészíthető otthon is, de az csak akkor olcsó, ha valakinek áll az istállóban egy tehén és adja a tejet, mintha muszáj volna. Két liter tejből ugyanis annyi sajtocska lesz, amit egyedül megeszem. A felforralt tejet össze kell keverni frissen facsart citromlével. A tej ekkor „kicsapódik”. Innen már csak csöpögtetés és préselés van hátra, majd kész a sajt. Ínséges időkben én inkább egy vékony szelet fetát veszek, és azt morzsolom a fűszeres spenótba.

Hozzávalók:
50 dkg spenót
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál koriander
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál kömény
1 teáskanál chili
1 pohár joghurt
2 paradicsom

olaj

A spenótot leforrázom vagy kiolvasztom és lecsepegtetem. A fűszereket finomra őrölöm és kevés olíva olajon átpirítom, majd beleteszem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Folyamatosan kevergetem, amíg a hagyma megdinsztelődik. Ezután hozzáteszem a spenótot és a kimagozott, felkockázott paradicsomot. Addig főzöm, amíg a paradicsom szétfő. Sózom és belekeverem a joghurtot. Felforralom, majd a tetejére a fetát morzsolom.

stockfresh 942634 palak-paneer sizeM

Ha nem hó vége van és tudtam paneert csinálni, akkor a friss sajtot felkockázom és minden oldalát forró serpenyőben megsütöm. (Kenyérféle kell még mellé.)

Cukkinis spagetti carbonara

Hozzávalók:
4 apró, zsenge cukkini
harmad zacskó spagetti (vagy penne, vagy más durumtészta)
2 tojás sárgája
2 dl tejszín
2 szelet füstölt sonka
frissen őrölt bors
olaj
tetejére sajt (kevés parmezán, ha belefér)

Felteszem a vizet forralni és megfőzöm a tésztát. Közben a sonkát apró kockákra vágom és az olajon megpirítom, a cukkinit héjastól felkarikázom és éppen csak átforgatom, hogy átmelegedjen. A tojás sárgáját összekeverem a tejszínnel és jó sok frissen őrölt borssal. A megfőtt tésztát a sonkához és a cukkinihez keverem. Elzárom a serpenyő alatt a gázt. A tejszínes tojásos keveréket ráöntöm a tésztára és addig keverem, amíg besűrűsödik. Főzni viszont már nem kell.

stockfresh 133168 courgette-pasta-carbonara sizeM

Tetejére mehet egy kis parmezán. Igazán nem kell belőle sok, érdemes egy apró darab parmezánt fizetés után venni, mert sokáig kitart és a legegyszerűbb ételt is mennyeivé teszi.

Penne all'arrabiata

Hozzávalók:
fél csomag penne száraztészta
4 gerezd fokhagyma
1 friss chili paprika
5 paradicsom

olívaolaj
tetejére parmezán

A tésztát kifőzöm. A fokhagymát összezúzom és az apróra vágott chilivel együtt olívaolajon megfuttatom, de figyelek, nehogy megégjen. A fokhagymára teszem a lehámozott, felkockázott paradicsomot és sűrű szósszá főzöm. Sózom. A megfőtt tésztát a paradicsomos szószhoz keverem, és már lehet is enni. A tetejére igen jó a reszelt parmezán.

Ui: Sárgaborsó főzelék, ahogyan a férjem is szereti, aki utálja a betonfőzeléket.

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

A cikket Kucsera Éva Myreille, a moksha.hu szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.
Oszd meg másokkal is!
Mustra