Egy hónapig rajongj Budapestért!

urb_mÁprilis 30-án a Romkocsmák Éjszakájával vette kezdetét idén az Urbitális Majális programsorozat idei etapja. A nonprofit kezdeményezés célja bíztatni a fővárosiakat, hogy látogassák, használják, éljék meg a várost, és fedezzenek fel új helyszíneket.

A Studio Metropolitana által jegyzett, pár éve már hagyományosnak tekinthető májusi nagyvárosi fesztivál 30 nap alatt több mint 100 programmal csalogatja a szabadba és nem minden nap látható és látogatható helyszínekre a városlakókat.

A nyitóesten a hat budapesti romkocsma – Dürer kert, Szimpla, Kőleves, Instant, Tűzraktér, Kuplung, Corvin-tető – szállt be a programba, hogy egy kvízjáték keretében rendezettebben irányítsa egyik helyről a másikra a bulizókat. A pultban a rendelés mellé feltett kérdés helyes megválaszolásáért zseton járt, amiért a következő állomáson ingyen ital és még egy kérdés dukált. Londonból frissen hazaköltöztetett riksások járták az utcákat, és potom áron szállították a lelkesebbeket. Mások csak egy-egy belépős helyen vertek tanyát és az est zenei rendezvényein múlatták az időt.

Budapesti turista

A fesztivál egy hónapja alatt lesz nyílt nap az új metró építési területein, gerillakertészkedés a Moszkva téren és a Nyugatinál, Pesti Esti grillezés a Feneketlen-tónál és a Nemzeti Múzeumnál, vízi majális az Újpesti öbölben, ráadásul egyetlen alkalommal látogatható lesz Közép-Európa legnagyobb panelháza, az óbudai Faluház. Harmóniát kereshetünk a ferencvárosi kiserdőben, ami egy éjszakára Varázslatos erdővé avanzsál, és egész napos szabadtéri táncnap szerveződik a Gödör kertjeiben.

urb2

Újraindul a Stylewalker night, és a IX. kerületi Pipa utcában, egy lakóház udvarán közösségi bolhapiac nyílik. Más szokatlan helyszíneket is meglátogathatunk, hisz utcafesztivált rendeznek a Népszínház utcában, és körsétára invitálnak a Fiumei úti temetőkertben. Május 8-án – ami egyébként egybe esik az Európa nappal is – a Vörösmarty téren strandolásra kerül sor néhány gyerekmedence felállításával. Csak aztán az idő is jó legyen.

urb1

A város a játszótered

Az összes program szinte felsorolhatatlan. Az előző évek tapasztalata alapján lesznek programok, ahol tolonganak majd, de jó néhány helyszín is, ahol családias létszám várható. A nonprofit kezdeményezés számos programjával bíztatják a fővárosiakat, hogy látogassák, használják, éljék meg a várost. Menjenek a szabadba, és fedezzenek fel új helyszíneket, legyenek részesei a város hangulatának. A jelszó valami olyasmi, hogy: a város olyan, amilyenné tesszük.

Részletes programok és infó:
Urbitális Majális, május 1-30., Budapest
http://www.urbitalis.hu/hu/programok

Fotó: Schmied Juli

Oszd meg másokkal is!
Mustra