Kánikulai limonádékalauz

Tombol a kánikula, folyik rólunk a víz, és egyre többen érezzük úgy, hogy ebben a hőségben enni sincs kedvünk, csak innánk, innánk valami hideget. Ez a limonádé igazi szezonja, sok folyadék, némi vitamin és kevés cukor, hogy segítsen túlélni a szaharai napokat.

limonade1

Maki Stevenson

Szereti a limonádét

A limonádé "receptje" egyszerű, szénsavas vagy sima víz, cukor és citromlé, mindenkinek csinált iyet a nagymamája. A nagy klasszikus néhány egyszerű trükkel könnyen továbbfejleszthető, jöjjön néhány kedvenc kombináció, forró nyári napokra, estékre, akár csak magatoknak, akár nagy kancsóban készítve, jól behűtve nagyobb társaságnak. A lenti arányokkal savanykás italokat kaptok, ha valaki édesebben szereti, tegyen bele magának plusz cukrot.

Ha a limonádéba zöldfűszereket, citromfüvet, mentát tesztek, érdemes valamivel előbb elkészíteni, hogy legyen ideje összeérnie az ízeknek. Ezt gyorsíthatjuk azzal, ha a zöldeket enyhén összetörve adjuk hozzá, de nagyon ne legyen szétmarcangolva, mert az nem guszta. A turbózott limonádékhoz a legkényelmesebb olyan kancsót használni, ami kitöltéskor meg is szűri az italt, ha ez nincs, és túl sok minden úszkál benne, a poharakba töltsétek szűrőn át.

Arra mindig figyeljetek oda, hogy az italba karikázott citrusféléket készítsétek elő, mert a legtöbb kapható citrom és lime héját különböző anyagokkal kezelték a hosszabb eltarthatóság kedvéért, amit nem szeretnénk meginni.

Jó módszer, ha a belekarikázni szánt citrusféléket először rövid időre leforrázzátok - egy tálba teszitek, és leöntitek forrásban lévő vízzel -, ez segít abban, hogy lejöjjön a viaszos bevonat a héjról, majd tiszta mosogatószivacs dörzsis felével jó alaposan átsikáljátok.

Mentás, citromfüves limonádé

Egy másfél literes kancsó aljára 3 evőkanál barnacukrot szórunk, és ráfacsarjuk két citrom levét. Hozzáteszünk egy csokor megmosott citromfüvet és mentát, és felöntjük hideg vízzel. Kóstoljuk meg, a citrom méretétől függ, elég savanyú lesz-e, ha nem vagytok elégedettek, csavarjatok bele még egyet. Legalább egy órát álljon, hogy a menta és a citromfű íze átjárhassa.

limonade2

Mézes, gyömbéres limonádé

A kancsó aljára 3 evőkanál mézet teszünk, ráfacsarjuk a két citrom levét, mint az előbb, de használhattok egy citromot és két lime-ot is, de jó bele extraként még egy narancs leve is. Egy hüvelykujjnyi gyömbérdarabot reszeljetek le (ehhez nem kell hámozni, csak megmosni), majd a reszelékből a gyömbér levét a markotokba fogva facsarjátok bele a kancsóba. Mehet bele néhány szép karika előkészített citrom vagy lime, és néhány meghámozott kisebb szelet gyömbér is. Vízzel felönteni, kicsit állni hagyni, és már készen is van. Az ízeket teszteljétek, ha nem elég édes/savanyú, több mézzel, több citrommal korrigálható.

Bodzás limonádé

A kancsó aljára egy jó ujjnyi-kétujjnyi bodzaszörp menjen, erre csavarjuk rá a citromok és/vagy lime-ok levét, és úgy öntsük fel. Ha valakinek bőségesen van, ebbe is nyugodtan tegyen mentát, citromfüvet, rontani nem fog rajta, az biztos. A módszer más szörpökkel is működik, nekem van még az idei bodzából, ezért nálunk most ez megy.

Kommentelés és további Alapkonyha

Kommentelni lehet az Alapkonyha facebook oldalán, további Alapkonyha cikkeket pedig a fejlécre kattintva olvashattok.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra