Alapkonyha: leves mindenkinek

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is, csak legyen hozzá elég kenyér.

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is, csak legyen hozzá elég kenyér.

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

alapkonyha.png

Szépen berendezett spájzunkból már főztünk egy csomó tésztát. Most viszont a gyors és egyszerű levesek irányába fordulunk. A leves mindig hálás téma, mi magyarok nagyon szeretjük. Ebben a hideg időben meg még a szokásosnál is jobban esik mindenkinek.

Hosszú listát adunk például krémleves ötletekből, ezek maximum 15-20 perc alatt elkészülnek, és mindenki szereti őket. Ahol ez szempont, plusz előny, hogy segítségükkel a gyerekekkel is megetethető egy csomó zöldségféle, amire normális esetben sosem lennének hajlandók.

A tartalmasabb levesekre, egytálételekre később külön cikkben térünk majd ki. Ebben a cikkben a gyorsaságra, alacsony élőmunka-igényre koncentráltunk.

A legtöbb levest lehet cuccosítani krumpli, tészta, babfélék, szalonna, kolbász hozzáadásával, sok kenyérrel.

Egyszerű, de fejleszthető zöldségleves

Egy kevés olajon pároljunk üvegesre 1 kockára vágott hagymát. Dobjunk rá tetszés szerint feldarabolt zöldségeket, sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, borsót, babot, gombát, cukkínit. Kevergetve dinszteljük 10 percig, majd öntsük fel alaplével, vagy vízzel Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és főzzük készre.

Figyeljünk a sorrendre, mivel a zöldségek főzési ideje eltérő (beáztatott szárazbab 60 perc, lencse 20-30 perc, gumós zöldségek 20-30 perc, fejtett friss hüvelyesek 10 perc, csiperkegomba, cukkini 5-10 perc, káposztafélék 5-15 perc, spenót 1-2 perc).

nyarizoldsegleves

Izmosabb végeredményért főzhetünk a levesbe húsfélét (csirkeszárny, csirkehús kockázva, kolbász vagy szalonna), ezeket is érdemes az elején egy kicsit a hagymán átpirítani. Figyelni kell arra is, hogy a húsfélék általában lassabban főnek át, így ehhez a leveshez ne válasszatok marha vagy sertéshúst, nagy egybedarabokat, mert mire azok megfőnek, a zöldségnek már lőttek.

Mindent bele zöldségleves - Minestrone

A minestrone tulajdonképpen az olaszok „mindent-bele” zöldséglevese. Akkor az igazi, ha olyan zöldségekből készítjük, amiknek éppen szezonja van, amiket a piacon lehet kapni. Éppen ezért, a hozzávalókból válasszátok ki azt, ami éppen elérhető.

Forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, majd adjunk hozzá 1 fej felaprított hagymát, 1-2 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 karikákra vágott sárgarépát, 1 feldarabolt karalábét, 1 felszeletelt zellerszárat, 1-2 marék borsót (ha mélyhűtött, akkor később tegyük bele), 1 félkarikákra vágott paprikát, 1 csokor bazsalikom feldarabolt szárát, valamint egyéb, kedvünkre való zöldséget, és kis lángon pároljuk 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk, majd adjunk hozzá 1 kisebb, negyedkarikákra vágott cukkínit, 1 konzerv hámozott paradicsomot, 1 dl száraz vörösbort, majd főzzük újabb 15-20 percig.

Ha kedvünk tartja, a legvégén adhatunk hozzá 1 marék jól megmosott spenótot, bazsalikomleveleket, és annyi alaplevet, vagy vizet, hogy sűrű levet kapjunk. Tördeljünk bele bucatini tésztát (olasz, spagettiszerű tészta, lyukas a közepe), és főzzük, ameddig a tészta meg nem puhul. Tálaláskor adhatunk hozzá parmezánt és bazsalikomleveleket.

A legegyszerűbb paradicsomleves

Ha nagyon elhúzzuk, akkor is kész van 10 perc alatt. Mindig tartok otthon üveges paradicsom passatát (átmenet a püré és a lé között). Egy nagy üveg tartalmát forraljuk fel (ha túl sűrű lenne, vízzel higíthatjuk), sózzuk, borsozzuk és ízesítsük oregánóval, vagy bazsalikommal. Reszelt sajttal és pirított fokhagymás kenyérkockákkal tálaljuk.

Zellerzöldjével és belefőzött, majd kivett zellerdarabokkal is ízesíthető, ekkor betűtészta dukál mellé. Kevés tejszínnel, fokhagymával, fahéjjal, szegfűborssal és római köménnyel vehetjük keletiesebbre is a figurát.

Borsó/Gomba leves

A kettőt nyugodtan készíthetjük egy kaptafára. Daraboljunk fel 1 fej hagymát, néhány szál sárgarépát, fehérrépát, 1 kis zellert. Mehet bele karalábé is. Kevés zsíradékon kezdjük el ezeket pirítani, a felszeletelt gombát az elején adjuk hozzá, a zöldborsónak kevesebb pirítás is elég. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá pirospaprika is. Szórjuk meg egy kanál liszttel, keverjük át, és öntsük fel vízzel vagy alaplével. Főzzük a zöldségeket puhára. Mindkettőbe jó a friss petrezselyem és a csipetketészta. Fűszerezni lehet kakukkfűvel, rozmaringgal, majorannával.

Gyümölcsleves

Nem téli leves, de mindenki szereti. Két nagy üveges meggybefőttről (szezonban friss meggyből készül) öntsük le a levét egy lábosba. Dobjunk bele egy fél rúd fahéjat, 2-3 szegfűszeget, és főzzük őket együtt egy darabig. Néhány perc után mehet bele a meggy, és néhány evőkanál cukor. Én savanyúbbra szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése. Ha a meggy egy picikét megpuhult - nem kell szétfőzni - reszeljük bele egy citrom héját. (A citrom előkezeléséről már szó volt - a citromos spagettinél keressétek)

Keverjünk el egy nagy pohár joghurtot/tejfölt/kefírt kézi habverővel néhány evőkanál lével. Ha sima, öntsük vissza a levesbe. Hűtsük le, és kész.. Hagyományos értelmezésben tejszín kell bele, akkor cuccosabb lesz, ez a verzió frissebb, könnyedebb végeredményt ad. A pudingpor, liszt használata szerintem fölösleges.

Krémlevesek

Nagy kedvenceim a krémlevesek, rengeteg variációjuk létezik. Van egy séma, ami alapján bármilyen verziót elkészíthetünk.

Egy kevés zsiradékon (vaj, olívaolaj, vagy a kettő keveréke) pirítsuk át a nagyjából feldarabolt zöldséget és egy fej hagymát, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével, sózzuk, fűszerezzük, és főzzük készre. Turmixoljuk össze, és adhatunk hozzá tejszínt/tejfölt/joghurtot/kefírt is.

A sütőtökkel könnyebb bánni, ha először megsütjük, és úgy csinálunk belőle levest.

A krémlevesekhez általában nagyon illik valamilyen reszelt sajt, és pirított kenyérkocka, de jó hozzá a pirított bacon, a kolbászchips (negyed karikák ropogósra pirítva) és a száraz serpenyőben pirított bármilyen olajos mag is. A gyerekeknek meg levesgyöngy.

sutotokleves kicsi logos

A zöldségek megállják a helyüket önmagukban is, kombinálva őket még jobban feldobhatjuk a levest.

Krémleves ötletek:

Borsó + menta
Brokkoli + mandula
Cékla + zöldalma
Csicsóka + tárkony
Cukkini + póréhagyma
Cukkini + brokkoli
Édesburgonya + rozmaring
Erdei gomba + kakukkfű
Fehérrépa/paszternák + gyömbér
Karalábé + kéksajt
Kukorica + chili
Krumpli + babérlevél
Lencse + mustár
Póréhagyma + krumpli
Sárgarépa + sáfrány
Sárgarépa + sütőtök + édesburgonya + curry fűszerkeverék
Sárgarépa + fehérrépa + zeller
Sütőtök + narancs
Sütőtök + alma/körte + krumpli
Vöröslencse + római kömény
Zeller +alma/körte
Zeller + krumpli
Karfiol
Fokhagyma
Sült kápiapaprika/pritaminpaprika + római kömény

Kalandozás más országokban

Hagymaleves

3-4 fej vöröshagymát vágjunk félkarikákra. Egy kevés vajon, kis lángon pároljuk/pirítsuk 15 percig, ne égjen oda! Szórjuk meg 1 evőkanál liszttel, keverjük el, majd öntsük fel annyi alaplével, vagy vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Én azt a pillanatot szeretem elkapni, amikor már csak egy hajszál választja el a puhaságtól. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

Póréhagymaleves

1 nagyobb, vagy 2 kisebb felkarikázott póréhagymát olívaolaj és vaj keverékén kezdjünk el párolni. 5-10 perc elteltével adjunk hozzá 2-3 meghámozott és felkockázott krumplit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak. Rakhatunk hozzá tejszínt is, de anélkül is megállja a helyét. Pürésítsük, és reszelt sajttal és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Görög citromleves

1 l zöldségalaplében főzzünk meg egy jó marék rizst. Közben keverjünk 1 tojássárgáját habosra, és facsarjuk bele 1 citrom levét.

citromleves

Sózzuk, borsozzuk, majd hőkiegyenlítéssel (először keverjünk el benne egy kevés meleg levest, hogy ne csapja szét a tojást, és azt követően) adjuk hozzá a rizses alapléhez. Főzzük még 1-2 percig, de felforralni már nem szabad.

Alaplé vagy leveskocka?

Csípőből válaszoljuk kórusban, hogy alaplé. De. Egyrészt nem szeretnénk elvakultak és merevek lenni, másrészt ez az írás pont arról szól, hogy milyen lehetőségeink vannak az alapvető készlet felhasználására – lehetőleg nem órákat a fazék mellett állva. Ha rá tudunk szánni egy kis időt havonta-kéthavonta egyszer, és a mélyhűtőnkben van elég hely, fagyasszunk le műanyag dobozokban, zacskókban, vagy jégkockatartóban alapleve(ke)t.

Nekem nagyon kicsi a mélyhűtőm, mégis elfér néhány adag zöldségalaplé a zöldborsó és a vodka mellett. Persze nekem sincs mindig otthon, de ebben az esetben egyszerűen vizet használok. S ha valaki nagyon ragaszkodik a leveskockához, legalább olyan bio leveskockát keressen, amiben nincs ízfokozó, mesterséges színezék, aroma és nincs mű íze. Ha valaki pedig mégis adna egy esélyt az alapleveknek, íme a két legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető alaplé-változat.

Zöldségalaplé

Egy nagy fazekat töltsünk meg félig jó alaposan megmosott és feldarabolt zöldségekkel, mint például sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma (bele szoktam szúrni néhány szegfűszeget), póréhagyma, fokhagyma, paradicsom, gomba/szárított gomba, dobjunk bele fűszernövényeket (kakukkfű, rozmaring, babér, petrezselyem csokorba kötve), néhány szem feketeborsot, hegyes erős paprikát vagy chilit, majd öntsük fel hideg vízzel, forraljuk fel, és kis lángon, lefedve főzzük 1 ½ - 2 órán keresztül.

Fontos, hogy ne sózzuk! Ennek azért van jelentősége, mert így később akkor is használhatjuk őket, ha valami nagyon sósat akarunk vele felönteni, mint a szójaszószos vagy misopasztás dolgok, sós füstölt ételek, stb.

Szűrjük le, hűtsük ki, majd tetszőleges formában tegyük a fagyasztóba, ahol 2-3 hónapig gond nélkül eláll. Ha nagyon kevés a hely, fedő nélkül sűrítsük addig, amíg bele nem fér egy jégkockatartóba, ez esetben felhasználásnál vízzel kell higítani. A könnyebb eligazodás érdekében írjuk rá a pontos mennyiséget, és a lefagyasztás dátumát.

Világos csirkealaplé

Tegyünk 1 kg nyers csirkecsontot egy nagy fazékba és öntsünk rá 3 l vizet. Forraljuk fel, szedjük le tetejéről a habot, majd adjunk hozzá 1 durvára vágott hagymát, 1 durvára vágott póréhagymát, 1 durvára vágott sárgarépát, és néhány szál petrezselymet. Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 2 órát. Szedjük le a habját, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

Porciózva tegyük a mélyhűtőbe, ez is sűríthető, hogy kevesebb helyet foglaljon.

További Alapkonyha

Legközelebb az indiai konyháról lesz szó. Megnézzük, mi kell hozzá, mit hol vegyetek, mennyiért, és bemutatunk néhány receptet is. Még eggyel később pedig méricskélni fogunk. A kamra-hűtő-fagyasztó készleteire alapozva hozunk még főzelékes+feltétes és egytálételes cikkeket is.

Az Alapkonyha eddigi darabjait itt találjátok.

Alapkonyha wiki

A cikket Bede Anna, a vegasztrománia blog szerzője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Szerzőink az iskola munkatársai, gasztrobloggerek, újságírók. Maki Stevenson japán származású szakács Budapesten él magyar férjével és kisfiukkal. Az étel iránti rajongást és alázatot édesanyjától hozta, szakmai képesítését New Yorkban szerezte. Vallja, hogy az vagy, amit megeszel. Jól beszél magyarul, és remek oldalast süt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra