Hóvégi receptek 1. - Hogyan lesz egy csirkéből több fogás?

Az első csirkét az anyósomtól kaptam. Emlékezetes volt. Megijedtem, mert addig a csirkéből csak a nyeles hús (csirkecomb) és a csirkemell érdekelt. Valamikor itt léphettem át a boldog gyereklétből a felnőttek józan világába. Szerencsére pucolni és zsigerelni nem kellett az egykori tollast, de valamit csak kezdeni kellett vele. Megmostam és mákomra, mielőtt a sütőzacskóba vágtam volna, belenéztem a csirkébe, és ott meglepetésemre egy kis zacskót találtam csirkenyakkal és májjal.

stockfresh 544151 delicious-coarse sizeM

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

Évek során a viszonyom nem változott az egész csirkével, még mindig a legegyszerűbb megoldást tartom üdvözítőnek, azaz betenni a sütőbe, sütés alatt nem piszkálni, majd néhány napig ízletes csirkehúst enni, de bevallom, megszerettem a csirkeszárnyat és a farhátat. A titok annyi, hogy jól meg kell sütni a csirkét, annyira, hogy a hús elomoljon a csontról. A sütőzacskót lecseréltem fedeles jénaira, ennél bonyolultabb dologra viszont ritkán vagyok hajlandó az egész csirkével. De kezdjük az elején!

Ha van egy egész csirkém, akkor azt megmosom, átnézem a bőrét, vannak-e benne tollak, pihék, tokok, majd megint megmosom, kicsit lecsepegtetem, sózom és fűszerezem. Én kedvelem házi készítésű gyros fűszerkeverékkel, piri-piri szósszal és tandoori fűszerrel is.

A csirke bőrét nálunk csak a férjem és a fiam eszi, én finnyás vagyok, de akkor is bőrével együtt sütném a csirkét, ha hozzám hasonlóan mindenki lepiszkálná. A bőr megvédi a húst a kiszáradástól, vétek levenni. Nyáron friss rozmaringot, majoránnát és citromkarikákat is gyömöszölök a csirke hasába, hogy még illatosabb, ízesebb legyen a hús. Aztán lefedem, két órára a 180 fokos sütőbe teszem, olykor megnézem, hogy van-e alatta elég lé, mert elégetni se a csirkét, se a tálat nem lenne jó. 1 decinél több vizet nem öntök a csirke alá - sütőzacskóba egyáltalán nem teszek vizet, csak a jénaiba -, és sütés közben locsolgatni se szoktam, viszont végig rajta hagyom a jénai tetejét. Így a hús omlós és szaftos marad, a bőre megpirul, a fűszerektől pedig remek íze lesz.

A sült csirke mellé igen változatos köreteket lehet kitalálni. Szezontól függ, hogy mi olcsó, de a párolt káposzta és zöldség általában olcsó, akárcsak a krumpli vagy a rizs. Nyáron a friss zöldségeket és salátákat kedvelem. Az egyszerű fejes saláta is mennyei, de kerülhet mellé kovászos uborka vagy tzatziki is, utóbbihoz is a fürtös uborkát javaslom. A fürtös uborka sokkal finomabb, mint a kígyóuborka, ráadásul nyáron, amikor szezonja van, kellemesen olcsó is.

stockfresh 692652 chicken-soup sizeM

Nyáron inkább nagyi féle paradicsomlevest főzök a sült csirke elé, de télen a csirke nyakából, szárnyából és a csirke mellé csomagolt belsőségekből levest főzök sok sárgarépával és cérnametélttel. A két doboz sűrített paradicsom és a leveszöldség nagyjából ugyanannyiba kerül, pár száz forint és az hó végén is belefér.

A sült csirke desszertként még a húsimádóknak is meredek, ezért én inkább kevert tésztát vagy palacsintát szoktam sütni. Tojás, liszt, tej, általában van otthon még akkor is, ha hó vége van, és én még nem találkoztam emberrel, aki ne imádta volna. Több palacsintát sütök, mint amennyit meg szoktunk enni és nem cukrozom túl a tésztát, mert remek vacsora az apróra vágott, kicsontozott csirkehús tejföllel és friss chilivel palacsintába töltve.

Egy egész csirkét nem szoktunk megenni egy ültő helyben, általában másnapra is marad, aminek én örülök, mert a másnapi hús is megvan. A változatosság kedvéért valami más, de ugyancsak olcsó köretet találok ki hozzá. Én szeretem a meggy- és egresmártást a hús mellé, igaz a legegyszerűbb, ha tegnap krumpli volt, akkor ma rizs lesz.

A sült csirkéből, főleg a melléből vékony szeleteket szendvicsbe is szoktam tenni. Mustárral egészen más íze lesz, mint korábban, de keverem salátába is. A csirkéből utoljára a farhát marad meg, amit remek beszélgetések mellett a férjemmel szoktunk elcsipegetni friss kenyérrel és a megkocsonyásodott szaftból is tunkolunk hozzá. Ráadásul jólesik mellé egy pohár bor és akkor eszembe se jut, hogy egész hétvégére egy csirkénk volt. Nem untuk meg!

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

A cikket Kucsera Éva Myreille, a moksha.hu szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.
Oszd meg másokkal is!
Mustra