Újra a fedélzeten: Elindult a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Ismét kezdetét vette a hazai filmes élet egyik legmeghatározóbb eseménye, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A tíznapos rendezvény a világ minden tájáról válogatva hozza el az elmúlt év független filmes termésének legjavát, több mint 60 művet, hogy aztán az érdeklődők a 130 vetítés és egyéb izgalmas kísérőrendezvények során elmélkedjenek, nevessenek, szomorkodjanak és szórakozzanak kedvükre.

 

titanic_mA Titanic mindig is formabontó, izgalmas körítéssel adta meg az alaphangot a rendkívül igényes és változatos repertoárhoz. Most sincs ez másként, a filmek több szekcióban foglalnak helyet, egy-egy tematikát képviselve. 9 versenyfilm indul a Hullámtörők-díjért, ezeket esténként vetítik. A mezőnyben Spanyolországból, Franciaországból, Észak-Európából, Kínából és Iránból is találunk izgalmasnak ígérkező alkotásokat, melyek többnyire az egyént, vagy egy szűkebb közösséget helyezve a középpontba mesélnek szerelemről, traumáról, beilleszkedésről, furcsa szokásokról - hol megkapó líraisággal, hol hűvös dokumentarizmussal. A változatosság tehát már itt is bizonyos, pedig még csak a versenyfilmekről volt szó.


Családi kötelékek a címe az egyik szekciónak, amelynek fő vezérfonala, beszédes nevének köszönhetően, könnyen kitalálható. Kíméletességre, elhallgatásra nem szabad számítanunk, a művészek nem bánnak kesztyűs kézzel a családi közösségek, szerelmek rejtett vagy kendőzetlen problémáival, de amit mondanak, szépen teszik. Erőteljes, helyenként megrázó, néhol vicces, de nagyon szép filmek kerültek ide. Az orosz Búgócsiga, az amerikai Szép kis szakítás vagy az izraeli Érzelmi pótlék és társaik eltérő nyelvezettel, hangvétellel közelítenek az emberi kapcsolatok témájához.

 

bugo


A Különös történetek közt valóban különös történetekre bukkanunk. Ez a csoport több rendhagyó adaptációt is felvonultat, A Malőr Csodaországban vagy a Nem félünk a farkastól egyetemes, mindenki számára ismert mesékhez nyúl vissza, az előbbi Nagy-Britanniából, az utóbbi pedig Csehországból. Szokványosra ne számítsunk! A Köszönöm, hogy kirabolt! egy kleptomániás nőről, az orosz Így ért véget a nyaram a jeges észak foglyairól szól, a Szimbólum című japán alkotás pedig végletesen bizarrnak és agyafúrtnak ígérkezik.

 

nemfelunk

 

A Francia zátonyok értelemszerűen frankofón alkotások tárháza, ahol az ország aktuális filmjeinek legjavát leljük, nagy műfaji változatossággal. Háborús film, mint a Közeli ellenségek, vagy drogfilm, mint a Menedék itt egyaránt elfér, sok egyébbel együtt.

 

menedek

 

A Tigris éve fantázianevű szekció a távol-keleti filmtermés válogatott példányait gyűjti csokorba. Kína, Tajvan és Hongkong filmjei hazánkban eddig háttérbe szorultak, de szerencsére újabban egyre több alkotás kerül a filmszínházakba. A tehén című film például vidéki közegben mesél állatról és emberről egy furcsa fekete humorú mesekomédia keretei közt, a Parking pedig hétköznapi bonyodalomból kerekedik abszurd történetté abszurd figurákkal.

 

parking

 

A Sötét oldal a bűn természetével foglalkozik, az ide került filmek szintén egymástól gyökeresen eltérő szemléletmóddal közelítenek témájukhoz.
A programban továbbá megtalálhatók az animációs filmek és a zenei témájú művek is. A 9 egy izgalmakkal teli posztapokaliptikus mese lenyűgöző figurákkal, a Kutyám, Tulipán egy zsémbes bácsi és kutyájának megindító története, A fantasztikus Róka Úr pedig a filmrendező Wes Anderson első egész estés animációs filmje, mely látványos stop-motion technikával készült. A zenei szekció filmjei közt szemezgetve többek között a The White Stripes és a legendás Blur zenekarokról tudhatnak meg többet az érdeklődők, és a filmek persze nem csak rajongóknak ajánlottak.

 

fantastic

 

A Titanic tehát elindult, és útját egészen április 18-ig folytatja, amikor is megint elmerül, de szerencsére csak egy évre. Az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó és a Kino invitálja a filmbarátokat a szokásos évi kalandozásra a mozgókép kiismerhetetlen világába.


További információ:
www.titanicfilmfest.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek