Konzerv helyett kést vigyél a nyaralásra

Nyár, tengerpart, halpiac. Ha apartmanban laksz, ne csak vágyakozz, hanem főzd meg életed legfinomabb vacsoráját. A piacon beszerezheted az összes szükséges alapanyagot: friss zöldségeket, ismert és különleges gyümölcsöket, helyi fűszereket és hajnalban fogott halakat, kagylókat, herkentyűket. Igazi terülj-terülj asztalkám, de nem árt, ha felkészülsz a főzésre. Nem kell sok cucc, de a következő 10 megkönnyíti a sütés-főzést.

stockfresh 685907 sardines sizeM

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

1. Ételfogó csipesz (tongs)
Serpenyőben vagy grillrácson könnyű vele megfogni és megfordítani a húsokat, zöldségeket.

2. Ecet
Nem csak salátákhoz és pácoláshoz használhatod, hanem takarításhoz, fertőtlenítéshez is tökéletes, ha olyanok a körülmények.

3. Olaj
Nagyon kevés szükséges a főzéshez, ezért nem venni, hanem vinni érdemes, kivéve, ha olyan helyre utazol, ahol nemzeti sport az olíva olaj készítés, akkor inkább ott vegyél egy üveggel és hozd haza, megéri a befektetést, itthon pedig majd elfogy a szürke ősz és tél alatt.

4. Grillrács
Ne rohanj grillrácsot venni, vedd ki a sütődből a rácsot! Két téglát (vagy négy követ, attól függ, mit találsz) kell a rács alá tenni és akkor tökéletesen és megbízhatóan működik. A tűzgyújtásnál pedig követheted az olasz technikát: a rács alatt csinálj gyújtósból tüzet, a rácson pedig izzítsd fel a faszenet, amikor jó, szórd a rács alá és állj neki a grillezésnek. A rácson állvány nélkül a bográcsot is meg tudod állítani.

5. Kés
Jó kés nélkül kín a főzés, de inkább legyen öröm, egy chef kést tegyél be!

6. Vágódeszka
Nem kell nagy és nehéz és rusztikus, a lényeg, hogy célnak megfeleljen. Tiszta, laminált parketta darab is megteszi akárcsak egy műanyag tányéralátét. A lényeg, hogy legyen tiszta felületed, ahol vágni, darabolni tudsz.

7. Papírtörlő
Mert mindig kell, ezt mondjuk általában helyben is meg lehet venni.

8. Alufólia
Mert az alufóliába csomagolt zöldségek, húsok úgy párolódnak a tűzön, mint lábasban, fedő alatt. Legtöbb helyen ez is gond nélkül beszerezhető.

9. Konyharuha
Csak képzeld el, hogy otthon hányszor használod. Ráadásul mosogatni nyaraláskor is kell.

10. Bicska
Nem a kés része miatt, hanem a dugóhúzó és a sörnyitó miatt, bár a bicska része is jól jöhet, sőt a konzervnyitóra is szükséged lehet, bár az biztos, hogy nem a paradicsomos tölött paprika konzervet fogod vele kinyitni.

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

A cikket Kucsera Éva Myreille, a moksha.hu szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola.
Oszd meg másokkal is!
Mustra