Fakezűbiztos, gyors fagyireceptek

Meleg van, a gyerek folyton a fagylalt után rinyál, és én is bedobnék egy gombócot munka után, de a fenének van kedve olyan ételt enni, amiben ugrálnak az adalékanyagok és összeragasztja a szánkat a műíze.

stockfresh 131499 semifreddo-with-raspberry-and-pistachios sizeM

Maki Stevenson

Japánban wasabiból is csinálnak fagyit

A családi fagylaltgép sajna eltört, így egy darabig altattam magamban a fagylalt utáni vágyaimat. Aztán rájöttem, hogy parfét és semifreddot is lehet készíteni, és még csak nem is bonyolult. A parfé és a semifreddo közt az alapvető különbség, hogy az egyik tejszínnel a másik tejszínnel és tojással készül el, de a kettő akár kombinálható is. A semifreddo alapreceptje nagyon egyszerű, tojás, tejszín és cukor adja az alapot, innentől kezdve határ a csillagos ég. A semifreddo, vagy slendrián magyarításban féligfagyi előnye, hogy akkor sem lesz jeges, ha nem kavarjuk át csilliószor fagyasztás közben.

A desszertekhez nem kell más, mint egy őzgerincforma (Vasedényben vagy 100 forintos boltokban is kapható), illetve folpack. Ennek az édességnek több változata is ismert, az egyik iskola nyersen használja a tojást, míg a másik gőz fölött veri azt fel, ez utóbbi szalmonella és egyéb fertőzésveszély elkerülése érdekében talán biztonságosabb, de mindkettőre mutatunk egy példát, és válasszatok kedvetek szerint. Update. Élelmiszermérnök olvasónk közölte velünk, hogy a szalmonella ellen a fenti eljárás mit sem ér.

A hőkezelt alaprecept, amit én Nigella révén ismertem meg:

Hozzávalók:
1 tojás
4 tojássárgája
3 dl jéghideg habtejszín
maximum 10 dkg méz
opcionális: 2-3 deka szárazon megpirított csonthéjas, pl. fenyőmag vagy dió

Tegyünk fel egy lábas vizet és várjuk meg, amíg gőzölögni kezd. Tartsuk alacsonyan a lángot. A tojást, a sárgákat és a mézet öntsük egy tálba, amit stabilan a gőz fölé tudunk rakni, méghozzá úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert akkor a tojásunk megfő. Kézi vagy gépi mixerrel verjük addig, míg az egész keverék kivilágosodik, és jócskán megnő, minimum 5-8 perc.

A jéghideg tejszínből verjünk habot, és amikor kemény, óvatosan forgassuk bele a felvert mézes tojást. Ha ez megvan, az egészet öntsük folpackkal kibélelt őzgerincformába, és a tetejére is hajtsuk rá a fóliát. Tegyük a mélyhűtőbe, legalább 4 óra, míg kifagy.

Ha ebből a hőkezelt változatból csinálnánk gyümölcsöset, keverhetünk a masszába (a tejszínnel egyidőben) összeturmixolt epret, málnát, őszibarackot, citrom levét + héját, vagy akár likőröket, kávét, bármit. A dinnyefélékből viszont érdemes inkább sorbet-et csinálni, mert nem elég zamatosak a tejszínnel és a tojással kombinálva. Zöldfűszerekkel is lehet játszani, a szilva/ananász/eper bazsalikommal jó választás lehet, de akár mentás citrom-narancs kombót is érdemes kipróbálni.

Nem főzött változat

Eper semifreddo

4 friss tojás
3 dl tejszín
15dkg cukor
1/2 kg eper
1/2 citrom leve, vagy citromlé

A tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd a fehérjét külön felverjük és amikor már nagyon habos, hozzáadagoljuk a a megmaradt cukrot. A jól behűtött tejszínt szintén felverjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a sárgájához, a legcélszerűbb kanállal beleforgatni.

Ha ez kész, a megmosott, kicsumázott epret botmixerrel pépesítjük, majd beletesszük a citromlevet. Ezután hozzákverjük a hideg, felvert tejszínhabot. Ezt a mixet összekeverjük a tojásokkal és a fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük. Legalább négy órán keresztül fagyasztjuk.

stockfresh 1195825 glass-bowl-full-of-raw-eggs-on-dirty-surface

Nemsokára itt a meggyszezon, ezért a meggyes semifreddo sem megvetendő gondolat.

    Meggyes semifreddo

    4 tojás
    40 dkg meggy
    2,5 dl jéghideg 30%-os tejszín
    cukor/méz
    egy kevés likőr


    A kimagozott, megmosott meggyet egy kevés likőrrel meglocsoljuk, egy keveset félretszünk, a többit pürésitjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a leturmixolt meggyet.

A fehérjét kemény habbá verjük és ugyanezt tesszük a tejszínnel is. Végül a tejszínes és tojásos egyveleget összekeverjük és a  maradék meggyet a kibélelt őzgerinc forma aljára szórjuk, és ráöntjük a meggyes egyveleget.  Legalább 4-6 órán át fagyasszuk, majd tálaljuk jéghidegen. Igény szerint meggyöntetet tehetünk rá.

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Utolsó óra a tavaszi szemeszterben: 06.08. Sushi workshop Makival.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek